Marina rusa ar fi trimis avioane sa opreasca distrugatorul USS Ross sa intre in apele sale teritoriale – RIA Novosti
Avioane rusesti de atac de tip Su-24 din cadrul Marinei ar fi fost trimise sa opreasca distrugatorul USS Ross sa intre in apele teritoriale ale Rusiei si sa revina in apele neutre din estul Marii Negre, a declarat o sursa din cadrul fortelor de securitate din Crimeea pentru RIA Novosti, informeaza Mediafax.
Nava apartinand Marinei Statelor Unite a fost observata in timp ce se indrepta catre apele rusesti, dupa ce a parasit portul Constanta.
„Echipajul acestei nave a actionat in mod provocator si agresiv, declansand alarma in randul operatorilor de la statiile de monitorizare si navelor din cadrul Flotei de Marea Neagra care efectueaza misiuni in zona. Lansarea avioanelor de atac de tip Su-24 a demonstrat hotararea ferma de a opri incalcarile frontierelor si de a apara interesul tarii”, a declarat sursa citata.
Pentagonul a negat informatiile pe surse din presa rusa potrivit carora distrugatorul USS Ross ar fi intrat in apele teritoriale ruse dupa plecarea din Portul Constanta. Un purtator de cuvant al Departamentului Apararii din SUA a declarat ca USS Ross a respectat Conventia de la Montreux (prevede ca navele militare sub pavilion strain pot stationa 21 de zile consecutiv in apele internationale ale Marii Negre).
Mai mult, fortele navale americane au negat aceste informatiile partii ruse intr-un comunicat, precizand ca nava s-a aflat tot timpul in apele internationale si ca nu si-a schimbat niciun moment cursul. De asemenea, fortele navale americane precizeaza ca echipajul a observat avioanele Suhoi in timpul operatiunilor de rutina, dar ca nu a interactionat cu acestea, iar membrii echipajului s-au comportat profesionist.
Distrugatorul USS Ross este echipat cu sisteme antiracheta de tip Aegis, rachete de croaziera Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 si rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc.
Fortele navale americane trimit in mod regulat nave in Marea Neagra, in conformitate cu legislatia internationala si cu Tratatul de la Montreux.
De asemenea, Alianta Nord-Atlantica trimite prin rotatie nave militare in Marea Neagra, pe fondul tensiunilor cu Rusia generate de criza din Ucraina