Sari direct la conținut

“Made in Romania” via Italia

euROpeanul

Un cetatean italian stabilit in Romania a infiintat in Turnu Magurele o companie de confectii care a obtinut fonduri PHARE de 50.000 de euro pentru dotarea cu echipamente performante de productie.

In urma cu 12 ani, italianul Marianangeli Nazzareno a venit in Romania, atras fiind de potentialul investitional din domeniul industriei textile. El a ales sa locuiasca la Turnu Magurele si impreuna cu cativa romani a pus bazele unei afaceri.

Au infiintat societatea SC Manufactura SRL si s-au pus pe confectionat articole de imbracaminte pentru marci cunoscute, cum ar fi Gas, Diesel, Dolce&Gabanna. Majoritatea clientilor firmei sunt din Italia, dar marfurile produse la Turnu Magurele ajung pana in Canada si SUA. Acum, firma are aproape 200 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala de aproximativ 3,2 milioane de euro.

Toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu ar fi existat fondurile europene. “Turnu Magurele are traditie in domeniul industriei textile, aici aflandu-se multa vreme o fabrica de confectii cu peste 1.500 de angajati”, incepe povestea Anastasia Bujor, unul dintre oamenii care conduc SC Manufactura SRL.

“Dupa 1990, multe fabrici n-au stiut sa se plieze pe economia de piata si au fost nevoite sa-si inchida portile sau au facut restructurari masive de personal. Potential mai exista in zona, aveam personal calificat in domeniu, dar ne trebuia doar un imbold, un sprijin la inceput de drum”.

Ideea de a solicita un fond nerambursabil prin programul Phare i-a apartinut lui Marianangeli Nazzareno deoarece el stia din Italia ca Uniunea Europeana ofera sprijin pentru diferite proiecte din mai multe sectoare de activitate. Proiectul a fost depus in 2001 iar banii nerambursabili au venit un an mai tarziu. Cu aceste fonduri s-a echipat complet o linie de productie, pentru 40 de angajati.

Anastasia Bujor spune ca trebuie facut ceva pentru a se adapta mai bine pe piata deoarece, in curand, lohnul va disparea. “Sansa noastra este sa lucram intr-un regim comercializat – adica realizarea produselor pe tiparul clientilor, dar cu toate materialele si accesoriile noastre. Speram ca pana in 2010 sa ne cream propriul brand.

Deja 40% din productia noastra este in regim comercializat si incercam sa convingem cat mai multi clienti ca suntem capabili sa lucram asa”.

Oamenii de afaceri din Turnu Magurele se gandesc deja sa-si extinda afacerea, chiar infiintand o fabrica la Zimnicea, cu 120 de angajati. “Acum, marca Made in Romania este apreciata la fel ca Made in Italy”, spune Nazzareno.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro