Sari direct la conținut

MAE: Aurescu a discutat cu Blinken despre sprijinul SUA pentru deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: mae.ro
Bogdan Aurescu, Foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a participat, marţi şi miercuri, la reuniunea anuală la nivel ministerial a Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), desfăşurată la sediul organizaţiei din Paris, potrivit Agerpres.

Desfăşurate sub titlul „Shared Values: Building A Green And Inclusive Future”, lucrările Conferinţei Ministeriale (MCM) a OCDE din acest an au reunit delegaţii ale statelor membre, ţărilor partenere-cheie şi aspirante la aderare, precum şi ale unor organizaţii şi instituţii internaţionale, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

„În contextul primei zile a MCM OCDE, ministrul Bogdan Aurescu a purtat discuţii cu Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat României de Statele Unite ale Americii şi personal de către Secretarul de Stat, în scopul avansării procesului de luare a unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE şi pentru semnalele pozitive în acest sens exprimate în discursul din deschiderea ministerialei”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, ministrul român a mai discutat cu Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, precum şi cu omologii săi din Spania, Slovenia, Italia, Croaţia, Estonia şi Bulgaria, subliniind angajamentul ferm al ţării noastre faţă de obiectivul aderării la OCDE.

Principalele documente adoptate de membrii OCDE în cadrul acestei reuniuni în format MCM au fost Declaraţia finală, Declaraţia privind Viziunea OCDE la aniversarea a 60 de ani de existenţă (Vision Statement) şi noua Strategie pentru Relaţii Globale a Organizaţiei.

Potrivit MAE, participarea ministrului Bogdan Aurescu la lucrările conferinţei ministeriale a OCDE a reprezentat „o oportunitate pentru promovarea activă a profilului României ca stat ferm angajat faţă de obiectivul aderării la OCDE”. În intervenţiile şi contactele de lucru cu ocazia reuniunii ministeriale, ministrul român a susţinut necesitatea luării unei decizii, cât mai curând posibil, privind deschiderea negocierilor de aderare a ţării noastre la organizaţie.

În acest context, în prima zi a MCM OCDE, şeful diplomaţiei române a participat la panelul de nivel înalt „The Blue Dot Network: Catalysing Quality Infrastructure Investment to „Build-Back-Better”, deschis de Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, şi de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

De asemenea, Bogdan Aurescu a participat la deschiderea oficială a reuniunii şi la ceremonia de marcare a celei de-a 60-a aniversări a OCDE, ocazie cu care Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, şi ministrul de finanţe luxemburghez, Pierre Gramegna, au transmis semnale pozitive în ceea ce priveşte extinderea OCDE şi recunoaşterea angajamentului celor şase state aspirante, printre care şi România, faţă de acest obiectiv.

În cea de-a doua zi a MCM OCDE, ministrul Bogdan Aurescu a participat la grupul de lucru privind „Creşterea incluzivă: oportunităţi pentru toţi prin stabilirea unui tratament egal” („Inclusive Growth: Opportunities for All by Levelling the Playing Field”).

Dezbaterile din cadrul celei de-a doua zile a MCM OCDE au fost structurate pe tematici de actualitate în domeniul relaţiilor economice internaţionale, cu accent pe stadiul acordului asupra sistemului de taxare internaţională negociat sub egida OCDE, tranziţia şi redresarea economică verde, promovarea unui comerţ internaţional cu caracteristici incluzive, gestionarea transformării digitale şi promovarea unei creşteri economice solide şi durabile.

Astfel, în intervenţia sa la dezbaterile din cadrul sesiunii „Construind un viitor incluziv” („Building An Inclusive Future”), în cadrul grupului de lucru privind „Creşterea incluzivă: oportunităţi pentru toţi prin stabilirea unui tratament egal” („Inclusive Growth: Opportunities for All by Levelling the Playing Field”), şeful diplomaţiei române a apreciat rolul major al OCDE în configurarea unei economii mondiale post-pandemice reziliente, verzi, digitale şi incluzive.

De asemenea, el a subliniat măsurile, acţiunile şi proiectele dezvoltate în plan naţional sau susţinute de România la nivelul Uniunii Europene şi în formate internaţionale, inclusiv OCDE, care demonstrează ataşamentul ţării noastre faţă de principiile şi valorile multilaterale promovate în plan european şi global, cu un rol cheie în crearea condiţiilor necesare derulării unor relaţii economice stabile, predictibile şi nediscriminatorii.

Astfel, ministrul Afacerilor Externe a prezentat eforturile României de a elabora „Strategia privind tranziţia României la o economie circulară 2030”, cooperarea cu OECD pentru creşterea competitivităţii în domenii precum construcţiile, procesarea alimentelor, transporturile, respectiv experienţa României privind salariul minim şi egalitatea de gen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro