Sari direct la conținut

Marian Vanghelie subiect tabu in PSD. Marirea si caderea liderului PSD Bucuresti

HotNews.ro
Victor Ponta si Marian Vanghelie, Foto: Agerpres
Victor Ponta si Marian Vanghelie, Foto: Agerpres

Daca in urma cu doi ani Marian Vanghelie era unul dintre cei mai influenti oameni in PSD, la inceputul saptamanii, dupa pierderea sefiei organizatiei de Bucuresti, numele sau este rostit in soapta in partid. Social democratii evita sa vorbeasca despre decizia CEX sau despre primarul sectorului 5. Mazilirea lui Vanghelie de la sefia PSD Bucuresti i-a luat prin surprindere pe pesedistii fideli primarului din sectorul 5, care au preferat sa adopte o pozitie rezervata si sa evite declaratiile de presa. Decizia impusa de Victor Ponta are la baza un conflict mai vechi intre cei doi, inceput in 2005.

Mazilirea lui Vanghelie i-a luat prin surprindere pe pesedistii fideli edilului de la sectorul 5. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca anuntul facut de catre Ponta, luni, 27 iunie, si atitudinea de resemnare pe care a adoptat-o Marian Vanghelie in sedinta CEX i-a determinat de social democrati sa nu protesteze si sa adopte o pozitie rezervata. De altfel, inainte ca Ponta sa ceara votul pentru mazilirea lui Vanghelie, lideri locali ca Gheorghe Nichita, Dan Nica, Marian Oprisan si Constantin Nita au parasit sala sub diferite pretexte sustin sursele citate, altii au lipsit deliberat.

„Anuntul facut de Ponta a cazut ca bata in moalele capului. Nu s-a asteptat nimeni ca Vanghelie sa fie inlocuit si, mai mult, el sa si accepte asta. Faptul ca insusi Vanghelie a acceptat i-a facut pe oamenii sai sa stea cuminti la cutie.” au explciat sursele Hotnews.ro.

Marian Vanghelie alaturi de Liviu Dragnea, Daniela Popa, Mircea Geoana si Miron Mitrea

Marian Vanghelie alaturi de Liviu Dragnea, Daniela Popa, Mircea Geoana si Miron Mitrea

Foto: Agerpres

In interiorul PSD se asteapta si replica lui Vanghelie. Aceleasi surse sustin ca edilul de la sectorul 5 va sonda terenul si va merge prin organizatiile din tara pentru a vede cata sustinere mai are. „Vanghelie va face o mutare numai daca va avea sustinere in teritoriu si la nivelul organziatiei. In prezent are fideli 15 parlamentari dar, in lumina noilor evenimente, risca sa fie parasit de o parte din ei” au explicat sursele social democrate.

Ponta a preluat organizatia lui Vanghelie

Presedintele PSD, Victor Ponta, a covocat, pentru marti, prima sedinta a Comitetului de Coordonare al PSD Bucuresti si a anuntat ca se vor face evaluari si se vor organiza audituri in toate filialele de sector.

‘Este o pregatire a noastra pentru cea mai importanta batalie a noastra (…) Am avut prima reuniune a BC al organizatiei de Bucuresti. Am luat masuri tehnice, de organizare interna. Ne vom intalni cu structurile de conducere de la sectoare, organizatiile de tineret, femei, parlamentarii.(…) Deschidem partidul pentru toti cei care vor sa vina alaturi de noi„, a declarat Ponta citat de agentia Agerpres.

Liderul PSD a tinut sa sublinieze ca Marian Vanghelie nu mai este presedinte al organizatiei si ca in cadrul filialei vor avea loc alegeri. ”Biroul de conducere al Organizatiei Bucuresti a fost dizolvat prin decizia CExN de ieri (n.r. luni) in baza art 158 din statutul PSD. Avem un Birou provizoriu de coordonare. Presedintele acestui birou sunt eu’‘, a precizat Victor Ponta.

Ascensiunea lui Marian Vanghelie

Odata cu alegerea lui Mircea Geoana in 2005 in fruntea PSD, Marian Vanghelie a devenit un lider puternic cu o mare influenta in partid. In guvernul PDL-PSD, Vanghelie a incercat sa-l impuna ca ministru de Interne pe Catalin Voicu care este in prezent arestat pentru trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata. Dupa iesirea PSD de la guvernare o data cu demisia lui Dan Nica din functia de ministru al Internelor, Vanghelie s-a laudat public ca detinea informatii clasificate.

Liderul PSD Bucuresti a declarat la emisiunea 3×3 de la Realitatea TV, ca nu a avut acces direct la informatiile de la DGIPI dar a admis ca stie multe, pentru ca are „prieteni” in structurile de stat, dar care nu vor sa spuna ceea ce stiu. „Am prieteni, am cunostinte in toate aceste mecanisme. Mi-au venit unele informatii in plic la primarie. Unii oameni s-au saturat de ce se intampla in Romania, dar nu pot sa se implice ei sa spuna aceste lucruri”. Mai multe detalii aici

Vanghelie intre Iliescu, Geoana si Nastase

Vanghelie intre Iliescu, Geoana si Nastase

Foto: Agerpres

In octombrie 2009, colegul de partid Miron Mitrea sustinea la Realitatea TV ca Vanghelie se afla in posesia unor casete cu inregistrari din arhiva serviciului secret al Ministerului de Interne. Mitrea a adaugat ca are informatii din interiorul partidului si ca poate veni cu dovezi.

Nu cred ca are toata arhiva, dar cred ca are multe informatii de acolo. Nu e singurul politician care umbla cu informatiile de la servicii. Noi punem ochii pe Vanghelie, pentru ca el a vorbit, dar de-a lungul timpului eu stiu ca politicienii au umblat in informatiile de la servicii incercand sa afle diferite lucruri„, a declarat Mitrea la Realitatea TV.

Mai mult, Mitrea a relatat cum ar fi incercat Marian Vanghelie sa il ¬santajeze” „Eu nu sunt acolo ca sa va spun daca a venit sau nu cu informatii, dar le-a spus foarte des „las ca-ti arat eu si tie, ca am documente, am informatii”. In ceea ce ma priveste pe mine, inainte de a avea „Doi si un sfert”, m-a socat dandu-mi un telefon ca, daca n-am sa-l sprijin pentru candidatul la functia de ministru al Internelor pe cine vrea el, atunci, nu stiu ce martor din dosarul meu in care sunt in proces dat de DNA isi va schimba declaratia. (…) Deci a incercat si pe mine sa ma santajeze”, a spus Mitrea. Mai multe detalii aici

Decaderea lui Vanghelie

Dupa alegerile prezidentiale si esecul inregistrat de Mircea Geoana, social democratii l-au ales pe Victor Ponta in fruntea PSD. Odata cu venirea lui Ponta la sefia PSD, ascensiunea lui Marian Vanghelie a intrat in declin. Desi a obtinut functia de vicepresedinte PSD la congresul din 2010 neintelegerile din trecut cu Victor Ponta i-au diminuat influenta.

In calitate de presedinte, Ponta a inlaturat treptat posibili adversari si nucleul fostei conduceri a PSD. Primul pe lista a fost Viorel Hrebenciuc, care in februarie 2010 a pierdut sefia grupului parlamentar. Mircea Geoana si baronul de la Arges Ion Toma au fost eliminati din conducerea PSD iar inlaturarea lui Marian Vanghelie a fost doar o chestiune de timp.

Conflictul dintre Ponta si Vanghelie a debutat la congresul din aprilie 2005, cand Victor Ponta a candidat la functia de secretar general al partidului impotriva lui Miron Mitrea, sustinut de Marian Vanghelie. Ponta a pierdut in 2005 functia, insa la congresul din 2010 inainte de a fi ales presedinte al PSD Ponta i-a amintit lui Vanghelie ca l-a alergat pe holurile de la Romexpo.

Mariane, sper ca de data asta nu o sa ne mai alergam prin sala, ca data trecuta”, i-a spus Ponta lui Vanghelie referindu-se la momentul congresului din 2006.

Vanghelie cu Mitrea si Diaconescu

Vanghelie cu Mitrea si Diaconescu

Foto: Agerpres

Replica lui Vanghelie a fost ironica. „La Romexpo eu am sa stau la prezidiu, am sa ma uit asa, am sa mai uit la tine si am sa-ti dau… linistit”, a replicat Vanghelie, fara sa precizeze ce anume doreste sa-i dea liderului PSD. La randul sau, Victor Ponta, a spus ca va fi in sala, si a plecat. (agentia Mediafax)

Un alt episod intre cei doi lideri din care Ponta a iesit cu mandria sifonata a fost episodul excluderii lui Mircea Geona. In Biroul Politic al PSD cand Ponta cerea excludere lui Geoana din partid, Marian Vanghelie i-a replicat nervos: „Vrei, nu vrei, urati, frumosi… mergem impreuna. Nici noua nu ne convine cum conduci partidul, dar suntem alaturi de tine” ar fi spus Vanghelie conform surselor Hotnews.ro.

In martie 2010 consilierii PSD (oamenii lui Vanghelie) au votat in favoarea propunerilor PDL la bugetul Capitalei, eveniment care i-a oferit lui Victor Ponta ocazia perfecta de-al ataca pe Marian Vanghelie.

„Domnul Vanghelie, in primul rand, risca sa nu mai fie luat in serios ca lider la Bucuresti, daca, pe de-o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale voteaza cu doamna Udrea. E greu sa-l mai crezi serios. Ori asta este un risc foarte mare pentru el, inseamna ca nu mai stapanesti organizatia de Bucuresti sau inseamna ca lucrurile acolo scapa de sub control”, a declarat Ponta pentru agentia Agerpres.

In acelasi interviu publicat de agentia Agerpres, Victor Ponta l-a atacat pe Vanghelie in punctul sensibil: candidatura la primaria Capitalei. Ponta a declarat ca Sorin Oprescu va fi sustinut de catre USL pentru primaria Capitalei in 2012. Ponta nu a rata ocazia sa-l atace pe Vanghelie, sugerandu-i ca trebuie sa dovedeasca Uniunii ca are sanse mai mari decat Oprescu pentru functia de primar al Bucurestiului.

Atacurile lui Ponta au venit in contextul in care Marian Vanghelie se pregatea intens pentru a candida la primaria Bucuresti. Liderul PSD Bucuresti si-a inceput campania de rebrenduire la sfarsitului anului 2010, debutand cu crearea unor conturi in retelele de socializare Facebook si Twitter.

Vanghelie si Nastase

Vanghelie si Nastase

Foto: Agerpres

Avertizat, Vanghelie a incercat o apropiere de Ion Iliescu pentru a inlatura riscul de a fi mazilit de Ponta. Pentru a-i intra in gratii lui Iliescu, Vanghelie i-a organizat o petrecere si o lansare de carte cu ocazia aniversarii zilei de nastere a acestuia.

Cu un Iliescu aliat insa fara nicio influenta in PSD, Vanghelie a devenit din ce in ce mai vulnerabil iar ascensiunea lui Adrian Nastase in partid l-a ajutat pe Ponta sa-l inlature. Relatia Vanghelie – Nastase a fost una tensionata iar fostul presedinte al PSD nu a uitat noaptea cutitelor lungi de la Hotel Confort la care a contribuit si edilul de la sectorul 5.

In 2006 intr-o emisiune la Realitatea TV, Vanghelie il trimitea pe Nastase la pensie. „Nu am avut nicio apasare sa ma bat cu Adrian Nastase si chiar cu cei din Alianta. Modul in care s-a purtat Adrian Nastase cu noi a fost remarcat de toata lumea din exterior. Adrian Nastase ar trebui sa se duca un pic acasa, sa iasa la pensie” declara Vanghelie. Mai multe detalii vezi aici

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro