Sari direct la conținut

Lucruri pe care să NU le faci în Turcia când mergi în vacanță

HotNews.ro
Femeie in Istanbul, Turcia, Foto: Serkan Senturk/ZUMA Wire/ Profimedia
Femeie in Istanbul, Turcia, Foto: Serkan Senturk/ZUMA Wire/ Profimedia

Turcia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de foarte mulți oameni. Cu ajutorul unor români care au trăit în această țară și a informațiilor de pe site-urile de travel, am realizat un scurt ghid de lucruri pe care turiștii ar trebui să evite să le facă atunci când merg în Turcia.

Cum poți să intri în Turcia dacă te duci cu mașina sau avionul

În aproape fiecare an, Turcia s-a aflat în top 3 destinații de vacanță preferate de români și probabil la fel vor sta lucrurile și în 2021.

În acest moment, românii pot intra în această țară pe baza adeverinței de vaccinare (dacă au trecut 14 zile de la data imunizării), a unui test PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte de prezentarea la graniță sau a unui test rapid antigen, efectuat cu maxim 48 de ore anterior sosirii în Turcia sau, a treia variantă, dacă dovedesc faptul că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

De asemenea, mai trebuie știut că pasagerii care sosesc în Turcia cu avionul trebuie să completeze un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării.

Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Dincolo de regulile care țin de siguranța sanitară, românii care merg în Turcia cu mașina trebuie să știe că dacă autoturismul este condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia șoferul trebuie să aibă o procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată, potrivit site-ului mae.ro.

Dacă mașina este închiriată atunci la graniță trebuie prezentat și contractul de închiriere precum și traducerea acestuia în limba turcă, legalizată și apostilată. Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

Ce trebuie să știi despre tradițiile musulmane din Turcia

Turcia este o țară musulmană destul de conservatoare, chiar dacă în locurile turistice cunoscute acest lucru este mai puțin vizibil (dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectate anumite reguli).

Astfel, nu poți să intri într-o moschee fără să te descalți înainte. De asemenea, este nepotrivit să treci prin fața unui musulman care se roagă, pentru că, potrivit regulilor islamice, acesta va trebui să reia rugăciunea de la început. Gestul tău s-ar putea să-l irite sau va interpreta că ai făcut acest gest intenționat.

De asemenea, în timpul Ramadanului, când credincioșii nu beau și nu mănâncă nimic de dimineața până seara, este de prost gust să oferi mâncare și băutură celor care postesc.

Alte reguli pe care ar fi bine să le respecți în Turcia le-am aflat de la români care au trăit mulți ani în această țară și de pe site-urile de travel.

Să nu te îmbeți în public

Când l-am întrebat pe un român ce a locuit mulți ani în Turcia care ar fi prima regulă de bun simț care-i vine în cap și pe care ar trebui să o respecte turiștii care merg în această țară mi-a spus: „să nu se îmbete în public”.

În foarte multe restaurante din Turcia nici nu se servește alcool, în special în locurile mai puțin călcate de turiști. Acolo unde totuși găsești alcool este bine însă să te abții să bei peste măsură pentru că vei lăsa o impresie foarte proastă localnicilor.

Să negociezi prețul unui produs în bazar, dar fără să jignești vânzătorul

Bazarurile turcești, fie că vorbim despre Istanbul fie de alte orașe, sunt raiul cumpărăturilor. E bine să negociezi prețul unui produs, acest lucru face parte din cultura locală și s-ar putea să-ți salveze foarte mulți bani.

Pe de altă parte, nu e indicat să-ți manifești zgomotos nemulțumirea față de un produs. „Turcilor le place să negocieze, dar sunt foarte mândri și nu le place agresivitatea unui potențial client. Nu trebuie să te duci cu capsa pusă la cumpărături și mai bine cauți alt vânzător decât să te cerți cu omul”, mi-a spus cineva care locuiește în Turcia.

Să nu te apuci să faci politică sau să-l vorbești de rău pe Ataturk

Toate site-urile de travel care scriu despre Turcia menționează această regulă ca fiind importantă în relația turiștilor străini cu localnicii. „E de le sine înțeles că nu trebuie să te apuci să-i critici în public pe liderii politici actuali, asta e mai degrabă o regulă de siguranță pentru tine”, mi-a mai spus profesorul român.

În ceea ce-l privește pe Ataturk acesta se bucură de un respect deosebit în Turcia.

Să nu ignori regulile culturale privind relațiile bărbați-femei, în special în zonele conservatoare

Turcia este foarte diversă și, în general, în zonele turistice te vei simți din multe puncte de vedere ca în Europa. Totuși trebuie să ții seama că în anumite zone conservatoare trebuie să respecți câteva reguli.

De pildă, ca bărbat nu este indicat să te adresezi unei femei singure în public pentru că aceasta s-ar putea simți ofensată. De asemenea, femeile din Europa s-ar putea simți jignite atunci când un localnic bărbat se va adresa doar bărbatului de lângă ele. În special în zonele rurale, astfel de lucruri sunt considerate normale în Turcia.

Să nu cumperi artefacte, monede vechi, fosile etc

Acest lucru este interzis prin lege în Turcia, chiar dacă vei găsi destul de mulți vânzători care vor fi dispuși să-ți vândă astfel de lucruri (sunt și site-uri pe internet care vând artefacte).

În orice caz multe dintre aceste produse sunt falsuri, deci în afară de faptul că faci un lucru ilegal îți arunci și banii pe fereastră.

Să ai grijă să nu fii păcălit de lustragiii din Istanbul

Potrivit site-ului Lonely Planet, în Sultanahmet, Istanbul, dacă un lustragiu care merge în fața ta scapă peria, ar fi bine să nu o ridici de jos. Lustragiul va insista să-ți ofere o curățare gratuită a pantofilor, dar apoi îți va cere o sumă foarte mare.

Să eviți șoferii care fac taximetrie ilegală

Site-urile de travel recomandă folosirea doar a taxiurilor autorizate, care poartă sigla companiei pe mașină și asta pentru că înșelăciunile sunt foarte frecvente. Uneori șoferii aleg rute mai lungi tocmai pentru a încărca nota de plată sau cer prețuri mult mai mari decât cele corecte.

Citește și: 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingătoare

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro