Sari direct la conținut

Maramures: Constructia unui pod de mare trafic peste Tisa, demarata anul viitor

HotNews.ro

Romania va demara anul viitor constructia unui pod rutier de mare trafic peste raul Tisa, care va face legatura cu Ucraina, investitia fiind estimata la aproximativ 10 milioane de euro, transmite Agerpres.

Podul va fi construit printr-un grant european in dreptul localitatii Teplita si va ajunge pe malul ucrainean in vecinatatea localitatii Biserica Alba.

„Podul e unul dintre proiectele de anvergura ale judetului si va face conexiunea cu regiunea Transcarpatia, localitatile din zona de frontiera, dar in acelasi timp investitia va da plus valoare relatiilor dintre Romania si Ucraina. E una dintre investitiile preconizate de peste 20 de ani ce in sfarsit va intra in lucru”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.

La randul sau, prefectul Administratiei de Stat din Rahiv, Ucraina, Andrjiuk Demetro Demetrovici, a sustinut ca podul ce urmeaza a fi construit e un punct de legatura rutiera accesibila intre doua zone transfrontaliere aflate in relatii excelente.

„E una dintre constructiile foarte importante ce vor cimenta relatiile dintre Romania si Ucraina. Pe noi ne leaga nu doar relatiile comerciale, ci si cele familiale si credem ca aceasta investitie va schimba radical relatiile noastre de buna vecinatate printr-o si mai buna intelegere”, a spus acesta.

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, spera ca podul sa deschida un alt ritm al relatiilor comerciale dintre cele doua parti.

„Dupa mai bine de 20 de ani, constructia podului devine o realitate. Eu nu doresc ca aceasta investitie sa deserveasca numai transportului de tigari ascunse prin portbagajele masinilor, ci sa deschida un alt ritm al relatiilor comerciale dintre noi si vecinii din Ucraina. Cred ca Maramures, dar si municipiul Baia Mare au acest potential”, a subliniat Chereches.

Prefectul Administratiei de Stat din Rahiv a precizat ca podul peste raul Tisa scurteaza legaturile rutiere cu Rusia, Tarile Baltice, Polonia, Ungaria si Slovacia.

„Podul va permite accesul in Ucraina cu mai multa rapiditate, dar va scurta cu cateva sute de kilometri destinatiile transportatorilor spre tarile baltice, Polonia, Rusia, Slovacia si Ucraina. Permite accesul la alte cai de comunicatie rutiera spre Kiev, Sankt Petersburg, dar si la un coridor european ce traverseaza Ucraina pentru a ajunge la Moscova”, a declarat prefectul din Ucraina pentru Agerpres.

Deocamdata, nu a fost stabilita varianta finala de constructie a podului, proiectul fiind in studiu la CNADNR. O prima varianta prevede un pod cu doua benzi de circulatie si patru benzi laterale. In apropiere constructiei va functiona punctul de trecere a frontierei si vama.

Delegatia ucraineana care-l insoteste pe prefectul din Rahiv urmeaza sa aiba in cursul zilei de duminica intalniri cu oameni de afaceri si sa participe la un targ expozitional agricol si la un festival al comunitatii ucrainene din comuna Remeti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro