Mii de credinciosi in pelerinaj
Aproape 2.000 de credinciosi au umplut catedrala si curtea catedralei la miezul noptii de simbata spre duminica, atunci cind relicva a ajuns la Alba Iulia si a fost prezentata credinciosilor.
Ieri, incepind de la primele ore ale diminetii oamenii s-au asezat linistiti la coada, cam la orice ora fiind prezenti, in medie aproximativ 500 de credinciosi.
Ceremonie simpla
Briul Maicii Domnului se afla pentru a doua oara in Romania, prima data fiind adus la Iasi. La Alba Iulia, relicva sfinta a ajuns ca urmare a insistentelor Inalt Prea Sfintitului Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, purtate pe linga Inalt Prea Sfintitul Ignatie, Mitropolit de Volos, care conduce delegatia greaca venita sa aduca Briul.
Ceremonia de la miezul noptii de la Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia a fost una foarte simpla. Racla in care se afla Briul Maicii Domnului a fost purtata pe brate de Arhiepiscopul Andrei, “flancat” de un numar impresionant de preoti, precum si de oaspetii greci.
S-a plecat din spatele catedralei, a fost parcursa jumatate din curtea acesteia, dupa care relicva a fost introdusa in catedrala. Pe drum, oamenii s-au inghesuit sa atinga cutia metalica in care se afla relicva, insa fara a se imbrinci.
Apoi, IPS Andrei le-a vorbit crendinciosilor despre eforturile facute pentru aducerea Briului Maicii Domnului si despre semnificatia acestuia, dupa care i-a invitat sa participe la slujba de a doua zi.
In cautare de har
Conform traditiei, acest briu a fost tesut de insasi Maica Domnului, din par de camila, si a fost daruit Sfintului Apostol Toma, pentru a-i mingiia durerea pricinuita de faptul ca acesta nu a putut fi prezent la inmormintarea lui Iisus.
Pina in secolul al IV-lea, Briul Maicii Domnului s-a pastrat la Ierusalim. Doua fragmente din Sfintul Briu au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici “Kato Xenias” situata la 50 km de Volos, manastire intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic II Paleologul.
Oamenii cred ca acest briu are puteri tamaduitoare si ca poate vindeca multe boli, in special cancerul. Multi din cei care au venit sa atinga relicva sfinta au spus ca se roaga pentru sanatate, ocrotire, dar unii dintre ei cauta si ceva mai mult noroc decit au avut pina acum.
S-a vorbit si despre cazuri de femei care nu puteau avea copii, dar au fost binecuvintate cu prunci dupa ce au purtat in jurul briului o panglica atinsa de briu.
De altfel, toti credinciosii care au sarutat briul aflat pe terasa Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia aveau cu ei iconite, cruci, obiecte de podoaba sau haine ale celor dragi pe care le atingeau de relicva, fiind convinsi ca acestea se vor incarca de har.
Briul Maicii Domnului ramine la Alba Iulia pina in aceasta dimineata, dupa care va fi prezentat credinciosilor din Sebes, Aiud, Blaj, Sighisoara, Tirgu-Mures, precum si la manastirile Rimet si Dumbrava. In 8 septembrie, acesta va ajunge la manastirea Recea, dupa care va fi dus inapoi in Grecia.
SansA unicA In viaTA
Oamenii au venit cu credinta pentru a atinge Briul Maicii Domnului, considerind ca este vorba despre o sansa care li se ofera o data in viata.
„Am venit pentru aceasta minune. Este o minune care a ajuns astazi la noi si multumim lui Dumnezeu. Briul Maicii Domnului nostru Isus Hristos reprezinta un fior in toata fiinta noastra. Este un simbol al credintei noastre. Doamne Dumnezeule! Vreau sa pot sa ating odorul si sa ma rog pentru mila lui Dumnezeu si a Maicii Sfinte. E un miracol facator de minuni si aducator de sanatate. Ne bucuram ca a ajuns la noi”, a declarat marcata de eveniment T. Anastasia.
„Este un moment important pentru toti crestinii. Indiferent ca sintem catolici sau ortodocsi sau de alta religie, Maica Domnului este aceeasi pentru toti. Am venit din dorinta de a ma inchina si vreau sa vad minunea. Sper sa am parte de sanatate si de ocrotirea Prea sfintei”, a spus M. Ionut.
„Am venit de la o nunta. Speram sa vedem si sa atingem, sa ne inchinam putin la Briul Maicii Domnului. Nu stim daca vom ajunge ca e cam multa lume. Vrem sa aducem acest buchet de flori si sa ne bucuram de moment. Pentru noi reprezinta o dovada a credintei si speram sa ne aduca liniste si bucurie, dar mai ales sanatate”, au declarat, la unison, Maria si Sorin. C.M.S.