Sari direct la conținut

Manastirea Samurcasesti a pierdut definitiv procesul in care cerea instantei sa oblige Primaria Capitalei  sa ii aprobe un bloc de 5 etaje pe un teren ce figureaza ca spatiu verde

HotNews.ro
Bd Regina Maria nr. 13, Foto: Google Street View
Bd Regina Maria nr. 13, Foto: Google Street View

Manastirea Samurcasesti a pierdut procesul in care cerea instantei sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa ii permita construirea unui bloc de 5 etaje pe un teren de 1.390 mp de pe bd. Regina Maria din Capitala, proprietatea bisericii, ce figureaza ca spatiu verde. Pentru edificarea blocului de 5 etaje ce urma sa adaposteasca birouri si spatii comerciale, manastirea s-a asociat cu un dezvoltator imobiliar. Sentinta este definitiva.

„Manastirea Samurcasesti a cerut instantei sa oblige Primaria Municipiului Bucuresti sa aprobe un Plan Urbanistic Zonal care sa permita construirea unui bloc de 5 etaje pe un spatiu verde de pe bd. Regina Maria. Terenul figureaza ca spatiu verde in Planul Urbanistic al Zonei Protejate din care face parte terenul. Curtea de Apel Bucuresti a deliberat joi si a respins recursul Manastirii Samurcasesti, astfel ca Primaria Capitalei nu va fi obligata sa aprobe acest proiect, iar spatiul verde va fi pastrat ca atare. Aceasta sentinta trebuie sa fie o lectie pentru Directia de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei sa spuna de la inceput ca un teren este neconstruibil atunci cand figureaza ca spatiu verde in Planurile Urbanistice ale Zonelor Protejate. Apoi, acum s-a modificat legea iar proprietarii care au spatii verzi, iar primaria vrea sa le pastreze ca atare, pot cere despagubiri”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica, fundatie ce a fost parte in acest proces alaturi de Primaria Capitalei.

Manastirea Samurcasesti a cerut, in 2009, Primariei Capitalei sa ii aprobe un Plan Urbanistic Zonal care sa ii permita sa ridice in asociere cu un investitor privat un bloc cu doua subsoluri, parter, mezanin, si 5 etaje pe terenul pe care il detine pe bd. Regina Maria nr. 13, chiar langa biserica Samurcasesti. In documentatiile de urbanism terenul, respectiv planul urbanistic al zonei protejate, terenul figureaza ca spatiu verde.

Primaria Capitalei a eliberat avizul de urbanism pentru aceasta constructie pe 4 martie 2009, la fel si Agentia Regionala Pentru Protectia Mediului care a spus ca proiectul nu necesita evaluare de mediu, urmand sa fie supus procedurii de adoptare fara aviz de mediu pe motiv ca „planul urbanistic zonal analizat nu are efecte semnificative asupra mediului”.

Ministerul Dezvoltarii a refuzat insa sa emita aviz favorabil pentru aceasta constructie, motivand ca terenul pe care se doreste edificarea blocului cu 5 etaje este incadrat conform Planului Urbanistic Zonal Zone Construite Protejate, adoptat prin Hotararea C.G.M.B. nr. 279/21.12.2000, in Zona Protejata nr. 9 – Regina Maria si figureaza ca „spatiu verde amenajat”. Astfel ca Planul Urbanistic Zonal nu a putut fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Din aceasta cauza, Manastirea Samurcasesti a dat in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti in 2012.

„Subscrisa, Manastirea Samurcasesti, suntem proprietara imobilului situat in Bucuresti, bd. Regina Maria nr. 13, compus din teren in suprafata de 1390 mp si doua cladiri cu suprafata la sol de 140 mp si respectiv 58 mp, inca din anul 1902. (…). In exercitarea calitatii noastre de proprietari am incheiat, in anul 2006, contractul autentificat sub nr.1230/25.05.2006. Obiectul il reprezinta inchirierea de catre Manastire catre SC Les Alpes Investment SRL a imobilului precum si construirea de catre Les Alpes Investment, in numele si pentru Manastire, a unei cladiri, constructia fiind proprietatea manastirii, Les Alpes dobandind din momentul semnarii contractului dreptul de uzufruct, cu exceptia etajului 1 al constructiei. Contractul a fost incheiat pe o perioada de 35 de ani. Pentru ducerea la indeplinire a acestui contract, manastirea a obtinut autorizatia de desfiintare in 2006 pentru constructiile vechi, demarand procedurile pentru obtinerea autorizatiei de construire pentru un imobil nou. Mentionam ca in eliberarea autorizatiei de desfiintare nu am intampinat niciun fel de obstacole. Atasat adresei nr. 32/10.05.2011 am depus la dosarul aflat deja la Primaria Municipiului Bucuresti toate inscrisurile necesare in vederea aprobarii si realizarii planului de urbanism zonal B-dul Regina Maria nr. 13, sector 4. Raspunsul Directiei a fost in sensul ca „documentatia de urbanism nu poate fi promovata pe circuitul de aprobare al Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru ca lipseste avizul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului”, se arata in cererea de trimitere in judecata intocmita de Manastirea Samurcasesti.

Reprezentantii bisericii considera ca incadrarea terenului lor in categoria spatiu verde amenajat este abuziva.

„Consideram ca incadrarea terenului proprietatea noastra in categoria spatiu verde amenajat este lipsita de temei legal si reprezinta o incalcare flagranta a exercitarii atributelor decurgand din dreptul de proprietate, drept protejat si garantat de Constitutia Romaniei. Este inadmisibil a se incadra in categoria „spatiu verde amenajat” un imobil compus din teren, pe care se aflau in momentul aprobarii PUZ-ului doua constructii, iar in zona cuprinsa in spatiul verde amenajat se aflau si se afla o benzinarie, un dispensar, trotuare si chiar o artera de circulatie”, se mai se arata in cererea de trimitere in judecata intocmita de Manastirea Samurcasesti.

Potrivit cererii de chemare in judecata, Manastirea Samurcasesti cere Tribunalului Bucuresti sa oblige municipalitatea:

– sa aprobe PUZ-ul pentru blocul de 5 etaje;

– la plata de daune in cuantum de 100/lei/zi de intarziere la avizarea favorabila a PUZ-ului;

– la plata de daune interese compensatorii derivand din contravaloarea lipsei de folosinta a terenurului si constructiei needificate;

In 2013, Manastirea Samurcasesti a pierdut procesul, Tribunalul Bucuresti respingand cererea bisericii. Decizia a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Tot in 2013, firma Les Alpes Investment, cu care a fost asociata initial Manastirea Samurcasesti, a vandut drepturile litigioase pentru acest caz lui Octavian-Mihnea Grecu contra sumei de 30.000 de euro.

Mihnea Grecu, investitorul care vrea sa ridice blocul de 5 etaje, spune ca Primaria Capitalei trebuia sa ii spuna de la inceput ca terenul este spatiu verde.

„In 2006, Manastirea Ciorogarla a scos la licitatie acest teren in vederea construirii unui imobil, asa am ajuns noi sa facem acest proiect. Patriarhia si-a dat avizul. Manastirea a facut aceasta licitatie fiindca terenul este singura sursa de venit, iar din 2006 pana in prezent noi am platit in fiecare luna, in baza contractului, chirie manastirii. Noi ne-am adresat Primariei Capitalei inca din 2006, cand am cerut desfiintarea cladirilor de pe parcela, si nu ne-au spus ca este spatiu verde. Daca ne spunea ca terenul este spatiu verde, nu mai demolam ci foloseam cladirile respective, le supraetajam. Dupa care Primaria ne-a dat certificat de urbanism pentru construire si avizul de urbanism, deci nici in aceasta etapa nu ne-a spus ca este spatiu verde. Asta este supararea noastra. Daca ne spuneau de la inceput ca acolo este spatiu verde, noi nu mai cheltuiam zeci de milioane pentru nimic si zece ani din viata”, a spus acesta. In plus, Mihnea Grecu spune ca nu este normal ca Primaria sa treaca drept spatiu verde un teren proprietate privata, care nu a avut niciodata aceasta calitate.

Asociatia Ecocivica, a cerut in 2014 sa intervina in acest proces de partea Primariei Capitalei, incercand sa salveze spatiul verde, cererea fiind admisa de instanta.

„Sentinta civila nr. 5926/29.11.2013 pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II – a Contencios administrativ si fiscal, este legala si temeinica, intrucat in mod corect instanta a retinut ca actiunea dedusa judecatii nu indeplineste conditiile prevazute de art. 1 si art. 8 cu referire la art. 2 lit. a), h), i) si n) din Legea nr. 554/2004, in conditiile in care documentatia de urbanism – Plan Urbanistic Zonal B-dul Regina Maria nr. 13, sector 4, pe care recurentii – reclamanti o solicita a fi introdusa pe ordinea de zi a sedintei C.G.M.B., este incompleta, lipsind avizul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, aviz cu caracter tehnic si obligatoriu conform dispozitiilor anexei 1 pct. 12 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul”, se arata in cererea formulata de Ecocivica pentru interventia in proces.

Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica, este de parere ca acest spatiu verde trebuie pastrat ca atare, iar cererile Manastirii Samurcasesti nu sunt intemeiate.

„Noi am observat ca acest teren figureaza ca spatiu verde in Planul Urbanistic de Zone Protejate. Atunci am intrebat Agentia Regionala pentru Protectia Mediului daca au aprobat proiectul. Ei au spus ca da, deoarece in Certificatul de Urbanism emis de Primaria Municipiului Bucuresti terenul nu figura ca spatiu verde. Apo am vazut ca Ministerul Dezvoltarii nu a dat aviz fiindca terenul este spatiu verde. Ne-a frapat faptul ca Agentia de Mediu nu a remarcat acest lucru. Astfel ca am facut cerere de interventie in proces de partea Primariei Capitalei, cerere care a fost acceptata. Vom vedea ce decide instanta”, a declarat Dan Trifu pentru HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro