Sari direct la conținut

Ministerul Energiei: Modul in care RADET livreaza agentul termic nu intra sub nicio forma in sarcina ELCEN

HotNews.ro

Relatia dintre ELCEN si RADET Bucuresti este strict o relatie de natura comerciala intre doua entitati independente decizional. In cadrul acestei relatii, rolul ELCEN este acela de a furniza agent termic la parametrii contractuali catre RADET. Modul in care RADET livreaza mai departe catre populatie acest agent termic nu intra sub nicio forma in sarcina ELCEN, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei. RADET inregistreaza o datorie de 3,62 miliarde de lei catre ELCEN, motiv pentru care si ELCEN a ajuns sa aiba, la randul sau, datorii uriase catre furnizori, creditori si buget. Precizarile au fost facute in contextul in care primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Ministerului Energiei, in subordinea caruia se afla ELCEN, sa aloce banii de care are nevoie RADET pentru reparatii si interventii.

La data de 15 iunie 2016, RADET inregistreaza o datorie de 3,62 miliarde de lei catre ELCEN (suma nu include si contravaloarea energiei termice livrate si nefacturate in perioada 1-15 iunie 2016). Conform deciziei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, Primaria Capitalei isi bugeteaza anual o subventie de 50% din pretul gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Aceste sume sunt platite direct catre RADET, ELCEN neavand nicio calitate in acest mecanism, se precizeaza in Ministerul Energiei.

Potrivit acestuia, din cauza datoriei pe care RADET o are catre ELCEN, societatea comerciala a ajuns sa aiba la randul sau o datorie de 540 de milioane de lei catre furnizorii de combustibil, 822 de milioane de lei catre bugetul de stat si o datorie de 383 de milioane de lei catre alti creditori. Cele 383 de milioane de lei provin din datorii catre institutii financiare si au fost realizate pentru a putea functiona in continuare in conditiile in care RADET nu si-a putut achita datoriile acumulate in ultimii zece ani. In conditiile prezente, ELCEN se poate gasi oricand in situatia de a fi executat silit de catre propriii furnizori. Exista, in prezent, o decizie a instantei, favorabila ROMGAZ, de poprire a conturilor ELCEN, cu aplicabilitate din data de 2 iulie 2016. Astfel, dupa aceasta data, conturile ELCEN vor putea fi blocate.

In conditiile contractuale si legale dintre cele doua entitati economice, ELCEN are obligatia, conform actului constitutiv, de a depune toate diligentele necesare recuperarii creantelor de la RADET si de la orice societate comerciala care inregistreaza creante catre societatea comerciala. In caz contrar, Consiliul de Administratie al ELCEN s-ar afla intr-o situatie de natura penala. Solicitarea in instanta a recuperarii datoriilor RADET catre ELCEN este un demers legal si necesar, iar decizia de poprire a conturilor RADET a fost luata de catre instanta de judecata, se mai arata in comunicat.

Acesta mai precizeaza ca singura solutie viabila pentru salvarea situatiei poate fi gasita de administratia locala a Capitalei impreuna cu conducerea RADET. ELCEN nu poate interveni in aceasta relatie, dar isi arata disponibilitatea de a colabora cu RADET in ceea ce priveste identificarea solutiilor legale care sa permita regiei autonome efectuarea reparatiilor urgente si necesare pentru buna functionare a sistemului de distributie a energiei termice din Bucuresti.

„Inca de inceputul mandatului la Ministerul Energiei, am avut o legatura si un dialog constant cu reprezentantii administratiei locale. In acest fel, am reusit sa evitam mai multe situatii critice, cum a fost cea din sezonului de iarna. Cred ca dialogul institutional este singura cale pentru a evita o situatie dramatica. Cu aceasta ocazie, as vrea sa adresez o invitatie la dialog factorilor de decizie din administratia locala astfel incat sa putem preintampina o eventuala agravare a crizei dintre ELCEN si RADET. Sunt convins ca toate partile implicate sunt constiente de faptul ca un esec in aceasta situatie va afecta in mod direct viata locuitorilor Capitalei si cred ca acest motiv este suficient pentru a ne aduce pe toti la masa dialogului si a ne concentra toate eforturile pentru rezolvarea problemelor aparute”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro