Sari direct la conținut

Masa de prânz: ​Un angajat din 3 își comandă prânzul la birou, în timp ce peste jumătate din salariați vin cu pachetul pregătit de acasă

HotNews.ro
Mâncare fast-food, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Mâncare fast-food, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​​Dacă citești acest articol pe telefon în timp ce-ți servești sandwichul între cele 2-3 întâlniri programate, știi despre ce vorbesc. Un angajat din 3 alege să comande prânzul la birou, în timp ce 56% dintre aceștia preferă pachetul pregătit de acasă. Obiceiurile românilor în ceea ce privește masa de prânz din timpul săptămânii de lucru s-au schimbat fundamental, ca o consecință a situației economice ce a afectat puterea de cumpărare a acestora, arată studiul ”Prânzul la birou”, realizat de iVox.ro și Pluxee România.

Astfel, conform cercetării realizate în perioada aprilie 2024, aproape 95% dintre angajații români au declarat că obiceiurile lor lunare s-au schimbat ca urmare a creșterii inflației. În topul măsurilor luate de români pentru a face față creșterii inflației se numără: o mai bună evidență a cheltuielilor, amânarea cheltuielilor mari (concedii sau alte investiții) sau renunțarea la mesele din oraș, soluție adoptată de 14% dintre români.

85% dintre români consideră că inflația s-a resimțit inclusiv în valoarea prânzului luat la birou. Pe lângă schimbările realizate pe plan personal, angajații români caută sprijin din partea angajatorilor: creșterea numărului de beneficii salariale, (22% dintre respondenți) și creșterea valorii tichetelor de masă (26% dintre români). Doar 1 din 3 angajați români spun că primesc în prezent tichete de masă la valoarea maximă stabilită legal, mai exact 40 de lei/zi.

Începând cu ianuarie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă ce poate fi oferit angajaților a crescut cu 12.5%, fiind în prezent 40 de lei. Sumele acordate pe tichetele de masă sunt deductibile 100%, pentru acestea plătindu-se doar impozitul pe venit şi contribuția de asigurări sociale de sănătate, fiind exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției asiguratorii pentru muncă.

*Studiul despre adaptarea la condițiile economice și schimbarea obiceiurilor de prânz în rândul angajaților din România a fost realizat de iVox la solicitarea Pluxee România, în perioada 1-9 aprilie 2024. Sondajul a fost aplicat pe un eșantion de 1000 de persoane, bărbați și femei, angajați în câmpul muncii, din mediul urban. Studiul este reprezentativ la nivel național.

În străinătate, lucrurile stau chiar mai rău: Circa jumătate din salariați sar peste masa de prânz cel puțin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu care a chestionat peste 5.000 de lucrători din SUA din toate tipurile de locuri de muncă pentru a înțelege mai bine relația lor cu mâncarea la locul de muncă.

Generația Z este cel mai probabil să sară peste prânz de frică

Studiul mai sus citat arată de asemenea că renunțarea la masa de prânz are loc cu precădere în rândul Generației Z, unde probabilitatea celor care cred că ar putea fi judecați pentru asta este dublă.

Acest lucru face ca aceștia să fie cei mai predispuși să neglijeze mesele la locul de muncă, 70% spunând că sar peste prânz o dată pe săptămână.

Un alt aspect al acesteia este eticheta, mai ales când vine vorba de zilele în care lucrezi de la distanță. Dacă nu ai timp să iei o pauză completă de prânz, este bine să mănânci în timpul unei întâlniri?

Unul din 5 lucrători chestionați consideră că are prea multe întâlniri pentru a lua o pauză de masă, ceea ce poate contribui la tendința de „întâlnire și mâncare” la apelurile video. În ciuda faptului că lucrătorii consideră că a mânca la un apel video extern (83%) sau intern (74%) este o etichetă proastă, 3 din 10 lucrători o fac oricum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro