Sari direct la conținut

Ministerul Economiei a publicat lista marilor consumatori de energie care sunt exceptati de la plata certificatelor verzi/ Printre ele se afla si Lafarge Ciment Romania, companie care a fost condusa de actualul ministru

HotNews.ro

Ministerul Economiei a transmis presei lista celor 37 de companii beneficiare de ajutorul de stat prin HG 495/2014. Printre ele se afla si Lafarge Ciment Romania SA, compania condusa pana de curand de Costin Grigore Borc, actualul ministru al economiei. Borc a lucrat in companie timp de 15 ani, iar din 2013 pana la numirea in functia de ministru, a fost director general. HotNews.ro a aratat astazi prin articolul „Razboiul preturilor la energia electrica” ca IMM-urile trebuie sa plateasca facturi la energie mai mari, suportand schema de sprijin pentru marii consumatori. Vezi care sunt companiile care primesc ajutor de stat.

De remarcat transparenta de care a dat dovada acum Ministerul Economiei, mai ales ca pe lista se afla si Lafarge.

Cele 37 de companii beneficiare: Brikston Constructions Solutions SA, SC Messer Romania Gaz SRL, TMK Artrom SA, TMK Resita SA, SC Elsid SA, Stirom SA, Silcotub SA, SC Alum SA, SC Alro SA, Vimetco Extrusion SRL, SC Lafarge Ciment Romania SA, ArcelorMittal Galati SA, Carpat Cement Holding SA, ArcelorMittal Hunedoara SA, Rompetrol Rafinare SA, SC OMV Petrom SA (Rafinaria Petrobrazi), Chimcomplex Borzesti, Saint Gobain Glass Romania SRL, Azomures SA, Celco SA, SC Romcarbon SA, STG Steel SRL, Greentech SA, Greenfiber International SA, Kastamonu Romania SA, Linde Gaz Romania (Puncte de lucru Galati si Rm-Valcea), Carmeuse Holding SRL si Cieh Soda Romania.

Pentru Lafarge, intervalul privind cuantumul ajutorului de stat este intre 1 si 2 milioane de euro. Insa valorile cele mai mari sunt pentru Alro SA cu un cuantum intre 10 si 30 de milioane de euro si ArcelorMittal cu 5 pana la 10 milioane de euro. De altfel, cele doua companii, Alro si ArcelorMittal, sunt cele care au facut un lobby foarte puternic pentru acest ajutor de stat. Pentru mai multe amanunte vezi documentul atasat.

Acestea nu sunt singurele companii care vor beneficia de schema de sprijin, urmand sa fie date avize si pentru altele in cursul anului viitor. Cantitatea de energie estimata a fi exceptata de la achizitionarea de certificate verzi pentru anul 2015 este de circa 7 TWh, iar pentru anul viitor se estimeaza inca 1 TWh.

Stabilirea unei cote reduse pentru certificate verzi este puternic influentata de unele decizii luate anul trecut de catre fostul Guvern. Este bine cunoscut in domeniu razboiul pe care il pornise fostul ministru al economiei Constantin Nita impotriva regenerabilelor. Asa a luat fiinta Hotararea de Guvern 495/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat prin exceptarea marilor consumatori de energie electrica de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Adica, cei mai mari consumatori, cei industriali, nu mai sunt obligati sa plateasca o mare parte din certificate verzi. Insa, cineva trebuia sa le plateasca, fiind estimata o suma de vreo 750 de milioane euro in zece ani. Asa s-a ajuns ca aceasta povara sa fie transferata asupra celorlalti consumatori. Cei casnici nu simt foarte mult in factura, fiind cativa zeci de bani lunar in plus la factura. Insa, pentru consumatorii industriali care nu intra in categoria celor mari, favorizati pentru ajutorul de stat, pot ajunge sa plateasca sute de mii de lei anual in plus pentru energia electrica.

Comisia Europeana a fost de acord cu acest ajutor de stat, insa in anumite conditii. Beneficiarii trebuie sa faca investitii in eficienta energetica, sa prezinte dovada realizarii lor, iar Ministerul Economiei, cel care gestioneaza ajutorul, sa faca analiza dosarelor si sa le aprobe. Insa, exista informatii potrivit carora acesti beneficiari nu sunt verificati daca au realizat sau nu investitiile, asa cum sustin cand depun cererile de exceptare.

Pentru mai multe amanunte, citeste si Razboiul preturilor la energia electrica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro