Magistrații constată legalitatea probelor în dosarul Belina. Judecata ar putea începe
Magistrații Tribunalului București au constatat legalitatea sesizării instanței, precum și legalitatea probelor și a activității de urmărire penală în dosarul Belina, în care Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată. Judecătorii au stabilit că judecata poate începe, însă decizia nu e definitivă, potrivit Mediafax.
„Constată legalitatea sesizării instanței, legalitatea administrării probelor și efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății”, se arată în decizia instanței. Soluția poate fi contestată.
Procurorii DNA au trimis-o în judecată în luna iunie 2018 pe fostul vicepremier și fostul secretar de stat din ministerul Dezvoltării Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina, clasând acuzaţiile pentru Rovana Plumb în această cauză.
Alături de aceasta, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu, Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al C.J. Teleorman, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Mariana Sanda Gheorghiu, la data faptelor asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual şi Rodica Guşă, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată.
Procurorii spun că, fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
Concret, între 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, ca secretar de stat, Sevil Shhaideh ar fi iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului un proiect de hotărâre de guvern, ce se va numi H.G. 943/2013, dar şi o notă de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, arată DNA.