Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, privind ordonanța antidrog: Legea este bună, dar statul român trebuie să dea un răspuns în timp real / Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis

HotNews.ro
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, că ordonanța de guvern care introduce prevederea că șoferii care refuză să fie testați cu DrugTest și merg la Institutul de Medicina Legală să rămână fără permis de conducere până la sosirea rezultatelor este un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore. „Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a spus premierul, relatează News.ro. Premierul afirmă că România trebuie să investească în aparatură.
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

„Am vorbit şi în timpul şedinţei Internaţionalei Socialiste cu domnul ministru Cătălin Predoiu şi domnul vicepremier. În acest moment, ceea ce se reclamă este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat Ciolacu.

Pentru aplicarea legii e nevoie, însă, de investiţii, mai spune premierul.

”În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie, să vedem. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii. Dar, repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieţi ale tinerilor şi am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteză, pentru depăşire este şi în Belgia, este şi în Italia, pentru că în momentul când, statistic şi România suntem pe primul loc la mortalitate pe şosele, ai astfel de cazuri, statul are obligaţia să salveze vieţi. Momentan, o avem de aplicat pe aceasta cu drogurile, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la 2 Mai”, a declarat Marcel Ciolacu.

Poliţia Română a anunţat, miercuri, că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

În 2023, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adică 1.898 din 3.009, potrivit Europa Liberă.

Poliția Română spune într-un comunicat de presă în care răspunde la controversele create de ordonanța de guvern care introduce prevederea că șoferii care refuză să fie testați cu DrugTest și cer să meargă la Institutul de Medicina Legală să rămână fără permis de conducere până la sosirea rezultatelor să șoferii trebuie „să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă”. 

Declic organizează un protest joi, 11 iulie, împotriva OUG 84 care îi lasă fără permis pe șoferii care refuză testarea antidrog. Ordonanța se aplică atât bicicliştilor, cât şi trotinetiştilor. Declic a făcut o petiție care a strâns peste 155.000 de semnături, prin care îi cere lui Marcel Ciolacu anularea prevederilor ordonanței. Premierul a respins această solicitare.

INTERVIURILE HotNews.ro