Marius Andruh, CNATDCU: Daca ai gasit in partea originala a tezei de doctorat 1% plagiat este foarte grav. Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee
Marius Andruh, vicepresedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat, joi, la finalul conferintei de presa la care a fost anuntata decizia conform careia procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza sa de doctorat, ca 1% din teza pasaje care pot cadea sub incadrarea de plagiat este foarte grav daca acestea se regasesc in partea de contributii originale, scrie News.ro. „Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee in dezvoltarea ei”, a explicat vicepresedintele CNATDCU.
„O teza de doctorat are doua parti – o prima parte care este consacrata la ceea ce se cheama stagiul actual al cunoasterii in acel domeniu ingust si partea de contributii originale. Daca ai gasit in partea originala 1% plagiat este foarte grav. Inseamna ca ai furat idei originale ale altuia si le-ai vandut ca fiind ale tale. Deci 1% poate sa fie grav, depinde in ce parte a tezei este. Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee in dezvoltarea ei”, a explicat vicepresedintele CNATDCU.
El a clarificat si ca autorul unei teze de doctorat este obligat sa includa in document lucrarile pe care le-a publicat anterior.
„Esti obligat sa le pui in teza de doctorat, pentru ca o teza de doctorat inseamna o contributie originala a cuiva intr-un anumit domeniu. Acea contributie originala se pierde definitiv pentru omenire in cele cinci exemplare. O teza se tipareste in cinci sau sase exemplare. Ea este utila cand are mai mult de cinci, sase cititori. Aproape toate scolile doctorale te obliga sa publici inainte de sustinerea tezei, ca sa iti validezi in acest fel faptul ca ai adus niste contributii”, a explicat Marius Andruh.
El a precizat ca nu reprezinta un autoplagiat atunci cand autorul introduce in teza propriile articole, cu conditia ca acele articole sa fie strict legate de subiectul tezei de doctorat.
„Am auzit o parere ca doctoratul trebuie facut candva pe la 60 de ani. Este exclus. Doctoratul este nu o forma de consacrare in acest moment, doctoratul este inceput de cariera stiintifica. Un tanar obtine titlul de doctor la 28 – 29 de ani. Dar circula prin tot felul de surse idei nastrusnice. Doctoratul nu este incununare de cariera, ci inceput de cariera”, a spus Marius Andruh.
Consiliul General al CNATDCU a stabilit joi ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea sa „Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”, aproband, cu 35 de voturi „pentru” si o abtinere, raportul comisiei de lucru. Comisia de lucru a identificat nereguli de citare in 4% din teza, insa a cosiderat ca retragerea titlului ar fi o sanctiune excesiva, recomandand mentinerea titlului.
„Comisia de lucru a constatat ca teza expertizata prezinta reluarea unor pasaje din lucrari fara a le cita corect. Aceste imprumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat, falsificare sau plagiat parazitist. Pasajele care pot cadea sub calificarea legala romana de plagiat reprezinta circa 20 de pagini din 444 de pagini, ceea ce reprezinta aproape 4% din teza. (…) Natura imprumuturilor neautorizate permite a constata ca este vorba despre fraze care nu contin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze facute din generalitati sau prezentari destinate vulgarizarii ideilor juridice fara aport conceptual specific”, se arata in raportul comisiei tehnice.
„Se poate remarca, de asemenea, ca unele pasaje pot constitui o abatere de la etica stiintifica si academica, insa, mergand mai departe, o lucrare poate fi calificata ca fiind plagiata in masura in care fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, autorul acesteia si-a insusit expresiile sau ideile altuia fara a-l cita, la un nivel la care in lipsa acestei reluari ar fi afectata substanta lucrarii, excluzand din aceasta analiza afirmatiile intrate in limbajul comun al unui domeniu de studiu care se regasesc in majoritatea lucrarilor in domeniu, sursa originala fiind pierduta sau fiind notori”, se mai arata in raport.
Vicepresedintele CNATDCU Mircea Bob a declarat ijoi, cu ocazia prezentarii deciziei CNATDCU in acest caz ca „in teza dnei Kovesi nu este vorba nici de partea de contributie personala care sa fi fost plagiata sau despre pagini intregi”.