Sari direct la conținut

MFP vrea să împrumute în noiembrie 4,74 miliarde lei, cu 65 milioane lei mai mult decât în octombrie

HotNews.ro

Suma totală pe care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) intenționează să o atragă de pe piețe în noiembrie este 4,74 miliarde de lei, cu 1,4% mai mult decât în luna precedentă (65 de milioane de lei), reiese din datele afișate de instituție, potrivit Mediafax.

Spre comparație, în octombrie, Finanțele și-au propus să împrumute 4,675 miliarde de lei, cu 18,8% mai mult decât în septembrie, dar au ajuns să împrumute 5,68 miliarde de lei. De asemenea, în octombrie, MFP și-a propus să atragă 3,94 miliarde de lei, dar suma finală a fost de 4,17 miliarde de lei.

MFP a anunțat că va vinde, în noiembrie, bonuri de tezaur în valoare de 600 de milioane de lei, cu 30% mai puțin decât în luna precedentă, printr-o singură licitație, organizată la 26 noiembrie, cu o maturitate de un an. În schimb, în octombrie, instituția a atras 900 de milioane de lei, cu 50% peste valoarea din luna precedentă, prin două licitații.

În plus, în noiembrie, MFP plănuiește opt sesiuni în care să vândă obligațiuni guvernamentale, față de șapte în luna precedentă. Astfel, suma țintă orientativă este de 3,6 miliarde de lei, cu 9% mai mare decât în luna precedentă.

Finanțele intenționează să completeze această sumă cu 540 de milioane de lei din sesiunile suplimentare de oferte neconcurențiale, un nivel, de asemenea, cu 9% peste cel din octombrie.

Patru dintre sesiunile de obligațiuni guvernamentale sunt de câte 600 de milioane de lei, față de una în luna precedentă, una de 400 de milioane de lei, două de 300 de milioane de lei, față de una în luna trecută, iar alta de 200 de milioane de lei și una de 100 de milioane de lei, precum în luna precedentă.

Acestora le corespund, în această ordine: patru sesiuni suplimentare de câte 90 de milioane de lei, una de 60 de milioane de lei, două de 45 de milioane de lei și una de 30 de milioane de lei.

Astfel, fără sumele suplimentare, MFP dorește să atragă în noiembrie o sumă de 4,2 miliarde de lei, apropiată de cea de 4,18 miliarde de lei propusă în octombrie.

În schimb, suma atrasă de România din extern, în acest an, se ridică la 4,75 miliarde de euro (peste 22 de miliarde de lei) – 3,75 miliarde în euro și 1,2 miliarde în dolari (aproximativ un miliard de euro).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro