Sari direct la conținut

Medicii de familie au cumpărat zeci de mii de teste COVID-19 din banii lor, în timp ce ministrul Rafila declara că sunt plătiți în plus și le cerea să testeze mai mult

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

​Medicii de familie nu au fost plătiți nici acum pentru testarea cu teste rapide a pacienților suspecți de COVID-19, care a început în cabinetele multora dintre ei încă din luna ianuarie. Numai în luna ianuarie și la începutul lunii februarie au fost efectuate peste 100.000 de teste rapide care nu le sunt recunoscute la plată medicilor, potrivit estimărilor Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a confirmat, pentru HotNews.ro, că problema există și că se află în căutarea unei soluții pentru ca medicii de familie să fie plătiți cât mai curând.

Medicii de familie urmau să primească 50 de lei pe test

În luna ianuarie, Ministerul Sănătății anunța că orice persoană care se încadra în definiția de caz elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică pentru COVID-19 (anumite simptome) se poate testa gratuit pentru COVID-19, cu test rapid, la medicul de familie. Testele pozitive urmau, ulterior, să fie confirmate și prin teste PCR.

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care reglementa activitatea de testare a fost publicat în luna ianuarie în Monitorul Oficial și prevedea că medicii care voiau să testeze în cabinetele lor trebuiau să încheie contracte cu casa de asigurări, să își achiziționeze singuri testele și să fie plătiți ulterior cu 50 de lei pe test – testul în sine + activitatea de testare.

Practic, medicii au cumpărat teste din banii lor (ai cabinetelor), urmând să le fie decontat cu 50 de lei fiecare test – testul în sine plus serviciul de testare. Un test rapid costă, în medie, 10 lei.

Medicii de familie nu au fost obligați să facă testare COVID-19 în cabinetele lor. Doar cei care și-au dorit au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a oferi acest serviciu.

Tocmai din cauză au autoritățile nu aveau siguranța că toți medicii se vor implica în activitatea de testare, au anunțat de la bun început că medicii de familie pot testa cu teste rapide atât pacienți din lista lor, cât și persoane din afara listei.

Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

Medici neplătiți pentru zeci de mii de teste

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de familie estimează că numai în luna ianuarie și la începutul lunii februrie au fost efectute, în cabinete, peste 100.000 de teste rapide care acum nu le sunt recunoscute la plată medicilor.

„În urmă cu două luni explicam presei de ce declarațiile pentru presă ale ministrului Sănătății despre neimplicarea în testare sunt nedrepte față de medicii de familie. Suntem în luna aprilie şi timpul ne-a dat dreptate. Mii de cabinete de medicina familiei au peste 100.000 de teste rapide efectuate în luna ianuarie şi la începutul lunii februarie nerecunoscute la plată, din estimările noastre”, arată dr. Raluca Zoițanu, medic de familie și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Neplata serviciului de testare către medici este confirmată, pentru Hotnews.ro, și de dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei. Medicul Daciana Toma spune că are contract pentru testare din data de 17 ianuarie, însă nu a primit niciun ban pentru această activitate, până acum.

Acum, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie se întreabă „cine plătește testele rapide pierdute de Ministerul Sănătății, CNAS și STS?”, în condițiile în care reprezentanții medicilor de familie afirmă că „înrolarea medicilor în platforma Corona Forms prin intermediul STS a fost făcută cu întârziere, iar testele raportate de medici în platforma Rapter şi copiate apoi de DSP-uri în platforma Corona Forms nu au fost înregistrate ca fiind efectuate de medicii de familie”.

„Casele de asigurări de sănătate judeţene ridică din umeri în faţa deconturilor care nu reflectă munca depusă de medicii de familie şi asistentele medicale din medicina familiei în valul 5, în efortul național de testare cu teste rapide antigen. CNAS, Ministerul Sănătății şi STS caută de 3 luni soluţii”, acuză reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Dr. Daciana Toma (centru), medic de familie, secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei

CNAS recunoaște că sunt probleme și se află în căutarea unei soluții pentru a plăti medicii

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că au identificat mai multe cauze pentru întârzierea plăţilor aferente activităţilor de testare desfăşurate de medicii de familie.

”Din analiză efectuată , am constatat ca există situaţii în care medicii de familie au raportat către DSP şi nu în Corona Forms, acolo unde tastările trebuie înregistrate utilizând user-ul şi parola transmise de STS fiecărui medic în parte. În alte situaţii, deşi au fost raportate testările în Corona Forms, nu a fost respectată în totalitate metodologia, nefiind selectat câmpul din aplicaţie care atestă efectuarea testării unui pacient eligibil pentru testarea gratuită (cu simptome de COVID -19), existând şi posibilitatea înregistrării în aplicaţie a testelor efectuate la cerere, contra cost. Cazurile mai rare, în care casele de asigurări au transmis CUI sau parafa medic cu greşeli de editare, sunt mai uşor de depistat si de rectificat”, arată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la solicitarea HotNews.ro.

CNAS se află, în acest moment, în căutarea unei soluții pentru a plăti medicii de familie pentru serviciile de testare: „În acest moment se analizează cu atenţie şi se lucreză pentru remedierea tuturor erorilor de raportare, astfel încât, în cel mai scurt timp, toţi medicii de familie să primească contravaloarea serviciilor de testare prestate.

Alexandru Rafila declara public că le-a oferit medicilor „o sumă absolut acoperitoare” și le cerea să fie „solidari”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat public de mai multe ori, în ultimele luni, că a oferit condiții pentru ca pacienții suspecți de COVID-19 să poată fi testați gratuit cu teste rapide în cabinetele medicilor de familie, iar medicii de familie sunt plătiți în plus pentru acest serviciu.

De asemenea, Alexandru Rafila a sugerat public, de câteva ori, că medicii de familie s-ar putea implica mai mult în activitatea de testare.

Pe 8 martie, Rafila declara, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, despre medicii de familie, că „este important pentru toată lumea să îi și testeze, dacă sunt simptomatici (pacienții – n.red.), le-am oferit această posibilitate, le-am oferit o sumă absolut acoperitoare pentru acest serviciu și cred că ar fi foarte bine ca și medicii de familie să înțeleagă că efortul la care participăm cu toții este un efort în care trebuie să fim solidari unii cu alții.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro