MAGAZIN Profesia cu cei mai multi psihopati. De ce sunt jeansii albastri? Planificarea carierei, o pierdere de vreme? Cat de "accurate" sunt filmele SF? Bosonul Higgs, pe intelesul tuturor. Dovada ca simturile ne inseala. Cele mai bune si cele mai rele 10 state in care sa imbatranesti. TED Talks
Multi dintre noi asteptam week-endul ca sa recuperam din orele de somn pierdute in timpul saptamanii. Dar din punct de vedere stiintific, e posibil sa recuperezi somnul pierdut? Un studiu publicat in numarul curent al Jurnalului American de Fiziologie, Endocrinologie si Metabolism sugereaza ca utilizarea week-endului pentru a dormi nu rezolva toate problemele cauzate de lipsa somnului in timpul saptamanii. „Somnul prelungit ajuta, dar numai intr-o anumita masura”, spune co-autorul studiului Dr. Alexandros Vgontzas, profesor la Hershey Sleep Research Penn State University.
NATURA UMANA:
- In ultima vreme au aparut jeansi de toate culorile, dar primii jeansi au fost albastri. Chiar si azi majoritatea blugilor din magazine au aceasta nuanta. ¬De ce sunt blugii albastri?
- V-ati dat demisia sau pur si simplu nu mai suportati programul zilnic de munca si vreti libertate? Ok, exista si altfel de joburi. De la plimbatul cainilor sau a poza nud pana la a face babysitting, orice alta cariera va poate ajuta. Dar e bine sa va uitati si la riscurile meseriei...
- Am mai scris despre erorile din filmul Gravity. De data aceasta subiectul e mai larg: cat de „accurate” sunt de fapt filmele SF? Si mai ales, de ce unele sunt atat de „creative” incat NASA refuza sa apara drept consilier stiintific?
GIFURI, FOTOGRAFII, ANIMATII:
BIOLOGIE, BOTANICA, STIINTA:
- Holy Higgs, Batman! Eugenie Samuel Reich explica modul in care ¬Higgsogeneza¬ poate genera in mod asimetric materie si antimaterie.
VIDEO:
- The Scientific Power of Thought. Subtitrat in romana
- Ce-a fost mai intai: oul sau gaina? (subtitrat in romana)
- Zece nume de copii interzise in lume
- Mind-Bending Optical Illusions
- Dovada clara ca simturile te inseala
- TED TALKS Helen Fisher studiaza creierul indragostit
De ce ne dorim dragostea cu atata infocare, chiar pana in punctul in care am fi dispusi sa ne pierdem viata pentru asta? Pentru a afla mai multe despre nevoia noastra reala, fizica pentru dragostea romantica, Helen Fisher si echipa sa de cercetare au studiat, cu ajutorul RMN-ului functional, oameni indragostiti – si oameni care tocmai fusesera parasiti.
Voi ce ati citit interesant in aceste zile?
Care dintre rubrici ati dori sa fie mai cuprinzatoare, mai consistenta?
O zi frumoasa tuturor!