Sari direct la conținut

Ministerul Agriculturii il apara pe ministrul Irimescu: Mentionarea numelui firmei Bradet este in conformitate cu legislatia in domeniu

HotNews.ro
Achim Irimescu, Foto: Ministerul Agriculturii
Achim Irimescu, Foto: Ministerul Agriculturii

Este conorm legislatiei nationale si europene anuntul facut de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in care a mentionat producatorul de lactate Bradet ca fiind cel care a furnizat un lot de branza de vaci vrac pe care autoritatile l-au depistat ca fiind infestat cu bacteria E. coli, sustine, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Cu privire la situatia rezultata in urma depistarii lotului de branza contaminata cu e-coli, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Anuntul facut de ministrul Achim Irimescu este in conformitate cu prevederile europene (Regulamentul 178/2002, Regulamentul 2073/2005) si nationale – GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA)” – se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.

MADR enumera o serie de prevederi legislative nationale si europene pe care, sustine ministerul, anuntul lui Irimescu le-a respectat:

  • Art. 10 din Regulamentul UE 178/2002: „Fara a aduce atingere prevederilor aplicabile ale legislatiei comunitare si interne privind accesul la documente, in cazurile in care exista motive rezonabile sa se suspecteze ca anumite produse alimentare sau hrana pentru animale pot prezenta un risc pentru sanatatea umana sau pentru sanatatea animalelor, atunci, in functie de natura, gravitatea si dimensiunile riscului respectiv, autoritatile publice iau masuri adecvate pentru informarea publicului general cu privire la natura riscului pentru sanatate, identificand, in cea mai mare masura, produsele alimentare sau hrana pentru animale ori tipul de produse alimentare sau de hrana pentru animale, riscul pe care acestea il pot prezenta si masurile care se iau sau sunt pe cale sa se ia in vederea prevenirii, reducerii sau eliminarii acelui risc”.
  • Art. 17 din Regulamentul UE 178/2002: „Statele membre aplica legislatia alimentara, monitorizeaza si verifica respectarea cerintelor relevante ale legislatiei alimentare de catre operatorii din sectorul alimentar si operatorii cu activitate indomeniul hranei pentru animale in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei. In acest scop, statele membre practica un sistem de controale oficiale si alte activitati, conform imprejurarilor, inclusiv comunicarea catre public a sigurantei si riscului produselor alimentare si hranei pentru animale, supravegherea sigurantei alimentelor si a hranei pentru animale si alte activitati de monitorizare cuprinzand toate etapele de productie, prelucrare si distributie”.
  • Art.7 din Regulamentul UE 2073/2005: „In cazul in care rezultatele testelor pe baza criteriilor definite in anexa I sunt nesatisfacatoare, operatorii din sectorul alimentar iau masurile prevazute la alineatele (2)-(4) ale prezentului articol, impreuna cu alte actiuni corective definite in procedurile lor bazate pe HACCP si alte actiuni necesare pentru protectia sanatatii consumatorilor. In plus, operatorii din sectorul alimentar iau masuri pentru a descoperi cauza rezultatelor nesatisfacatoare in vederea prevenirii reaparitiei unei contaminari microbiologice inacceptabile. Respectivele masuri pot include modificari ale procedurilor bazate HACCP sau alte masuri de control al igienei produselor alimentare in vigoare.
  • (2) In cazul in care testele pe baza criteriilor de siguranta produselor alimentare definite in anexa I capitolul 1 dau rezultate nesatisfacatoare, produsul sau lotul de produse alimentare se retrage sau se retrimite la unitatea de productie in conformitate cu articolul 19 al Regulamentului (CE) nr. 178/2002. Cu toate acestea, produsele introduse pe piata, care nu sunt inca la un nivel de vanzare cu amanuntul si care nu indeplinesc criteriile de siguranta a produselor alimentare, pot fi supuse unei prelucrari suplimentare printr-un tratament care sa elimine riscul in cauza. Respectivul tratament poate fi efectuat numai de catre operatori din sectorul alimentar, altii decat cei de la nivelul vanzarii cu amanuntul”.
  • GHID privind elaborarea planurilor nationale de interventie in domeniul sigurantei alimentelor (ANSVSA): „Pe masura ce incidentul evolueaza, este, de obicei, necesar sa se initieze interventii pentru protejarea sanatatii publice, prin limitarea si controlul distributiei de produse alimentare afectate. Impiedicarea distributiei produselor alimentare contaminate, retragerea si rechemarea produselor alimentare, precum si inchiderea unitatilor din sectorul alimentar trebuie considerate drept masuri adecvate si trebuie intreprinse atunci cand este necesar”.

De asemenea, MADR sustine ca au fost si alte cazuri similare in care s-a facut public numele producatorului produsului in discutie.

In situatii similare, mai exact, in 23.02.2016, ANSVSA a anuntat printr-un comunicat de presa ca Punctul National de Contact RASFF Romania a fost notificat de catre Punctul European de Contact RASFF asupra unei retrageri initiata de compania MARS pentru 5 sortimente de produse din ciocolata: SNICKERSᅡ, MARSᅡ, MILKY WAYᅡ, CELEBRATIONSᅡ si MINI MIXᅡ, dupa ce un fragment de plastic a fost identificat intr-un produs. In aceasta situatie, ANSVSA a colaborat cu MARS Romania in actiunea de retragere a loturilor de produse suspicionate de pe piata, urmarind modul de retragere de la comercializare precum si alte actiuni pe care compania le intreprinde, cum ar fi informarea consumatorilor” – mentioneaza Ministerul Agriculturii.

In 29 februarie, ministrul Irimescu, la solicitarea unor jurnlisti, a mentionat numele firmei lactate Bradet din Curtea de Arges ca fiind producatorul unui lot de 25 kg de branza de vaci pe care Directia Sanitara Veterinara Arges l-a depistat, intr-un magazin, ca fiind infestat cu bacteria E.coli.

Ulterior, ANSVSA a precizat ca branza fusese produsa in 22 februarie, dupa imbolnavirea si decesul a trei copii din judetul Arges, autoritatea precizand astfel ca nu exista nicio legatura intre lotul de bfranza de vaci vrac produs de Bradet si decesul copiilor.

In acest context, patronul firmei Bradet, Marius Badea, a anuntat public ca sisteaza productia pana la clarificarea situatiei, exprimandu-si si scepticismul ca fabrica sa ar mai putea reveni pe piata.

In urma acestei situatii, o serie de producatori de lactate, politicieni si alti actori publici au cerut demisia ministrului Irimescu, pe care l-au acuzat ca prin anuntul sau in care a mentionat numele firmei Bradet a afectat grav fabrica, fara sa se fi finalizat ancheta in acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro