Milllenium Building Development, proprietarul turnului de langa biserica Sf. Iosif, vrea sa cada la pace cu Arhiepiscopia Romano-Catolica, ca Primaria Capitalei sa nu mai demoleze cladirea
Milllenium Building Development, proprietarul turnului de langa biserica Sf. Iosif, vrea sa cada la pace cu Arhiepiscopia Romano-Catolica, sa nu se mai demoleze cladirea. Reamintim ca autorizatia de construire a cladirii a fost anulata definitiv si irevocabil de instanta, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, trebuia sa emita decizia de desfiintare a turnului de birouri Cathedral Plaza pana pe 17 octombrie, fiind somat cu executor judecatoresc. Arhiepiscopia Romano- Catolica spune ca este exclus orice dialog si ca decizia instantei trebuie pusa in aplicare.
„Milllenium Building Development sustine in continuare dialogul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica si autoritatile competente in scopul solutionarii pe cale amiabila a situatiei cladirii, lucru perfect posibil in conditiile in care Cathedral Plaza a fost construita legal si nu a amenintat in niciun moment integritatea cladirilor invecinate. Millennium Building Development precizeaza ca aceasta cladire indeplineste cele mai inalte standarde de calitate si siguranta in constructii. Cladirea este indubitabil legala, autorizatia de constructie fiind emisa de catre Primaria Sectorului 1, cu respectarea tuturor prevederilor legale, si fiind valabila pe toata durata constructiei. Precizam ca decizia de anulare a autorizatiei, la zece zile dupa ce a avut loc receptia cladirii, s-a luat pe motive de necompetenta a emitentului.
Instanta a afirmat ca autorizatia trebuia emisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si nu de Primaria Sectorului 1, desi Consiliul General a recunoscut ca nu a emis niciodata autorizatii de constructie si nici nu are in structura personal calificat in acest sens. Millennium Building Development considera ca pentru neclaritatea legata de autoritatea competenta in emiterea autorizatiei de constructie nu poate fi facut responsabil investitorul”, se arata in comunicatul investitorului.
„Pe parcursul lucrarilor de constructie au fost luate masuri deosebite pentru protejarea monumentului aflat in vecinatate, Catedrala Romano-Catolica. Arhitectura cladirii a fost gandita in acord cu reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice, astfel incat aceasta sa puna in valoare institutia de cult invecinata. De altfel, numele noii constructii, Cathedral Plaza, dovedeste un interes deosebit al investitorului pentru punerea in valoare a lacasului de cult. Amintim, de asemenea, ca pe tot parcursul constructiei Millennium Building Development s-a consultat permanent cu toti vecinii sai, avand inca de la inceput acordul ARCB. Pentru compania Millennium Building Development este inexplicabila pozitia actuala a ARCB de vreme ce a fost dovedit prin acte si expertize tehnice de specialitate ca siguranta constructiei si a vecinatatilor nu a fost pusa niciun moment in pericol”, se mai arata in comunicatul MBD.
Mai mult, acestia spun ca „simpla abordare a temei demolarii unei cladiri legale, care aduce taxe si impozite la bugetul local si creeaza locuri de munca, este extrem de daunatoare si riscanta atat din punctul de vedere al sigurantei monumentului din vecinatate, cat si al costurilor pe care le implica o astfel de actiune”, iar demolarea ar aduce bucurestenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentand atat costurile operatiunii, cat si daunele pe care Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa le plateasca proprietarului.
Pe 17 septembrie un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri in zece zile, potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti. Reamintim ca in ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la jumatatea lunii octombrie, ca pentru demolarea imobilului Cathedral Plaza, a fost numita o comisie de expertiza care sa se pronunte cu privire la eventualele riscuri asupra Catedralei Sf. Iosif din imediata apropiere, potrivit Mediafax. Edilul a declarat ca judecatorul nu a spus cine trebuie sa suporte costurile demolarii Cathedral Plaza, care se ridica la 17-18 milioane de euro, iar cladirea nu va fi demolata pana la sfarsitul anului, pentru ca banii nu sunt cuprinsi in buget, transmite Mediafax.
„Noi am facut formele admistrative. A fost numita o comisie de expertiza, ma bazez pe scoala de constructii. Astept sa vad care sunt riscurile de rezistenta (pentru Catedrala -n.r.)”, a declarat, Sorin Oprescu.
Potrivit primarului general, in trei saptamani, membrii comisiei trebuie sa emita un raport pe aceasta tema. Intrebat daca s-ar putea renunta la demolarea imobilului in eventualitatea ca raportul va indica riscuri pentru lacasul de cult din imediata apropiere, Sorin Oprescu a spus: „In functie de concluziile colectivelor de specialisti, vom vedea atunci. Deocamdata sunt speculatii sau supozitii, mai bine spus supozitii”.
La sfarsitul lunii septembrie, Sorin Oprescu a declarat ca, pentru a pune in practica hotararea definitiva si irevocabila a instantei, care prevede demolarea Cathedral Plaza, trebuie emisa o dispozitie de primar, fiind necesara si evaluarea cheltuielilor in acest scop.
„Stim ca exista o hotarare de definitiva si irevocabila a instantei. Acolo trebuie emisa o decizie a primarului general de desfiintare, dupa care, daca dansii, cei care au construit, nu vor desfiinta, se va face
o somatie. Noi am lucrat la o evaluare a cat ne-ar costa (demolarea, in cazul in care o face municipalitatea – n. r.), care insa nu s-a terminat”, a spus atunci Oprescu.
La inceputul anului 2013, edilul spunea ca va demola turnul ridicat ilegal langa biserica Sf. Iosif, in acest sens existand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, iar costurile aferente desfiintarii cladirii ar putea fi suportate din bani publici si se ridica in jurul sumei de 3,4 milioane de euro.
„Calitatea mea de primar general e sa respect legea. Asta o sa si fac. Astept insa motivatia hotararii. Calitatea mea e de a vedea partea tehnica, daca se face vorbire de cine plateste si cum. Dau banii din banii publici. Ma intereseaza de unde pot recupera acesti bani. Sigur ca am sa ma conformez acestei hotarari. Intai sa apara, sa vedem si am sa va informez la momentul respectiv”, a declarat Oprescu in ianuarie 2013.
Reamintim ca in 2009, primarul Sorin Oprescu a declarat ca a inregistrat la Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti doua cereri de chemare in judecata pentru Millenium Building Center, cerand instantei sa constate nulitatea contractelor de concesiune, prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in folosinta firmei, in 2002 si 2005, 186 mp de teren pentru construirea cladirii.Motivul: terenul a fost concesionat fara licitatie publica, iar in acest caz contractele de concesiune sunt nule de drept deoarece se incalca Legea Administratiei publice locale. De asemenea, municipalitatea cere instantei sa-i recunoasca dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 186 mp.
Istoric procese
Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza”. In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman.
In 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1. Sentinta a devenit definitiva si irevocabila la inceputul acestui an, in urma deciziei Curtii de Apel Ploiesti.
Desi sentinta de demolare a turnului, data de Curtea de Apel Ploiesti, este definitiva si irevocabila pe rol mai sunt trei procese privind desfiintarea cladirii.
Curtea de Apel Bacau a respins la sfarsitul lunii octombrie 2012, prin hotarare irevocabila, cererea formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica privind demolarea partiala a Cathedral Plaza, potrivit datelor furnizate de dezvoltatorul cladirii – Millenium Building Development (MBD). Pe rolul instantelor mai sunt inca doua procese privind demolarea cladirii – unul la Judecatoria sector 1 si altul la Tribunalul Neamt.
Judecatoria sector 1 si Tribunalul Neamt au decis sa nu se demoleze turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif. Recursurile se judeca.
Avocatul MBD, Robert Rosu, sustine ca cele patru sentinte date pana acum de instante nu sunt contradictorii: „Sentinta data de Tribunalul Dambovita si de cele trei instante care au dat proprietarului castig de cauza nu sunt contradictorii deoarece aceasta sentinta il obliga pe primarul general sa dispuna demolarea cladirii, nu ne obliga pe noi sa demolam. Toate procesele unde ni s-a cerut noua sa demolam, le-am castigat”.
In 2012, Millennium Building Development a solicitat Primariei Generale a Capitalei sa faca demersurile necesare pentru finalizarea procedurii de intrare in legalitate a Cathedral Plaza, insa demersul nu s-a concretizat
HotNews.ro a scris in exclusivitate pe 23 octombrie 2012 de faptul ca MBD a cerut Primariei Capitalei sa introduca in legalitate turnul de langa Catedrala Sfantul Iosif.