Marea Britanie a lansat un studiu privind a treia doză de vaccin anti-Covid, în contextul răspândirii variantei indiene de coronavirus
Guvernul britanic a lansat miercuri un test clinic, prezentat ca fiind primul din lume, cu privire la răspunsul imunitar generat de o a treia doză de vaccin anti-Covid vizând o campanie de rapel în contextul în care varianta indiană a coronavirusului se extinde în Regatul Unit, relatează AFP.
Cea mai afectată țară din Europa, cu aproape 128.000 de morți, Regatul Unit a văzut cum situația sanitară s-a îmbunătățit semnificativ după o lungă și strictă carantină în timpul iernii și o campanie masivă de vaccinare.
Pentru a păstra progresul realizat, autoritățile intenționează să lanseze o campanie de rapel în toamnă, în urma studiilor clinice privind răspunsul imunitar provocat de o a treia doză de vaccin.
Acest studiu realizat de serviciul de sănătate publică (NHS), la care vor participa 2.886 de voluntari complet vaccinați, va examina efectele a șapte vaccinuri diferite – Oxford / AstraZeneca, Pfizer / BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Janssen și Curevac.
Cu o finanțare în valoare de 19,3 milioane de lire sterline (22,4 milioane de euro) de la guvern, testul clinic va începe în iunie, iar primele rezultate sunt așteptate în septembrie.
Guvernul speră să fie cu un pas înaintea pandemiei prin vaccinare. Pentru că, în timp ce țara își continuă ieșirea din carantină, odată cu redeschiderea barurilor, muzeelor și stadioanelor, răspândirea rapidă a variantei identificate inițial în India îngrijorează.
Potrivit ministrului sănătății, Matt Hancock, 2.967 de cazuri cu varianta considerată a fi mai contagioasă, B1.617.2, au fost identificate până în prezent în Regatul Unit, în special în nord-vestul Angliei și în Londra, în creștere de aproximativ 33% de luni.
Guvernul este acuzat că a întârziat restricțiile de călătorie din India în aprilie, când premierul Boris Johnson plănuia o călătorie la New Delhi.
Această vizită oficială a fost anulată în cele din urmă în fața noului val de contaminări din India, care a fost adăugată în cele din urmă pe „lista roșie” a Regatului Unit. Călătorii care sosesc din țările de pe lista roșie trebuie să intre într-o carantină hotelieră pe cheltuiala lor, la un cost de 1.750 de lire sterline (aproximativ 2.000 de euro).
Pentru a opri răspândirea variantei indiene, guvernul se bazează pe testarea masivă și pe accelerarea programului de vaccinare, care a făcut deja posibilă administrarea unei prime doze la 70% dintre adulți și vaccinarea completă a 40% dintre aceștia sau aproape 21 de milioane de oameni.
„Suntem, de asemenea, convinși că vaccinurile sunt eficiente împotriva” variantei indiene, a asigurat Matt Hancock într-o conferință de presă. „Aceasta înseamnă că strategia noastră este cea potrivită: să înlocuim cu atenție restricțiile asupra libertăților noastre cu protecția oferită de vaccinuri”.
Criticat de opoziția laburistă pentru lipsa de claritate privind restricțiile care vizează călătoriile internaționale, autorizate din nou de luni, Boris Johnson a sfătuit miercuri cetățenii să nu călătorească în țări care nu se află pe lista verde a Regatului Unit.
În Regatul Unit, țările sunt clasificate, în funcție de situația sanitară a acestora, ca aparținând listei roșii, portocalii sau verde.
Întrebați de diferite agenții de presă în ultimele zile, miniștrii și-au exprimat opinii diferite cu privire la posibilitatea de a merge sau nu în destinații de pe lista portocalie, provocând confuzie.
Cele mai populare destinații pentru britanici, precum Spania, Italia, Franța și Grecia, sunt pe Lista Portocalie, obligându-i pe călătorii care vin din aceste țări să petreacă zece zile de carantină acasă.