Sari direct la conținut

Mai înainte de Columb: Aceste mărgele albastre din Alaska pot fi primele articole europene din America de Nord

HotNews.ro
Margele albastre, Foto: American Antiquity
Margele albastre, Foto: American Antiquity

Cristofor Columb ar fi putut naviga în oceanul albastru în 1492, dar niște mărgele mici albastre l-au bătut, ajungând în America de Nord cu câteva decenii mai devreme, pentru a deveni probabil cele mai vechi obiecte fabricate din Europa de pe continent, potrivit CNN.

Mărgelele, cam de mărimea afinelor, au fost făcute în Veneția, Italia și găsite de arheologii care lucrează în trei locații din nordul Alaskăi, a declarat Universitatea Fairbanks din Alaska într-un comunicat de presă publicat joi.

Echipa a găsit trei mărgele la Punyik Point, un faimos sit arheologic care se afla pe rutele comerciale antice de la Oceanul Arctic la Marea Bering, în timpul săpăturilor din 2004 și 2005, împreună cu câteva fibre vegetale, care au ajutat foarte mult la stabilirea perioadei

Co-autorul studiului, Mike Kunz, arheolog la Muzeul de la Universitatea din Alaska, a declarat că a fost uimit de rezultate.

„Aproape că am căzut pe spate. S-a întors spunând că planta trăia în jur de 1400. A fost Wow!” A spus Kunz în comunicat.

Testele pe obiecte găsite lângă mărgele descoperite în alte două situri au furnizat mai multe dovezi, iar arheologii cred că mărgelele au ajuns la Punyik Point între 1440 și 1480.

„Acesta a fost cel mai timpuriu material indubitabil european care apare în Lumea Nouă prin transportul terestru”, a spus Kunz.

Prin comparație, Columb a ajuns în Bahamas în 1492.

Cercetătorii au identificat apoi proveniența mărgelelor prin studierea istoriei fabricării sticlei la Veneția, potrivit comunicatului de presă. Aceste tipuri de mărgele nu fuseseră găsite până acum la vest de Munții Stâncoși, potrivit CNN.

Cum au ajuns mărgelele din Veneția în Alaska

Veneția a menținut rutele comerciale cu civilizațiile din toată Asia la 1400, iar mărgelele ar fi putut fi luate de-a lungul Drumului Mătăsii spre China înainte de a ajunge în Extremul Orient rus, a spus universitatea.

De acolo, un comerciant ar fi putut trece mărgelele peste strâmtoarea Bering într-un caiac.

Cercetătorii cred că mărgelele au fost duse la Shashalik, un vechi centru comercial, înainte de a fi duse la Punyik Point.

Cercetătorii spun că este posibil să fi fost înșirate pe un colier care a fost pierdut sau lăsat în urmă.

Studiul a fost publicat pe 20 ianuarie în revista American Antiquity. (CNN)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro