Masterclass Serge Avedikian si Cristian Tudor Popescu la Cinepolitica. Dezbatere despre Coreea de Nord
Cenzura ideologica si economica si interferenta politicului in cinema sunt temele a doua masterclass-uri pe care cineastul Serge Avedikian si scriitorul si filmologul Cristian Tudor Popescu le vor sustine la Bucuresti, in cadrul Festivalului International de Film Cinepolitica (8 – 13 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu si Union). Totodata, unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti romani, Adelin Petrisor, isi va prezenta Coreea de Nord, nimic de invidiat, un documentar realizat dupa calatoria din 2012 in cel mai dur lagar comunist inca existent in lume.
Masterclasss-ul „Cenzura ideologica si cenzura economica in cinema”, sustinut de cineastul francez de origine armeana Serge Avedikian, este programat miercuri, 9 aprilie, de la 18.00, la Cinema Union. Avedikian este protagonistul si co-regizorul (alaturi de Olena Fetisova) filmului Paradjanov, o biografie a legendarului regizor Sergei Paradjanov, care va rula in Competitia Cinepolitica. In 2010, a fost distins cu Palme d’Or pentru filmul scurt „Chienne d’histoire”.
Nascut si crescut la Erevan, a emigrat in Franta la 15 ani si s-a stabilit la Paris in 1971, unde a predat la Conservator. In 1976, si-a infiintat propria companie teatrala, iar in 1988, una de productie. A semnat regia mai multor spectacole de teatru si filme, a avut roluri in pelicule ca Nous etions un seul homme (1979), Le bucheron des mots (2009) sau Iubire persana (2011).
Despre „Interferente ale politicului in cinematografia romaneasca” va vorbi scriitorul si filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va face o trecere, cu exemple, prin istoria filmului autohton si a relatiei lui cu politicul, subiect pe care l-a aprofundat in cartea „Filmul surd in Romania muta”.
De neratat este si intalnirea cu unul dintre cei mai apreciati jurnalisti romani, Adelin Petrisor, sambata, 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu. In Panorama, in programul special Nord si Sud, va fi proiectat Coreea de Nord, nimic de invidiat (2013), un documentar realizat dupa calatoria din 2012, alaturi de colegul sau de la TVR, cameramanul Catalin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalisti TV romani carora li s-a permis accesul dupa 1989 in tara izolata de restul lumii. Dupa proiectie, Adelin Petrisor va raspunde intrebarilor publicului.
Tot in programul Nord si Sud va rula Securitate nationala / Namyeong-dong 1985 (Coreea de Sud, 2012), de Chung Ji-young, o drama impresionantaa despre un lider al miscarii democratice din Coreea de Sud arestat si torturat in temutul centru de interogare Namyeong-dong, pentru a-si marturisi colaborarea cu comunistii din Nord. Peste ani, el isi reintalneste tortionarul.
In sectiunea Panorama, spectatorii vor putea urmari si EU 013, ultima frontiera / EU 013, L’Ultima frontiera (2013), de Alessio Genovese, primul documentar care reuseste sa patrunda in lumea cruda a centrelor de identificare si expulzare din Italia, in care mii de cetateni straini pot fi retinuti chiar si un an si jumatate fara a se fi facut vinovati de vreo infractiune sau fara a fi fost condamnati de vreun judecator.
Un eveniment organizat de Fondul Franco-German Elysee, Institutul Francez, Institutul Goethe si Arhiva Nationala de Filme ¬ Cinemateca Romana, la 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, va aduce la Cinema Elvira Popescu, pe 12 aprilie, de la ora 16.00, una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, Iluzia cea mare / La Grande illusion (1937), in regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afis. Filmul prezinta povestea unui grup de soldati francezi luati prizonieri de germani in timpul Primului Razboi Mondial.
Programul complet al proiectiilor poate fi descarcat/ consultat aici:
Informatii despre bilete: http://cinepolitica.ro/ro/bilete-locatii
Ne gasiti pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Teaser Cinepolitica: https://www.youtube.com/watch?v=OhSKyq4wkt4
***
Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).
Parteneri: Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, British Council, Ambasada Republicii Federale Germania, Institutul Francez, Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Ambasada Republicii Armenia, Ambasada Argentinei, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Observator Cultural, Ziarul Ring, Sapte seri, Ziare.com, Hotnews.ro, CinemaRx.ro, Cinemagia.ro, Port.ro, Studentie.ro, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Getlokal.ro, Orasulm.eu, Filmreporter.ro, Casa Jurnalistului, Cooperativa Urbana, Societatesicultura.ro, Koolhunt.ro, Cinefan.ro, BlogdeCinema.ro, PoliticALL, All about Romanian Cinema, CalendarEvenimente.ro