Mesajul lui Octavian Belu: platiti-ne bine si raminem!
Octavian Belu si Mariana Bitang, cei mai valorosi antrenori din gimnastica mondiala, isi incheie contractul cu federatia romana de profil peste trei zile, iar sansele ca angajamentul sa fie reinnoit sint mici.
Daca nu va surveni o spectaculoasa rasturnare de situatie in cel mai scurt timp, plecarea celor doi va marca incheierea unuia dintre cele mai glorioase capitole din istoria sportului romanesc. Timp de 23 de ani, Belu si Bitang au transformat Centrul Olimpic de la Deva intr-o uzina din care au iesit, in productie de serie, gimnaste de talie mondiala.
Acum, poarta celei mai rentabile fabrici din tara e posibil sa se inchida definitiv.
Situatia antrenorilor este destul de complicata. Pe de o parte, cei doi au lasat de inteles ca au obosit si ca si-ar dori altceva. Belu si Bitang au mai multe motive pentru care inclina sa renunte. Cel financiar este cel mai important.
Mai cintaresc uzura fizica si psihica, greutatile materiale cu care se confrunta lotul la Deva si sicanele pe care – li s-au plins ei apropiatilor – le resimt din partea unor persoane dornice sa-i vada indepartati.
Cite 150.000 de dolari de caciula
Poate cea mai spinoasa problema ramine insa – din punctul de vedere al antrenorilor – cea financiara. In momentul de fata, Belu cistiga aproximativ 1.000 de euro pe luna, in timp ce Bitang – 500 de euro. Sint bani putini pentru cei mai importanti antrenori de gimnastica ai lumii. Nici premiile nu s-au ridicat, pina acum, la nivelul performantelor. “Data trecuta, dupa Sydney, cind
s-au facut premierile, sponsorii anuntau care mai de care bonusuri de sute de milioane pentru gimnaste. Cind a venit rindul nostru, am primit 30 de milioane! A ris lumea de noi!”, s-a plins Bitang zilele trecute.
Belu a repus problema pe tapet chiar ieri dimineata, pe aeroport, dupa intoarcerea in tara: “Sintem mai prost platiti decit antrenorii din alte tari, desi avem performante mult mai mari. Relatiile cu sponsorii sint si ele abia la inceput de drum.
In alte parti poti cistiga un milion sau chiar doua milioane de dolari din contracte de publicitate daca reusesti sa obtii o singura medalie olimpica. Deocamdata, la noi nu e cazul de asa ceva. Nu m-am hotarit daca-mi voi reinnoi contractul cu FRG”.
Abia anul acesta s-au schimbat lucrurile. Belu si Bitang vor primi, fiecare, in jur de 150.000 de dolari. Grilele de premiere se vor stabili conform unui algoritm complicat, stabilit prin Hotarirea de Guvern 484 din 18 aprilie 2003.
Nicolae Vieru, presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, nu s-a intors o data cu restul delegatiei la Bucuresti. Septuagenarul sef al FRG a ramas in Grecia, dar e hotarit ca, dupa revenirea in tara, sa-i convinga pe Belu si Bitang sa continue la lot. “Nu stiu ce au de gind, pentru ca n-am apucat inca sa discut cu ei…
O sa le propunem in mod sigur reinnoirea contractului”, ne-a declarat ieri Vieru. “Vom discuta cu ei, vom vedea ce pretentii au si le vom face o oferta. Le dam cit cer, pentru ca merita, nu? Deocamdata, tot ceea ce stiu este ca vor pleca imediat in vacanta”, a adaugat oficialul, grabit sa incheie conversatia.
Despre traiectoria lui Belu si Bitang s-au zvonit destule in ultimele zile. Unele variante – sustinute chiar de persoane din anturajul celor doi sau din federatia de gimnastica – afirma fie ca antrenorii vor sa-si deschida o scoala particulara, fie ca vor pleca in strainatate.
La panoplie s-a adaugat si declaratia lui Belu, care a spus, in urma cu doua zile, ca va ramine sa lucreze in federatie sau la COR, daca pleaca de la Deva.
Revenirea de la Atena a gimnastilor tricolori, petrecuta ieri dimineata, a stirnit o agitatie de nedescris pe aeroportul “Henry Coanda”. Din marea de oameni care a asteptat lotul Romaniei a facut parte si presedintele tarii, Ion Iliescu.
Seful statului se afla intimplator pe aeroport la sosirea sportivilor, el asteptind la acea ora sa se imbarce in avionul care urma sa-l duca intr-o vizita de lucru in judetul Bacau. Iliescu n-a scapat insa ocazia de a le iesi in intimpinare campionilor, pe care i-a felicitat personal.
In salonul oficial al aeroportului s-au mai aflat, pe linga membrii suitei prezidentiale, si reprezentanti ai COR, ai FRG, conducatori ai cluburilor unde sint legitimati sportivii, rude si prieteni ai gimnastilor, dar si veterani de razboi.
Intrebat daca va pleca sa antreneze lotul Chinei, antrenorul a izbucnit in ris: “N-am auzit de vreo oferta pentru mine de la chinezi! Probabil ca au facut-o in limba chineza, daca n-am inteles-o! E doar un zvon care se bazeaza pe faptul ca, dupa terminarea Olimpiadei din Grecia, incep pregatirile pentru editia din 2008, de la Beijing.
China isi va deschide portile pentru antrenorii de valoare din toate sporturile, deoarece urmareste o comportare cit mai buna peste patru ani. Daca in China se va cistiga mai bine, fiti siguri ca antrenorii vor pleca intr-acolo. Eu sper insa ca vom gasi solutii sa-i tinem in Romania. Sa-i motivam corespunzator, pentru a lucra aici, ca sa obtina medalii pentru tara noastra”.
Bitang: “Federatia nu mi-a facut nici o propunere”
La rindul ei, Mariana Bitang a marturisit ca federatia de gimnastica nu i-a inaintat inca nici o propunere de a-si prelungi contractul. “Am oferte din strainatate, dar nu si de la FRG. Nu stiu deocamdata ce voi face”, a mentionat antrenoarea lotului de la Deva. “E foarte greu. La fiecare doi ani, noi trebuie sa reconstruim echipa, pentru ca sportivele renunta prematur.
Sportivii renunta datorita cistigurilor si a rentei viagere, care le ofera confort si siguranta financiara. Aceste avantaje ii indeparteaza de dorinta de a mai continua sa munceasca. Tentatia e mare. Am observat in echipele Rusiei si Statelor Unite sportive de 25-26 de ani. La noi, media de virsta a fost de 17 ani”, a incheiat, nemultumita, Bitang.
Ponor vrea masina
Marea campioana a delegatiei tricolore, Catalina Ponor, le-a promis celor care au intimpinat-o pe aeroport ca banii si gloria nu-i vor schimba caracterul. “Deocamdata, nu-mi sta gindul la Olimpiada de la Beijing. Mai e mult pina atunci. Sper sa ajung si la competitia din China, dar nu pot spune nimic concret.
Cine stie ce se mai intimpla? Acum stiu doar atit, ca am programata o mica vacanta, iar apoi voi reveni in forta”, a declarat tripla campioana olimpica de la Atena. Tinara sportiva a marturisit ca inca nu stie ce va face cu banii cistigati: “Probabil o sa-mi cumpar o masina, dar n-am inca 18 ani, ca sa o pot conduce”.
Ion Tiriac: „Poate a venit timpul unei schimbari”
Ion Tiriac, presedintele COR, parea ieri convins ca plecarea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang de la lotul feminin de gimnastica n-ar face gaura-n cer. Intr-un interviu acordat cotidianului nostru, presedintele Comitetului Olimpic Roman a anuntat, de la Atena, ca ar fi necesara o schimbare de generatie.
Domnule Tiriac, antrenorilor Belu si Bitang le expira contractul cu federatia de gimnastica. Veti interveni pentru ca tehnicienii sa ramina la lot?
Ce sa mai faca? Sa mai faca o echipa campioana pentru Beijing? Ar fi bine sa-i pastram, cu conditia ca ei sa doreasca acest lucru.
Poate ca ar dori, dar cu o imbunatatire a situatiei financiare.
Ar trebui sa ne gindim ca, poate, a venit timpul sa gasim sau sa facem alti Belu si Bitang. De ce sa nu luam si acest lucru in calcul? Poate ca a venit vremea unei alte generatii!
Spuneti ca retragerea cuplului Belu-Bitang n-ar fi o tragedie, dar nici sa plece nu vreti.
Totul se rezuma la ce vor ei. Au facut o treaba nemaipomenita pina acum. Cred ca este pentru prima oara in istorie cind o echipa feminina de gimnastica reuseste sa cistige de doua ori la rind Olimpiada. Nu trebuie insa sa uitam baza, radacina. Antrenorii care creeaza sportivele la cluburi. Si sa nu mai uitam ca, in vreo 40 de tari, romanii sint cei care educa gimnastii.
Intentionati sa sponsorizati infiintarea unei scoli particulare de gimnastica unde Belu si Bitang sa fie antrenori?
Acum aud pentru prima oara acest lucru. Cine stie? Credeti ca ar fi o idee rea? Acum, vorbind serios, va spun: nu, domnule, nu ma intereseaza! Daca Belu si Bitang vor bani pentru o scoala particulara, sint sigur ca vor gasi destui parteneri. Pe mine nu ma intereseaza publicitatea.