Sari direct la conținut

Marea afacere a căldurii: Urmăriri ca-n filme între poliție și contrabandiștii de freon

HotNews.ro
Marea afacere a căldurii: Urmăriri ca-n filme între poliție și contrabandiștii de freon
Mașină de poliție în urmărire / Sursă foto: Inquam Photos/Alex Nicodim

Cu temperaturi de peste 35 de grade în multe zone ale țării, aerul condiționat, din casă, de la serviciu sau din mașină, nu mai e un capriciu. Cererea de freon e foarte mare la noi și în Europa. Cererea crește. Iar România a devenit o rută pentru ”freonul negru”, substanța produsă în China și transportată ilegal noaptea, pe șosele, în butelii, arată un recent articol al siteului de investigații Snoop. Între poliție și traficanți au loc curse în care aceștia din urmă folosesc o tactică periculoasă pentru trafic. 

În noaptea de 21 aprilie 2024, la Dorohoi un echipaj de semnalează unei dubițe Mercedes Sprinter să tragă pe dreapta. Coboară doar un pasager. În timp ce acesta discuta cu polițiștii, șoferul subiței calcă accelerația și pleacă, brusc. 

Cum încearcă să blocheze mașina de poliție

Echipajul demarează după dubă, dar un VW Touareg îi încurcă, în mod ciudat. Șansa tuturor, inclusiv a celorlalți participanți la trafic, e că șoseaua e aproape goală. Polițiștii reușesc să scape de Touaregul care ”dubla” Mercedesul, îl proteja, și ajung din urmă duba. Aceasta nu oprește.

Atunci polițiștii trag 61 de gloanțe, jos, spre cauciucuri. În jur sunt case, le e teamă să tragă spre șofer, ca să nu ricoșeze. Plus că nu știu ce încărcătură are dubița. 

Când scena urmăririi iese din zona de case din Dorohoi, cei din echipaj trag și spre șofer. Doar al patrulea încărcător descărcat îl oprește pe fugar, după ce două focuri îl lovesc în umăr și rinichi. 

La un singur transport de butelii s-au fi câștigat 30.000 de euro

Polițiștii coboară din Duster. Unul merge să verifice șoferul cu arma la ochi, celălalt verifică scaunele din spate. Găsește aproape 100 de butelii de freon de contrabandă, gaze cu puternic efect de seră, aduse din Ucraina. 

Pe piața neagră de la noi, toată încărcătura costă aproape 20.000 de euro. Dacă ajungeau la Berlin sau Viena, buteliile din Sprinter puteau fi valorificate și pentru 50.000 de euro. 

Aceeași scenă, cu o mașină-protectoare s-a întâmplat cu un BMW

Scena de la Botoșani nu e prima din nord-estul țării. Snoop a găsit un scenariu tras la indigo într-un alt dosar penal din 2018. Ea s-a petrecut yot la o aruncătură de băț de granița cu Ucraina, în județul vecin, Suceava. 

Atunci, o dubă cu 1,5 tone de freon fusese somată de polițiștii de la Frontieră să oprească. La fel ca și în primul caz, șoferul a turat motorul, a accelerat. 

A oprit după o urmărire mult mai lungă și câteva focuri de armă. Nu s-a tras în el, n-a fost rănit. Transportul de atunci avea protecție de la un BMW Seria 7 cu numere străine și, la fel, a încercat în mod evident să îi încurce pe polițiștii care goneau după minivan-ul suspect. 

Ce este freonul, cum îl folosim

Avem freon în mașinile cu care călătorim, în aparatele de aer condiționat de acasă sau de la muncă, în frigiderele unde ne ținem mâncarea sau în magazinele de unde o cumpărăm. 

Peste jumătate dintre români (57%) preferă să aibă în locuinţă, în perioada verii, o temperatură cuprinsă între 21 şi 23 de grade, în timp ce patru din zece persoane (42%) folosesc aparatul de aer condiţionat aproape zilnic, relevă rezultatele unui sondaj publicat pe 11 iunie, de E.ON, anunță Agerpres, citat de G4Media.

Dar nu doar aerul condiționat folosește freonul. Folosim freon în fiecare zi în care ne dăm cu un spray, în fiecare noapte în care dormim pe o saltea cu spumă, la fiecare incendiu pe care îl stingem cu extinctoare vechi

O butelie de freon s-a scumpit de la 50 de euro la 200 de euro, pe piața neagră

În 2021, piața de aparate de aer condiționat era evaluată la 65 de milioane de euro. O analiză retailerul online evoMag indică faptul că că vânzările de aparate de aer condiționat către privați s-au dublat când au comparat 2022 cu 2023, cel mai fierbinte an de când oamenii măsoară temperaturile. 

Iar 2024 a bătut recordurile. Recent, la Roma  o filmare cu o cameră termică cu infraroşu a arătat temperaturi de peste 50 de grade în aerul respirat de oameni. 

Și piața neagră înflorește odată cu cea legală. În 2020, o butelie de freon pe piața neagră costa 50 de euro, astăzi costă aproape 200 de euro. Cu o astfel de butelie, de exemplu, pot fi alimentate cu freon aproape 20 de mașini.

Poziția geografică a țării noastre ne-a făcut să fim o intrare cheie în UE a freonului de contrabandă. Marfa de contrabandă vine din China, trece prin Turcia sau Ucraina și ajunge la noi, ca aceste containere care au fost depistate de Vama Constanța între Crăciun și Anul Nou sau acest TIR care a fost filat prin port de vameși și inspectorii de mediu. 

În Turcia, o butelie cu freon costă astăzi 50 de euro, la București ajunge la 200 de euro, iar în Germania sau Austria valoarea aceleiași butelii se poate ridica și la 700 de euro. Aceste diferențe de prețuri pot face ca un singur transport pe ruta Istanbul – Berlin să aducă un profit curat de aproape 200.000 de euro. 

Siteul de investigații nonprofit SNOOP a descoperit care sunt relațiile dintre cei care fac lobby pentru freon în România și confiscări de ”freon negru”, realizate de autoritățile europene. Investigația poate fi citită aici.

INTERVIURILE HotNews.ro