„Lumea occidentală este în pericol”, din cauza „socialismului”, avertizează președintele Argentinei la Davos
Noul preşedinte al Argentinei, ultra-liberal Javier Milei, a susținut miercuri, în discursul său la Forumul Economic Mondial de la Davos, că „lumea occidentală” este „în pericol” din cauza unor idei „care duc inexorabil la socialism și, prin urmare, la sărăcie”, relatează AFP.
„Principalii lideri ai lumii occidentale au abandonat din păcate în ultimii ani ideea de libertate în favoarea diferitelor versiuni a ceea ce noi numim colectivism”, a declarat Javier Milei de la tribună, în prima sa deplasare externă în calitate de președinte.
Cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptați de o viziune a lumii care duce inexorabil la socialism și, prin urmare, la sărăcie, a mai afirmat președintele argentinian, subliniind că acestea nu sunt soluția la problemele lumii ci, spune el,„cauza principală”.
Capitalismul de piață liberă este singura modalitate de a aborda sărăcia și singura soluție dezirabilă din punct de vedere moral, a susținut Javier Milei în discursul său de la Davos.
El a atacat în plus agendele feminismului şi ecologismului promovate internaţional, considerându-le de asemenea o parte a influenţei pe care socialismul l-a căpătat asupra politicilor economice ale Occidentului, notează Agerpres citând agenția EFE.
„Prima dintre aceste noi bătălii este disputa ridicolă şi nefirească între bărbat şi femeie”, a indicat preşedintele argentinian în referirea sa la ascensiunea feminismului. „Singurul lucru la care a condus această agendă a feminismului radical este o mai mare intervenţie a statului pentru a îngreuna procesul economic”, consideră Javier Milei.
Cât despre tema schimbărilor climatice, el s-a declarat împotriva „ideilor nocive” ale celor care „susţin că fiinţele umane provoacă pagube planetei şi că aceasta trebuie protejată cu orice preţ, aceiaşi ajungând până la a pleda pentru controlul populaţiei sau agenda sângeroasă a sprijinirii avortului”.
- CITEȘTE ȘI: Argentina nu va mai adera la BRICS, anunță noul președinte Milei / Regrete la Moscova: „O ocazie pierdută”
Javier Milei vrea apropiere de SUA în politica externă
La scurt timp după preluarea funcției de șef al statului, Javier Milei a anunțat că Argentina nu va mai adera la blocul puterilor emergente reunite în grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), abandonând astfel un demers iniţiat de fosta guvernare de centru-stânga.
Într-o scrisoare adresată statelor BRICS, preşedintele Milei a spus că „includerea Republicii Argentina în BRICS ca membru cu drepturi depline începând de la 1 ianuarie 2024 nu este considerată oportună” de noul guvern argentinian. „Aşa cum ştiţi, orientarea de politică externă a guvernului pe care-l conduc de câteva zile diferă în numeroase aspecte de cea a guvernului precedent” al fostului preşedinte Alberto Fernández, a explicat în scrisoare Javier Milei, care a promis că-şi va axa politica externă pe apropierea faţă de SUA.
„În acest sens, mai multe decizii luate de administraţia precedentă vor fi revizuite. Printre acestea, crearea unei unităţi (…) pentru participarea activă a ţării la BRICS”, a precizat el.
Milei a spus că nu vrea „să încurajeze înţelegeri cu comuniştii”
La ultimul summit BRICS, desfăşurat în luna august în Africa de Sud, acest bloc a anunţat extinderea către noi membri şi a invitat oficial şase state să adere, respectiv Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.
Javier Milei a declarat încă din timpul campaniei electorale că sub conducerea sa Argentina nu va face parte din grupul BRICS, motivând că nu doreşte „să încurajeze înţelegeri cu comuniştii, pentru că aceştia nu respectă bazele liberului schimb, libertatea şi democraţia”. „Este vorba despre geopolitică”, a admis el, adresând atunci cuvinte dure regimului chinez şi preşedintelui brazilian Lula da Silva, pe care i-a catalogat drept „comunişti corupţi”.
Totuşi, înaintea turului doi de scrutin, iar apoi şi mai mult după câştigarea alegerilor, Milei a coborât notabil tonul, dându-şi seama că odată ajuns preşedinte nu are nevoie de tensiuni diplomatice cu Brazilia vecină şi cu China, care sunt primii parteneri comerciali ai Argentinei.
Pe plan intern, noul preşedinte, care se autodescrie drept un „anarho-capitalist” şi „libertarian”, a promis reforme tipice terapiei de şoc în ţara sa care trece printr-o criză economică perpetuă şi a avut anul trecut o inflaţie de peste 200%. El se confruntă deja cu manifestaţii, pe care încearcă să le oprească prin măsuri precum revizuirea Codului Penal sau amenzi aplicate organizatorilor protestelor.