Marele rival al bitcoin a finalizat mult așteptatul „Merge”, aducând o schimbare uriașă pe piața crypto
După mai multe amânări care au frustrat entuziaștii criptomonedelor, blockchain-ul Ethereum folosit de moneda digitală ether a trecut joi printr-o actualizare de software majoră care reduce drastic consumul de energie necesar pentru minarea sa, anunță Reuters.
Noul sistem de minare va folosi cu 99,95% mai puțină energie, potrivit Fundației Ethereum iar actualizarea ar putea oferi celei de-a doua criptomonede din lume ca mărime un avantaj important în concurența cu bitcoin.
„Credem că acesta este un moment semnificativ care va duce la un randament al ether peste cel al pieței crypto în ansamblul său pentru ceva timp”, afirmă Richard Usher, directorul de tranzacții al BCB Group, o firmă din Londra specializată pe domeniul criptomonedelor.
Majoritatea blockchain-urilor au nevoie de cantități uriașe de energie în timpul proceselor de minare, fiind puternic criticate în ultimii ani de activiștii pentru mediu și unii investitori.
Înainte de actualizarea de software poreclită de entuziaștii crypto drept „The Merge” o singură tranzacție cu Ethereum avea nevoie de la fel de multă energie cât folosește în medie o gospodărie din Statele Unite într-o săptămână.
Entuziasm pentru fanii Ethereum, marele rival al bitcoin
Blockchain-ul Ethereum a trecut acum de la un sistem supranumit „proof of work”, în care calculatoare ce consumă cantități mari de energie validează tranzacțiile prin rezolvarea unor probleme matematice complexe, la un sistem „proof of stake”, în care indivizii și companiile realizează validarea.
„’Merge’ fericit tuturor”, a scris pe Twitter Vitalik Buterin, creatorul Ethereum. „Acesta este un moment important pentru ecosistemul Ethereum”, a subliniat el.
Creat în 2013, blockchain-ul Ethereum este văzut de susținătorii săi ca baza așa-numitului „Web3”, o versiune viitoare a internetului în care tehnologia crypto și operațiunile financiare descentralizate vor juca un rol central în toate aplicațiile și tranzacțiile comerciale.
Deși deocamdată „Web3” rămâne un vis, blockhain-ul Ethereum stă la baza mai multor aplicații care au devenit tot mai populare în ultimii ani, de la cele DeFi (finanțe descentralizate), la tokenurile nefungibile NFT, la așa-numitele „contracte smart”.
Vești mai puțin bune pentru piața crypto în ansamblul său
Atât ether cât și bitcoin s-au devalorizat puternic în ultimul an în contextul în care băncile centrale au început să majoreze puternic dobânzile de referință pentru a ține sub control inflația, măsură ce i-a făcut pe mulți investitori să renunțe la criptomonede ca mijloc de a-și pune la adăpost economiile în fața creșterii galopante a prețurilor.
Însă a doua criptomonedă din lume s-a apropiat puternic de bitcoin de la începutul anului trecut, erodând puternic din cota sa de piață.
Dominanța bitcoin exprimată în cota sa de piață a scăzut la 39,1% comparativ cu maximul de 47,5% înregistrat la mijlocul lunii iunie, în timp ce ether a ajuns la o cotă de 20,5%, în creștere față de procentul anterior de 16%.
Cele două criptomonede ar putea părea încă la o distanță semnificativă una de cealaltă însă ether a venit din urmă puternic de anul trecut: în ianuarie 2021 avea o cotă de doar 10% în timp ce bitcoin exercita o dominație absolută a pieței, cu o cotă de 72%.