Sari direct la conținut

MADR: Micii romanesti, pe agenda Comitetului pentru Siguranta Alimentara al UE de joi

HotNews.ro

Reteta micilor romanesti cu bicarbonat de sodiu urmeaza sa fie discutata joi de Comitetului pentru Siguranță Alimentară al Uniunii Europene (SCFCAH), a informat miercuri Ministerul Agriculturii, dupa o intrevedere a reprezentantilor sai cu cei ai Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, Diectoratul General pentru Sanatate (DG SANCO) al Comisiei Europene „a susținut includerea pe agenda SCFCAH de joi, a propunerii de modificare a Regulamentului Uniunii Europene care cuprinde posibilitatea folosirii aditivului conţinut de micii româneşti”.

„De asemenea, Comisia va face o declaraţie în reuniunea SCFCAH prin care se angajează să prezinte o nouă propunere de Regulament care va conține aditivii de utilizare generală”, a mentionat MADR.

„Am speranța ca în cadrul acestui comitet tehnic să existe o majoritate pentru aprobarea acestui deziderat al României. În acest sens, sperăm ca toate statele membre să înțeleagă specificitatea produselor tradiționale românești și că vor vota în spiritul Uniunii Europene de a conserva și promova produsele tradiționale”, a declarat ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit unui comunicat al MADR.

La discutiile de la Bruxelles, delegatia MADR a fost condusa de secretarul de stat George Turtoi.

Potrivit unui Regulament european care a intrat in vigoare de la 1 iunie 2013, procesatorii industriali nu vor mai putea folosi anumiti aditivi in carne, printre care si bicarbonat de sodiu, in conditiile in care reteta traditionala a micilor romanesti contine acest aditiv.

Potrivit procesatorilor de carne, autoritatile romane au uitat sa ceara o derogare de la aceste norme europene pentru utilizarea retei traditionale a micilor romanesti, care dateaza de la inceputul secolului trecut.

In prezent, producatorii romani pot face carne de mici, insa numai pentru comercializarea in tara, exportul fiind interzis pana cand regulamentul european in cauza nu este modificat in procesul de legiferare din Parlamntul European si Consiliul UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro