Sari direct la conținut

Memorandumul 5G semnat între România și SUA a fost desecretizat după două luni jumătate de la semnare și după eșecul licitației 5G din acest an

HotNews.ro
Memorandum desecretizat, Foto: MCSI
Memorandum desecretizat, Foto: MCSI

​Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA, a fost desecretizat și publicat în data de 1 noiembrie pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, după eșecul organizării în acest an a licitației 5G. Publicarea documentului a fost anunțată de ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, într-un răspuns către un text publicat pe blogul său de analistul telecom Nicolae Oacă și după ce, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a spus recent către media că documentul are un regim strict secret.

Media a insistat încă de la momentul semnării ca acest Memorandum să fie publicat, și deși președintele Iohannis a dat asigurări atunci că acest lucru se va face, documentul a întârziat să apară. În repetatele solicitări ale media, diverși oficiali au precizat că Memorandumul nu conține referire la China, țară aflată în plin război comercial cu SUA, sau la interzicerea gigantului chinez Huawei, principalul producător de tehnologie 5G la nivel mondial.

Memorandumul nu spune nimic despre „evitarea riscurilor de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5Gașa cum se arăta în declarația comună semnată în 20 august de președintele României, Klaus Iohannis și cel al SUA, Donald Trump, formulările din Memorandum lăsând cumva ca acest mesaj să se citească printre rânduri.

În Memorndum se vorbește despre nevoia de securitate a rețelelor 5G (a cincea generație de comunicații wireless) ca punct vital pentru prosperitatea și securitatea națională a celor două state, în condițiile în care această tehnologie va fi la baza a numeroase noi aplicații, inclusiv servicii critice către populație.

În mod concret, Guvernul României și al SUA susțin însă nevoia respectării unor criterii criterii de evaluare riguroasă care ar trebui făcută furnizorilor de tehnologie 5G.

Astfel, evaluarea riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul Guvernului unui alt stat

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporatiste transparente.

Este important de văzut cum va fi implementat în perioada următoare acest Memorandum 5G, al cărui scop, în opinia exprimată în 5 septembrie de Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, este ca România să devină ‘liberă de Huawei'”.

Declarația oficialului american a stârnit reacția gigantului chinez care a catalogat afirmațiile ca pe „o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României.”

„Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de trei ori mai costisitoare”, au precizat reprezentanții Huawei.

  • Cum a ajuns ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, să desecretizeze Memorandumul 5G cu SUA

Deși media a cerut în repetate rânduri publicarea acestui Memorandum, acest lucru s-a întâmplat abia după eșecul licitației 5G din acest an, licitație la care statul spera să atragă la buget minim 580 de milioane de euro. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că Memorandumul a circulat interinstituțional prin adrese cu regim ‘strict secret’.

Joi, 31 octombrie, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat ceea ce era de așteptat de către industria telecom – imposibilitatea organizării în acest an a licitației 5G.

Procedura de vânzare a frecvențelor radio pentru implementarea noii tehnologii a fost amânată pentru prima jumătate a anului 2020.

Click pentru a deschide

Sorin Grindeanu a enumerat trei aspecte majore care nu au depins de ANCOM în organizarea acestei licitații, printre care și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului cu SUA:

  • 1. Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic. În momentul în care acest Memorandum nu a fost transpus, ne aflăm în situația de nu putea sa comunicăm operatorilor anumite restricții.
  • 2. Al doilea punct este că până la sfârșitul anului Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor. Este un lucru de care trebuie să ținem cont.
  • 3. Al treilea punct important este legat și de situația cu care ne confruntăm și anume ca viitorul Guvern care întocmește bugetul pe anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim de acea Hotărâre de Guvern absolut necesară și care a fost dată mereu la orice licitație.”, a declarat joi, 31 octombrie, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Asaltat cu întrebări de către jurnaliști în privința conținutului Memorandumului 5G, acesta a spus:

  • Știu că e supus unui regim strict secret. Normal că l-am vazut. Nu am voie să spun lucruri din acel Memorandum, dar nu sunt enunțate nume de firme. Nu eu am secretizat Memorandumul. Odată cu semnarea acestui Memorandum, noi am transmis atât catre Administrația Prezidențială, Guvern cât și către Ministerul Comunicațiilor adrese prin care am cerut transpunerea acelui Memorandum în legislația primară. Din păcate și această perioadă de agitație politică a dus la situatia de a nu fi transpus în legislație. E un lucru bun ca transpunerea acestui Memorandum e cuprins în noul Program de Guvernare al PNL”, a precizat Grindeanu.

După anunțul și declarațiile oficialului ANCOM, analistul telecom Nicolae Oacă a scris pe blogul său un text critic la adresa Guvernului, intitulat „Amânarea licitației 5G, eșec al guvernanților”.

În replică, ministrul interimar al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a scris pe pagina sa de Facebook, un comentariu ca răspuns la această analiză, cu rugămintea ca precizările să fie preluate și pe blogul analistului mai sus amintit.

În cadrul acestor precizări, Ministrul Petrescu spune la un moment dat că: „Memorandumul îl puteți consulta pe site-ul MCSI, la secțiunea cooperare internațională, nefiind un document clasificat, dupa cum s-a menționat în diferite luări de poziții publice chiar recent.”

Ce nu spune Ministrul Petrescu este că acest Memorandum aflat acum pe site-ul Ministerului Comunicațiilor (MCSI)a fost încărcat în luna noiembrie 2019, iar metadatele acestuia arată că documentul a fost creat în data de 1 noiembrie 2019.

Click pentru a deschide

Spre deosebire de Guvernul de la București, Guvernul Poloniei, singura altă țară care a semnat un Memorandum 5G cu SUA, a publicat acest document chiar în ziua semnării acestuia – 2 septembrie 2019, după cum HotNews.ro a scris anterior.

Amintim faptul că în noul Guvern PNL, sectorul Comunicațiilor care generează aproape 6% din PIB, nu va mai avea un Minister separat. Ministerul Comunicațiilor este comasat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ministrul desemnat fiind liberalul Lucian Bode.

În programul PNL de guvernare unul dintre principalele aspecte este ca licitația 5G să se aibă loc cu respectarea condițiilor Memorandumului 5G semnat între România și SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro