Sari direct la conținut

VIDEO Rusia: Luare de ostatici într-un penitenciar din Volgograd. Patru gardieni uciși / Atacatorii, care s-au identificat ca fiind militanţi ISIS, lichidați de lunetiști

VIDEO Rusia: Luare de ostatici într-un penitenciar din Volgograd. Patru gardieni uciși / Atacatorii, care s-au identificat ca fiind militanţi ISIS, lichidați de lunetiști
Forțe de securitate ruse Foto: AP / AP / Profimedia

Forțele de securitate rusești i-au ucis pe cei patru deținuți islamiști care au luat mai mulți ostatici la o colonie penitenciară din Volgograd (sud-vestul Rusiei), au înjunghiat mortal patru angajați ai închisorii și au postat online clipuri video în care se prezintă drept militanți ai Statului Islamic (ISIS), relatează Reuters.

„Lunetiștii forțelor speciale ale Gărzii Naționale Ruse din regiunea Volgograd, cu patru focuri precise, au neutralizat patru deținuți care luaseră ostatici angajații închisorii. Ostaticii au fost eliberați”, a anunțat Garda Națională într-un comunicat, citat de agenția de presă de stat RIA.

Și Serviciul federal al penitenciarelor a anunțat că toți cei patru atacatori au fost „lichidați”. Potrivit instituției, patru dintre angajații închisorii au murit în urma rănilor provocate prin înjunghiere, iar alții fost duși la spital. În total, opt angajați ai închisorii și patru deținuți au fost ținuți ostatici de atacatori.

Operațiunea de eliberare a ostaticilor a avut loc după ce președintele Vladimir Putin, adresându-se în cadrul unei reuniuni săptămânale a Consiliului său de Securitate, a spus că vrea să audă de la ministrul de interne, de la șeful serviciului de securitate FSB și de la șeful Gărzii Naționale informații cu privire la acest incident.

Atacatorii – militanţi ai Statului Islamic

Reuters relata vineri după-amiază că un clip video cu luarea de ostatici arătă cel puțin doi atacatori, dintre care unul spune că sunt luptători ai Statului Islamic și că au preluat controlul asupra penitenciarului din Surovikino, regiunea rusă Volgograd.

Presa de stat rusă, care citează serviciul de urgență, a scris că trei persoane sunt implicate în luarea de ostatici.

Cel puțin un gardian a fost ucis în timpul atacului. Pe filmare, pot fi observați patru oficiali în uniformă care sunt întinși pe jos, iar în jur se poate observa sânge.

„În timpul unei ședințe cu comisia de disciplină, deținuții au luat personalul închisorii drept ostatici”, a transmis autoritatea penitenciară.

„În prezent sunt luate măsuri pentru a elibera ostaticii. Sunt victime”, au completat autoritățile.

Al doilea astfel de incident petrecut în Rusia în ultimele luni

Penitenciarul Surovikino este unul cu „regim dur” în care sunt încarcerați în prezent 1.241 de deținuți, toți bărbați, potrivit informațiilor oficiale.

Surovikino se află la aproximativ 120 de kilometri de orașul Volgograd, fostul Stalingrad în perioada sovietică.

Comitetul de Investigație al Rusiei a anunțat că a deschis o anchetă penală privind luarea de ostatici de la penitenciarul Surovikino. Această infracțiune este pedepsită în Rusia cu închisoare pe viață.

Este al doilea incident de acest tip cu care se confruntă Rusia în această vară. În iunie, șase deținuți care au jurat credință Statului Islamic au capturat doi gardieni de la un centru de detenție din regiunea Rostov.

Cinci dintre atacatori au fost atunci uciși, în timp ce al șaselea a fost capturat și condamnat ulterior la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de terorism.

INTERVIURILE HotNews.ro