Sari direct la conținut

MAE solicita retragerea ordonantei privind infiintarea Fundatiei Gojdu

HotNews.ro

Ministerul Afacerilor Externe a informat luni ca va cere conducerii Camerei Deputatilor retragerea de pe ordinea de zi a ordonantei de urgenta pentru infiintarea Fundatiei Publice Gojdu in vederea organizarii unei dezbateri publice pe marginea actului normativ.

Initiativa a fost luata dupa ce ordonanta a fost criticata de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si de mass media. In schimb, relatiile romano-maghiare risca sa fie afectate de catre aminarea adoptarii acestei ordonante.

La 20 octombrie 2005, premierul roman si cel maghiar semnau un Acord care prevedea infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu. Ordonanta de urgenta pentru aprobarea acestui Acord a intrat in dezbaterea Parlamentului, fiind avizata pozitiv de Comisia de Politica Externa dar respinsa de Comisia Juridica.

Subiectul Fundatiei Gojdu a fost amplu dezbatut in ultimele zile, in discutie fiind modul in care este respectat testamentul filantropului de origine romana ca si drepturile succesorilor acestuia.

Emanuil Gojdu, avocat si om politic in Imperiul Austro-Ungar, a stabilit prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie, care sa ii poarte numele dupa moarte.

Prima reprezentanta a fundatiei, condusa de Andrei Saguna, a fost infiintata in 1870 sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox.

Statul ungar a nationalizat in 1952 imobilele din Budapesta aflate in patrimoniul fundatiei, cunoscute sub denumirea de „Curtile Gojdu”. Aceste imobile au intrat, in 1990, in proprietatea Primariei Sectorului 7 din Budapesta.

In anul 2003, s-a facut publica intentia de transformare a Curtilor Gojdu in centru comercial si partea romana a facut demersuri pentru ca aceasta intentie sa nu se materializeze.

Bucurestiul a propus, in 2002, crearea unei fundatii publice romano-ungare „Gojdu”, cu sediul in Curtile Gojdu, sub egida careia sa se omagieze personalitatea omului politic si sa se sprijine consolidarea relatiilor romano-ungare.

Curtile Gojdu au trecut, in decembrie 2004, in proprietatea companiei israeliene Autoker Holding Rt. Aceasta si-a aratat disponibilitatea de a amenaja spatiile din Cutile Gojdu pentru destinatia avuta in vedere de cele doua guverne: sediul fundatiei publice romano-ungare Gojdu.

In ultimele zile, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane au contestat initiativa guvernamentala de infiintare a Fundatiei publice romano-maghiare spunind ca aceasta vine in contradictie cu testamentului lui Emanuil Gojdu.

BOR, care se considera reprezentantul testamentar legal al lui Gojdu, a anuntat ca este dispusa sa lupte pe toate caile legale pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei.

„Nu pot exista doua fundatii Gojdu paralele, asta inseamna ca una nu se justifica”, a declarat, miercuri seara, IPS Bartolomeu Anania, afirmatia fiind sustinuta si de conducatorul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria.

Discutiile privind Fundatia Gojdu au dus si la dispute politice la nivelul coalitiei de guvernamant. Partidul Democrat a anuntat ca nu va sustine actuala forma a acordului romano-ungar deoarece documentul nu a fost discutat, in prealabil, in Alianta si pentru ca ar cuprinde prevederi ce ar incalca testamentul lui Emanoil Gojdu.

La rindul lor, liderii Partidului Conservator au anuntat ca vor sustine demersurile BOR pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu si au solicitat Parlamentului sa ii invite la dezbaterea proiectului de lege pe reprezentantii de seama ai Bisericii.

In schimb, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri la Targu-Mures, ca neratificarea de Parlament a Acordului privind Fundatia Gojdu ar fi un caz fara precedent, ceea ce ar putea afecta bunul mers al relatiilor romano-ungare.

„Va fi un caz aproape fara precedent ca un acord semnat deja de un Guvern sa nu fie ratificat de Parlament”, a declarat Marko Bela.

Conform acordului semnat cu ocazia sedintei comune din octombrie 2005 a Guvernelor roman si ungar, fundatia publica Gojdu urmeaza sa fie infiintata la Budapesta si sa fie cofinantata de cele doua state semnatare.

Acordul prevede ca, prin fondurile alocate de cele doua guverne, fundatia isi va mari patrimoniul cu imobilele din Curtile Gojdu, renovate de compania Autoker Holding Rt.

Contributia anuala paritara de la bugetul de stat al celor doua guverne pentru functionarea fundatiei, incepand cu 2006, va fi de minimum 200.000 de euro, suma aprobata anual urmand sa varieze in functie de proiectele agreate de conducerea fundatiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro