Macron pledează pentru Israel, dar și pentru stat palestinian și oprirea colonizărilor
Președintele francez Emmanuel Macron va exprima marți „sprijinul” Franței pentru „Israel și francezii din Israel” și va propune relansarea unui „proces de pace autentic” după atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit AFP.
Președintele francez este așteptat marți la Tel Aviv, la mai bine de două săptămâni de la acest atac. Alte opriri în regiune nu au fost încă confirmate. Emmanuel Macron a indicat întotdeauna că ar merge dacă o astfel de călătorie ar putea fi „utilă” pentru regiune.
„Singura modalitate de a fi utilă este:
- 1 să ne arătăm solidaritatea cu Israelul
- 2 să ne luăm angajamente foarte clare împotriva grupărilor teroriste
- 3 să deschidem o perspectivă politică”, a precizat președinția franceză.
Cel puțin 30 de cetățeni francezi au fost uciși în atac, cel mai grav bilanț de la atacul din 14 iulie 2016 de la Nisa, în sudul Franței, iar șapte sunt dați dispăruți, inclusiv un ostatic despre care se știe și alți câțiva deținuți probabil de Hamas în Gaza.
Președintele francez dorește să se angajeze să „elibereze ostaticii” deținuți în Gaza, să „frâneze escaladarea”, să „evite generalizarea conflictului”, „o escaladare periculoasă și necontrolată în Orientul Mijlociu” și să propună astfel „redeschiderea unei perspective politice”.
În special, Franța solicită o „pauză umanitară (care) trebuie să aibă inițial ca obiectiv principal facilitarea eliberării celor care sunt în prezent deținuți sau dispăruți în Gaza”, a precizat un consilier prezidențial.
„Dorim o pauză umanitară, un armistițiu umanitar care, dacă este necesar, ne oferă suficient spațiu pentru a construi un scenariu politic care sperăm că va duce la o încetare a focului”, a adăugat el.
„Dincolo de acest angajament colectiv care trebuie construit împotriva riscului terorist, este necesar să se deschidă o perspectivă politică care să dea substanță singurei soluții valabile în Orientul Mijlociu, care este soluția celor două state”, a adăugat el, subliniind că acesta este „un obiectiv de la care Franța nu s-a abătut niciodată”.
În acest context, președintele „va vorbi despre redeschiderea perspectivei politice și, prin urmare, va vorbi în mod firesc despre ceea ce este necesar pentru crearea unui stat palestinian, nu doar despre oprirea colonizării, care este o cerere pe care Franța o face foarte des și foarte explicit autorităților israeliene, ci și despre negocieri cu privire la ceea ce ar trebui să fie parametrii unui stat palestinian viabil, continuu, capabil să trăiască în pace și securitate cu Israelul”, a continuat președinția.