Sari direct la conținut

Manelele – pe ultimul loc in preferintele muzicale ale romanilor? Autorii unui sondaj denunta ipocrizia respondentilor

HotNews.ro
Muzica preferata a romanilor, Foto: INSCOP
Muzica preferata a romanilor, Foto: INSCOP

Muzica populara este pe primul loc in topul preferintelor romanilor, in timp ce manelele sunt pe ultimul loc. Rezultatele apartin sondajului „Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania” realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. „Manelele sunt pe ultimul loc in preferintele declarate de romani cu 14,2%. In acest caz, este posibil ca procentul celor care au optat pentru manele sa fi fost influentat de un anumit conformism social care a blocat declararea optiunii”, explica autorii sondajului.

Sondajul a fost realizat in perioada 10 – 17 septembrie 2013, pe un esantion de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de +- 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, informeaza INSCOP Research.

La intrebarea „Ce gen de muzica ascultati?”,pe primul loc se afla Muzica populara, preferata de aproape jumatate din populatie (49,7%). Muzica pop-dance este ascultata de 41% dintre respondenti, in timp ce pentru muzica clasica si-au exprimat preferintele 22,8%.19,5% si-au exprimat preferinta pentru muzica rock, in timp ce 18,2% au indicat genul hip-hop.

Manelele sunt pe ultimul loc in preferintele declarate de romani cu 14,2%. In acest caz, este posibil ca procentul celor care au optat pentru manele sa fi fost influentat de un anumit conformism social care a blocat declararea optiunii”, spun autorii sondajului.

Majoritatea respondentilor (64,2%) au declarat ca prefera muzica romaneasca in detrimentul celei straine (32%), in timp ce 3,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare. Analiza pe categorii de varsta arata ca tinerii (18-35 ani) prefera intr-o proportie mai mare muzica straina; cu toate acestea, ponderea tinerilor care prefera muzica romaneasca este usor mai mare decat cea a tinerilor care prefera muzica straina.

Varstnicii se pronunta predominant in procente de 70-80% pentru muzica romaneasca. Persoanele cu studii primare si medii prefera in proportii mai mari muzica romaneasca, fata de cele cu studii superioare, dar chiar si in cadrul acestei categorii muzica romaneasca este inaintea muzicii straine.

In ceea ce priveste regiunile, in Transilvania se inregistreaza cel mai mare echilibru intre preferintele pentru muzica romaneasca (52,4%), respectiv cea straina (41%), in restul regiunilor fiind predominanta preferinta pentru muzica romanesca, informeaza INSCOP Research.

La intrebarea „Ati auzit de George Enescu?”, 6,2% dintre respondenti au spus „Nu”, 90,6% – „Da”, iar 3,2% Nu stiu/Nu raspund. In ceea ce priveste notorietatea Festivalului George Enescu, 80,2% dintre cei chestionati au declarat ca au auzit de festival. 4,8% au spus Nu stiu/Nu raspund, in timp ce 15% au declarat ca nu au auzit de Festivalul George Enescu.

71,9% dintre persoanele incluse in sondaj au afirmat ca Romania are de castigat de pe urma Festivalului George Enescu, 1,8% sunt de parere ca Romania are de pierdut din cauza evenimentului, in timp ce 26,3% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro