Sari direct la conținut

Ministerul Afacerilor Externe a prelungit termenul de depunerea a proiectelor pentru pavilionul Romaniei de la expozitia mondiala de la  Milano – 2015

HotNews.ro
Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010, Foto: AGERPRES
Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010, Foto: AGERPRES

Ministerul Afacerilor Externe a prelungit termenul de depunerea a proiectelor pentru competitia de idei organizata pentru realizarea pavilionului Romaniei de la expozitia mondiala de la Milano – 2015 pana pe 11 martie 2014. Initial, concurentii aveau la dispozitie doar doua saptamani, pana pe 18 februarie, existand critici ca termenul este prea scurt. Rezultatele competitiei vor fi comunicate pe 31 martie 2014.

„Pelungirea termenelor vine in contextul manifestarii unui interes deosebit al potentialilor participanti, la solicitarea unor operatori economici si a unor asociatii profesionale reprezentative din domeniul arhitecturii si peisagisticii, avand ca scop incurajarea depunerii unui numar semnificativ de proiecte complexe, de cea mai buna calitate”, sustin reprezentantii Ministerului Afacerilor externe.

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza „Competitie de idei” pentru realizarea pavilionului Romaniei de la expozitia mondiala ce va avea loc la Milano intre 1 mai – 31 octombrie 2015. La eveniment participa peste 140 de tari organizatii internationale.

Pentru construirea pavilionului, Romania are la dispozitie un spatiu cu o suprafata de 887 mp situat intre pavilionele Spaniei si Mexicului, iar vizavi se afla pavilioanele Frantei, Vaticanului si Israelului. Bugetul alocat construirii pavilionului este de 1,5 milioane de euro. Tema expozitiei din 2015 este „Hranirea Planetei, Energie pentru Viata”.

Potrivit regulamentului competitiei, aflat pe site-ul MAE, concurentii – profesionistilor din domeniul arhitecturii si peisagisticii, cercetarii si dezvoltarii stiintifice, culturii, creatiei si comunicarii – trebuie sa depuna pana pe 11 martie 2014:

– ideea arhitecturala pentru construirea pavilionului (design exterior si interior) si amenajarea peisagistica aferenta lotului alocat Romaniei. Competitorii vor depune pentru ideea arhitecturala: piese desenate (format recomandat A3); plan de integrare in sit si plan fundatie; perspectiva axonometrica; sectiuni caracteristice; fatada, inclusiv cu prezentarea modului de integrare vizuala cu structura de acoperire a bulevardului principal al Expo Mialno 2015; planurile nivelelor, cu detalierea functionalitatilor; plan al fluxului de vizitare; memoriu tehnic; macheta pavilionului, scara 1:100; solutie post expo. Potrivit organizatorilor, un avantaj in evaluare il reprezinta propunerea unui pavilion modular, care sa poata fi amplasat/demontat cu usurinta (integral sau partial), permitand remontarea pavilionului in Romania la incheierea expozitiei mondiale si amplasarea lui intr-un spatiu oferit de o autoritate publica centrala sau locala, pentru celebrarea participarii Romaniei la Expo Milano 2015.

– o descriere care detaliaza continutul conceptual al pavilionului, dezvoltata in jurul uneia dintre cele 7 sub-teme principale ale expozitiei mondiale ( stiinta si tehnologie pentru siguranta, securitate si calitate alimentara; stiinta si tehnologie pentru agricultura si biodiversitate; inovatie in lantul agro-alimentar de furnizare;educatie alimentara; hrana pentru un stil de viata mai bun; hrana si cultura; cooperare si dezvoltare in domeniul alimentar);

– denumirea pavilionului national, precum si propuneri de logo, mascota si alte elemente de identitate vizuala.Competitorii vor depune pentru identitatea vizuala cel putin: 1 propunere pentru denumirea pavilionului national si 2 propuneri pentru logo, mascota si alte elemente de identitate vizuala.

Premiile din cadrul competitiei, respectiv premiul castigatorului, in valoare de 13.000 euro si doua mentiuni speciale ale juriului, in valoare de 1000 euro fiecare, vor fi acordate direct castigatorilor de catre Banca Italo Romena si Pirelli Romania. Bugetul alocat pentru construirea pavilionului este de maxim 1,5 milioane de euro. Propunerile competitorilor vor fi analizate si evaluate de catre Comisia de organizare pentru participarea Romaniei la Expo Milano2015.

Comisia de organizare este condusa de comisarul general al Sectiunii romane pentru Expo Milano 2015, Georgian Ghervasie, si are in componenta 9 secretari de stat de la Ministrul Dezvoltarii, Ministrul Culturii, Ministrul Tineretului si Sportului, Ministrul Economiei, Ministrul Agriculturii, Ministrul delegat pentru buget, Ministrul delegat pentru invatamant superior, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism si Ministrul delegat pentru energie. Criteriul aplicat pentru stabilirea castigatorilor : punctajul cel mai mare obtinut.

Castigatorul competitiei va avea obligatia sa ia in considerare observatiilor organizatorilor Expo Milano 2015 si a propunerilor membrilor Comisiei de organizare in dezoltarea proiecului propus.

Dupa dezvoltarea proiectului, pentru realizarea proiectului tehnic de arhitectura si construirea pavilionului, MAE va face o licitatie publica. Pentru a participa la licitatie, doritorii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: autorizare pentru exercitarea profesiei in Italia, inregistrare ca operator economic pe teritoriul respectiv, asigurarea respectarii normativelor locale de proiectare, constructie, amenajare, securitatea muncii, protectia mediului. Pentru urmarirea implementarii proiectului, MAE va incheia un alt contract, de pana la 29.100 de euro.

Monica Lotreanu, arhitect si organizator de concursuri, a declarat ca termenul de doua saptamani propus initial este mult prea scurt ca cineva sa aiba timp sa faca un proiect de arhitectura, iar in jurul competitiei ar trebui sa fie si specialisti, nu doar secretari de stat.

„Concursurile de arhitectura sau de idei sunt intotdeauna jurizate de specialisti independenti, de inalta reputatie morala si profesionala. Insasi Legea 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect a clarificat pe deplin aceasta situatie, prin articolul 48 care prevede ca in cazul licitatiilor si al concursurilor de solutii in domeniul arhitecturii si urbanismului, cel putin o treime din numarul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului sa fie arhitecti cu drept de semnatura, dintre care un reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania si un reprezentant al unei institutii de invatamant superior de arhitectura acreditate de statul roman. Opinam ca in situatia acestei competitii legea romana a fost ignorata. In plus, Regulamentul competitiei de idei nu precizeaza nimic in legatura cu asigurarea anonimatului concurentilor. Calendarul competitiei nu este de natura sa asigure transparenta concurentiala si participarea cu propuneri temeinic studiate. Spre exemplificare, promotorul britanic a organizat concursul de design in doua faze, cu o prima faza de depunere a dosarelor de exprimare a intentiei cu o durata de 30 de zile si o a doua etapa de elaborare a proiectelor de catre finalisti de 40 de zile. Caietul concursului este un document intocmit de promotor (UK Trade and Investments) in asociere cu Royal Institute of British Architects (RIBA) si un consultant privat”, explica Monica Lotreanu.

„O alta chestiune juridica asupra careia imi permit sa fac observatii este precizarea din Regulamentul pentru desfasurarea „Competitiei de idei”, care spune ca efectuarea proiectarii pentru punerea in executie, realizarea efectiva a lucrarilor de constructie si respectiv productia continutului tematic expozitional nu intra in sarcina castigatorului competitiei, urmand a fi realizate de contractori, selectati prin proceduri legale de achizitie publica, care indeplinesc cerintele impuse de organizatorii Expo Milano 2015 (autorizare pentru exercitarea profesiei in Italia, inregistrare ca operator economic pe teritoriul respectiv, asigurarea respectarii normativelor locale de proiectare, constructie, amenajare, securitatea muncii, protectia mediului etc.). Este interesant ca functionarii Ministerului Afacerilor Externe nu cunosc prevederile directivelor europene privind recunoasterea automata a profesiei de arhitect pe teritoriul Uniunii Europene + SEE, CH, precum si directiva privind serviciile in cadrul pietei interne. Un arhitect membru al Ordinului Arhitectilor din Romania obtine automat dreptul de semnatura in orice stat membru al comunitatii, asadar si in Italia. Chiar si in situatia in care Ministerul va lucra cu un contractor general care asigura executia pavilionului, acesta poate contracta serviciile complete de proiectare si urmarire a executiei cu arhitectul roman care ar castiga concursul”, mai spune Monica Lotreanu.

Georgian Ghervasie, Comisarul general pentru Romania la Expo Milano 2015, a declarat initial ca cele doua saptamani pentru realizarea proiectelor si a elementelor de identitate vizuala sunt suficiente.

„Multi stiau ca este normal sa se organizeze un asemenea concurs si s-au pregatit din timp. Sunt suficiente doua saptamani. Am vorbit cu experti de la International Advertising Association care spun acest lucru.Aceasta este o competitie de idei nu un concurs de idei. Pentru concurs aveam nevoie de 53 de zile si suntem presati de timp. Comisia pentru Organizare s-a constituit abia in decembrie 2013. In doua luni de la desemnarea castigatorului competitiei de idei dorim sa finalizam caietele de sarcini si sa scoatem la licitatie construirea pavilionului”, a explicat Ghervasie. Acesta spune ca in juriul Competitiei de idei au fost invitati si specialisti, insa pe site-ul MAE, in regulamentul de concurs, nu se specifica acest lucru.

De asemenea, Comisarul general pentru Romania la Expo Milano 2015 spune ca bugetul alocat pentru realizarea pavilionului si a evenimentelor a scazut foarte mult in ultimii 10 ani. Astfel, la Expozitia de la Aichi (Japonia) – 2005 – bugetul a fost de 8 milioane de euro, iar cel de la Shanghai (RP Chineza) – 2010 – de 5,6 milioane euro. In 2015 s-au alocat pentru acest eveniment 3,5 milioane de euro. In comparatie, pentru Milano 2015, Anglia are 6,5 milioane de lire doar pentru realizarea pavilionului, Franta – 30 de milioane de euro, Austria – 12 milioane de euro, Germania – 50 milioane de euro, iar Emiratele Arabe Unite peste 50 milioane de euro, la fel si Italia.

UPDATE Georgian Ghervasie, Comisarul general pentru Romania la Expo Milano 2015, spune ca in juriul competitiei de idei vor fi, pe langa secretarii de stat, si reprezentanti ai International Advertising Association si ai Ordinului Arhitectilor din Romania. „In juriu vom avea reprezentanti ai IAA si o promisiune ca va veni si cineva de la OAR. Acesta nu este un concurs de arhitectura ci o competitie unde componenta de arhitectura reprezinta doar o parte, iar aceasta competitie este deschisa arhitectilor din toata lumea, nu doar celor romani, pentru ca este o expozitie internationala”, a explicat Ghervasie.

In plus, acesta spune ca, chiar daca nu exista obligativitatea anonimatului concurentilor pana dupa momentul jurizarii proiectelor, Comisia de organizare are obligatia de a pastra confidentialitatea asupra propunerii si a concurentilor inscrisi in competitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro