Sari direct la conținut

Matt Gaetz, omul propus inițial de Trump pentru postul de procuror general a plătit zeci de mii de dolari pentru sex şi droguri şi a obstrucţionat Congresul – raport

HotNews.ro
Matt Gaetz, omul propus inițial de Trump pentru postul de procuror general a plătit zeci de mii de dolari pentru sex şi droguri şi a obstrucţionat Congresul – raport
Matt Gaetz la un miting electoral al lui Donald Trump, FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Fostul congresman de Florida Matt Gaetz, propus iniţial de Donald Trump pentru a fi procuror general, a plătit zeci de mii de dolari unor femei, pentru sex şi droguri, încălcând o serie de reguli ale Camerei Reprezentanţilor, inclusiv obstrucţionarea Congresului, a declarat Comisia de Etică a Camerei Reprezentanţilor din SUA într-un raport publicat luni, relatează Reuters, citată de News.ro.

Una dintre cele mai importante observații ale raportului publicat de Comisia de Etică a Camerei Reprezentanților vizează faptul că Matt Gaetz a plătit 90.000 de dolari către 12 femei, o parte substanţială din această sumă fiind probabil pentru activitate sexuală sau consum de droguri.

Matt Gaetz, care a negat comiterea de infracţiuni, a demisionat din Camera Reprezentanţilor luna trecută după ce a fost nominalizat de preşedintele ales Donald Trump pentru a fi procuror general. El și-a retras apoi candidatura, dându-şi seama că s-ar fi lovit de opoziția democraților, dar și a colegilor republicani, în condiţiile în care era deja în vizorul Comisiei de Etică a Camerei Reprezentanţilor.

Publicarea raportului Comisiei a avut loc în ciuda unei contestaţii legale de ultim moment din partea lui Gaetz la tribunalul federal din Washington, în care acesta a susţinut că grupul de etică nu mai are competenţe după ce el a demisionat din Congres.

Acest lucru nu a împiedicat însă comisia să ia decizia de a face public raportul de 37 de pagini.

Acuzațiile „victimei A”

„Comisia a stabilit că există dovezi substanţiale că reprezentantul Gaetz a încălcat regulile Camerei şi alte standarde de conduită care interzic prostituţia, violul de minori, consumul ilicit de droguri, cadourile nepermise, favorurile sau privilegiile speciale şi obstrucţionarea Congresului”, se arată în concluziile raportului.

Deşi s-a constatat că Gaetz a fost implicat în transportul de femei peste graniţele statului în scopul sexului plătit, Comisia a declarat că nu a găsit dovezi că vreuna dintre femei ar fi avut sub 18 ani la momentul călătoriei.

„De asemenea, Comisia nu a găsit suficiente dovezi pentru a concluziona că actele sexuale comerciale au fost prin forţă, fraudă sau constrângere”, se arată în raport.

Cu toate acestea, o persoană identificată drept „victima A” a declarat Comisiei că a făcut sex de două ori cu Gaetz la o petrecere în 2017, pe când era minoră, primind o plată în numerar de 400 de dolari pe care a înţeles-o ca fiind pentru sex.

La momentul respectiv, victima tocmai terminase primul an de liceu. Ea a declarat că nu l-a informat pe Gaetz că avea mai puţin de 18 ani la momentul respectiv şi nici el nu a întrebat-o de vârstă. Comisia nu a primit nicio dovadă care să indice că Gaetz ştia că ea era minoră atunci când a întreţinut relaţii sexuale cu ea.

Potrivit raportului, Gaetz a negat, într-o prezentare scrisă adresată Comisiei, că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o persoană sub vârsta de 18 ani, dar nu a abordat acuzaţiile specifice legate de „victima A”.

Gaetz respinge concluziile raportului

Decizia de a face public raportul nu a fost unanimă. Chiar preşedintele Comisiei, republicanul Michael Guest, a afirmat într-o declaraţie disidentă că nu contestă constatările Comisiei, dar că aceasta s-a abătut de la „standardele bine stabilite” prin publicarea unui raport privitor la un fost membru al Camerei.

„Poziţia comisiei cu privire la lipsa sa de autoritate asupra foştilor membri reprezintă o politică clară, bine stabilită, mai degrabă decât o interpretare izolată”, au scris avocaţii lui Gaetz într-o plângere prin care au încercat să blocheze publicarea raportului.

Avocaţii lui Gaetz au afirmat că raportul ar conţine „informaţii neadevărate şi defăimătoare” despre Gaetz.

Un judecător federal nu se pronunţase încă asupra cererii lui Gaetz la momentul publicării raportului.

Gaetz a fost, de asemenea, subiectul unei anchete FBI timp de trei ani privind acuzaţii de trafic sexual, care nu a dus însă la acuzaţii penale.

INTERVIURILE HotNews.ro