Sari direct la conținut

Ministerul Economiei: Acordul de liber schimb SUA – UE ar putea sa deschida piata americana pentru produsele romanesti prin reducerea taxelor vamale si alinierea standardelor din domeniul produselor alimentare

HotNews.ro

Exportatorii romani vor intra mai usor pe piata americana a produselor alimentara odata cu semnarea Acordului de liber schimb intre UE si SUA (TTIP), sustine Ministerul Economiei. Institutia arata ca a lansat o consultare nationala pe aceasta tema, iar companiile romanesti au cerut eliminarea unor obstacole precum procedurile vamale si administrative la expedierea si la intrarea marfurilor pe piata americana sau standardele necorelate. Ministerul Economiei a refuzat insa sa faca publice sectoarele economice pentru care Romania vrea sa pastreze un anumit grad de protectie in procesul de deschidere a pietei interne pentru importurile din SUA.

Ministerul Economiei arata, intr-un raspuns pentru HotNews.ro, ca Departamentul de Comert Exterior si Relatii Internationale gestioneaza procedura de definire a mandatului de negociere in interiorul UE pe tema Acordului de liber schimb UE-SUA. Institutia sustine ca a inceput o consultare nationala in martie 2013, dar evita sa defineasca sectoarele „sensibile” din economia romaneasca pentru care cere derogari sau perioade de gratie in ce priveste ridicarea barierelor la importuri.

Reamintim ca TTIP este un acord de liber schimb intre UE si SUA care vizeaza ridicarea principalelor bariere in calea accesului mai facil pe cele doua piete pentru exportatori. Miza acordului, aflat in plina negociere, este uriasa: estimarile arata ca ridicarea acestor bariere in calea comertului ar putea aduce anual beneficii mutuale de zeci de miliarde de euro. Exista insa si sectoare economice refractare la deschiderea pietelor pentru importuri, mai ales acele sectoare necompetitive.

Ministerul Economiei arata ca principalele bariere semnalate de exportatorii romani in SUA sunt:

  • Procedurile vamale si administrative la expedierea si la intrarea marfurilor pe piata SUA;
  • Standardele (disparitatile intre standarde, acordurile interguvernamentale pentru metodele de testare si standarde, ambalarea, etichetarea si marcarea, certificarea conformitatii);
  • Politica privind achizitiile publice, inclusiv in ceea ce priveste achizitiile publice ale autoritatilor locale,
  • Taxele aplicate la importuri (garantii, taxe administrative, taxe la frontiera, taxe speciale suplimentare, etc.), inclusiv necesitatea armonizarii sistemelor de clasificare tarifara peste nivelul de 6 cifre.

Institutia arata ca scaderea taxelor vamale impuse de SUA la unele produse importate din UE (carne 30%, bauturi 22-23%, branzeturi pana la 139%) sau eliminarea interzicerii importurilor (mere, unele branzeturi) ar duce la o crestere „semnificativa” a exporturilor.

Potrivit statisticilor oficiale, Romania exporta putine produse agro-alimentare pe piata americana (in anul 2012 exporturile romanesti de produse agro-alimentare au fost de circa 8 milioane de euro). Exportul romanesc in SUA este alcatuit, in principal, din produse industriale: ale industriei chimice, masini si aparate, echipamente electrice, metale comune si articole din acestea. O aliniere a standardelor si o reducere a barierelor netarifare pentru aceste produse ar insemna o crestere semnificativa a exporturilor pe o piata cu un potential mult mai mare, arata sursa citata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro