Sari direct la conținut

Majoritatea toxica se scufunda in Parlament. Absenteismul si lipsa de interes a senatorilor si deputatilor PDL blocheaza legea pensiilor si alte legi importante. Guvernului Boc i-a ramas asumarea raspunderii ca sa-si treaca proiectele

HotNews.ro

Blocaj total in Parlament. Senatul a suspendat, marti, dezbaterea pe legea pensiilor, iar deputatii nu au reusit sa dezbata macar un proiect de lege timp de trei ore. Reprezentantii puterii au o reala problema in ce priveste majoritatea parlamentara si adoptarea proiectelor anticriza. Absenteismul parlamentarilor democrat-liberali, lipsa de interes, nemultumirile provocate de masurile adoptate de Guvernul Boc si proasta comunicare cu partenerii de coalitie genereaza haosul legislativ din Parlament. La toate acestea se adauga opozitia PSD-PNL, care speculeaza la maxim blocajul parlamentar si boicoteaza sedintele conducerii celor doua Camere.

  • Liderii PDL dau din umeri in ceea ce priveste mobilizarea propriilor parlamentari iar Emil Boc da directive catre liderii de grup: „Descurcati-va singuri si mobilizati-va oamenii”.
  • Traian Basescu, luni seara, la TVR: Pe mine ma intereseaza strict o majoritate, indiferent ce culoare politica are, care sa fie responsabila fata de tara, nu o majoritate care sa spuna <>, nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante. O asemenea majoritate e toxica pentru tara.

De mai bine de o luna de zile, activitatea Parlamentului se rezuma doar la proiecte de lege care se adopta tacit, prin expirarea termenului, certuri interminabile pe procedura si sedinte de plen suspendate din lipsa de cvorum.

Singurele momente in care parlamentarii au lucrat au fost dezbaterile la motiunea de cenzura si momentele cand Guvernul si-a asumat raspunderea. Conform calendarului, in fiecare saptamana, parlamentarii au pe ordinea de zi cate doua sedinte de plen. In rest, activitate in comisiile de specialitate. In ultima luna la sedintele de plen au fost in permanenta suspendate din lipsa de cvorum, iar activitatea in comisiile de specialitate a functionat la capacitate redusa cu un numar minim de parlamentari prezenti.

In Senat, marti a fost o balbaiala continua, reprezentantii Coalitiei inregistrand un nou esec in dezbaterea legii pensiilor. Sedinta de plen a inceput cu o cearta pe procedura intre Putere si Opozitie. Senatorii PDL au propus dezbaterea legii pensiilor ca prioritate pe ordinea de zi, fapt care a generat contre pe procedura cu senatorii PSD si PNL.

Dupa ce s-a transat prin vot dezbaterea prioritara a legilor, s-a luat pauza de consultari. Reveniti in sala, parlamentarii Coalitiei au votat in semn de bunavointa bugetul Senatului si candidatul PSD pentru functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

„Apatie continua” la PDL

Cand s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi, care viza dezbaterea legii pensiilor, s-a constatat ca in sala nu exista cvorum. Atat parlamentarii Opozitiei, dar si cei ai Puterii absentau in masa. Presedintele de sedinta, Teodor Melescanu a suspendat sedinta din lipsa de cvorum.

A existat o proasta comunicare intre liderii de grup ai Coalitiei. Parlamentarii PDL nici nu stiau ce trebuie sa voteze. E un haos la Senat. Nu ne putem mobiliza deloc, parte din parlamentari sunt absenti, altii sunt intr-o apatie continua, nemultumiti de masurile luate de Guvern. Proasta comunicare intre liderii de grup ai Coalitiei si absenteismul au dus la esecul dezbaterii pe legea pensiilor„, a recunoscut un senator PDL.

La Senat reprezentantii Coalitiei au putin peste jumatate plus unu (69), mai exact au 71 de parlamentari.

De partea cealalta, la Camera Deputatilor situatia este si mai complicata. Pe langa absenteismul si lipsa de interes a deputatiilor democrat-liberalii, Puterea se confrunta si cu scandalul Roberta Anastase. PSD si PNL refuza sa participe la sedintele conducerii Camerei pana cand Anastase nu este demisa din functia de presedinte.

Pe ordinea de zi, deputatii aveau marti sedinta de plen pe parcusul intregii zile. Dupa trei ore de certuri si pauze de consultari, deputatii au votat doar ordinea de zi si apoi au suspendat sedinta. Prezenti la plen au fost doar 68 de parlamentari din Coalitie din cei 170 pe care ii are Puterea.

Rugamintile Robertei Anastase

Deputatii democrat-liberali profita de boicotarea sedintelor Biroului Permanent de catre PSD si PNL si absenteaza de la activitatea legislativa. Daca reprezentantii Coalitiei s-ar mobiliza si ar fi prezenti la sedintele de plen, ar putea vota proiectele de lege si in absenta Opozitiei, pentru ca au majoritate.

In urma cu doua saptamani la sedinta grupului deputatilor PDL, presedintele Camerei, Roberta Anastase a avut o interventie care ilustreaza perfect problema cvorumului: „Va rog din suflet sa veniti la sedinte”, s-a adresat aceasta deputatilor PDL.

Lipsa de mobilizare si absenteismul reprezentantilor Coalitiei fac imposibile adoptarea legilor emise de catre Guvern. Executivul a fost nevoit sa-si asume raspunderea pe mai multe proiecte de legi pentru a evita blocajul si haosul din Parlament. Dupa asumarea raspunderii pe Legea Pensiilor si Legea Educatiei, premierul Emil Boc a anuntat marti ca „este posibil ca Executivul sa-si asume si Legea Salarizarii Unice„.

Totodata, Guvernul pregateste bugetul de stat pe 2011 si urmeaza sa-l trimita in Parlament in luna noiembrie. Pentru adoptarea acestuia este nevoie de o mobilizare exemplara din partea propriilor parlamentari.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca partidul a discutat superficial problema mobilizarii parlamentarilor. In sedinta de partid de luni, cand s-a ridicat problema, Boc le-ar fi replicat liderilor de grup: „Descurcati-va singuri si mobilizati-va oamenii”.

Peste 200 de proiecte de legi, in aer

In prezent la Camera Deputatilor sunt aproximativ 200 de proiecte de legi in blocaj care asteapta sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate. Din 15 septembrie, cand a fost adoptata Legea pensiilor in Camera, printr-un vot contestat de opozitie, sedintele Biroului Permanent nu s-au mai putut tine din lipsa de cvorum, fiind boicotate de catre reprezentantii PSD si PNL, care au cerut demisia Robertei Anastase.

La nivelul Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a preluat initiativa si a chemat Opozitia la negocieri pentru deblocarea sedintelor Biroului Permanent. Liberalii si social-democratii cer modificarea regulamentului in schimbul participarii la sedintele Biroul Permanent.

  • Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, „ca este nevoie de responsabilitatea parlamentarilor pentru ca legile pensiilor, salarizarii si bugetului pe 2011, in caz contrar Romania iesind din acordul cu FMI: „Stiau foarte bine ca trebuie sa trecem Legea pensiilor, trebuie sa trecem Legea salarizarii, trebuie sa trecem Legea bugetului. Daca nu vor trece aceste legi, Romania iese din acordul cu Fondul Monetar. Si atunci ne vom intreba cum platim pensiile, cum platim salariile”.
  • Presedintele a avertizat parlamentarii Coalitiei ca daca „nu pot sustine Guvernul si reformele, atunci sa treaca in opozitie”: „Va asigur ca daca in actuala coalitie sau in actualul partid majoritar aflat la guvernare nu reusesc sa gaseasca un limbaj comun pentru a sustine guvernul si procesele de reforma, din partea mea sa se duca maine in opozitie. Nu ii tine nimeni. Pe mine ma intereseaza strict o majoritate, indiferent ce culoare politica are, care sa fie responsabila fata de tara, nu o majoritate care sa spuna <>, nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante. O asemenea majoritate e toxica pentru tara. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prim obiectiv servirea interesului national al unei tari care se afla in criza economica„.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro