Ministerul Energiei si ANRE vor verifica operatorii de distributie a energiei daca au realizat investitiile promise dupa privatizare
O comisie interinstituțională, formata din reprezentanti ai Ministerului Energei si Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va evalua situația rețelelor electrice din România și a investițiilor asumate de operatorii de distribuție (n.red. Enel, E.ON, CEZ, Electrica), se arata intr-un comunicat al ministerului. „Au trecut peste 10 ani de la marile privatizări ale rețelelor de distribuție și ne-am fi așteptat la o mai mare siguranță și continuitate în alimentarea populației. În acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totuși, în România mai există, din păcate, rețele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste creșteri să fie dublate de o calitate mai bună a serviciului livrat populației”, a declarat ministrul energiei, Toma Petcu.
Acesta arata ca in urma furtunilor din 2017, au fost rupti sute de stalpi si au ramas sute de mii de oameni fara curent. „Anul 2017 ne-a pus față în față cu mai multe episoade de vreme extremă. De fiecare dată am avut de-a face cu sute de stâlpi rupți, linii distruse și sute de mii de români fără curent electric. Este foarte adevărat că schimbările climatice își spun cuvântul, iar evenimentele meteo sunt poate mult mai violente decât în anii precedenți. Dar chiar și așa, amploare avariilor indică o stare precară a reţelelor de distribuție. Vrem ca prin această comisie să vedem dacă investițiile planificate de operatorii de distribuție au fost făcute și dacă acestea au fost efectuate corespunzător și la standarde de calitate, la fel ca în țările de origine ale unora dintre aceste companii”, a precizat Toma Petcu.
„Este clar că este nevoie de investiții în rețelele electrice, iar cei în măsură să le facă sunt operatorii de distribuție, titulari de licență cu contract de concesiune, care activează pe teritoriul României”, a adaugat ministrul.
Proiectul de strategie energetică a României estimează că în perioada 2017- 2030, cu orizont 2050 necesarul investițional în rețelele electrice trebuie să ajungă la circa 500 de milioane de euro anual. Investițiile includ echipamente și tehnologii care fac tranziția către „rețele inteligente” cu comunicare bidirecțională, cu gestiune eficace și cu flexibilitate mai mare în operare, se mai arata in comunicat.
Comisia a fost înființată prin Memorandum aprobat în Ședința de Guvern si va fi operațională timp de un an, cu posibilitatea extinderii acestei perioade, dacă se va considera necesar.
Conform Memorandumului, Comisia urmează să efectueze o analiză a modului de organizare la nivelul operatorilor de distributie a activităţii de mentenanţă: modalitatea de elaborare a programelor de mentenanţă şi procedurile de urmărire a realizării programelor propuse. De asemenea, va fi efectuata o analiza a modului de organizare la nivelul operatorilor a activităţii de investiţii: procedurile de elaborare a programelor de investiţii, inclusiv modalitatea de stabilire a investiţiilor prudente şi prioritizarea acestora; urmărirea realizării investiţiilor propuse. In plus, va fi facuta si o analiza a incidentelor deosebite din reteaua de distributie aparute in 2017.
Activitatea Comisiei se va desfăşura în Bucureşti şi la sediile operatorilor unde se vor efectua vizite de lucru. Comisia se va întruni cel puţin o data pe lună. Activitatea Comisiei se va finaliza cu un raport care va fi prezentat Guvernului, ce va conţine probleme identificate şi recomandări care ar putea conduce la remedierea neconformitaţilor precum şi, dupa caz, propuneri de modificare/completare a cadrului legal aplicabil.
Citeste pe aceeasi tema:
- La fel ca Electrica, nici E.ON nu a respectat programele de investitii. Zeci de localitati din zona Moldovei au fost lipsite de electricitate, mai multe zile, dupa ce au cazut stalpi vechi de 60 de ani
- Sfidarea cetatenilor: Electrica vrea sa-i puna pe clienti sa plateasca stalpii doborati de furtuna, desi compania refuza sa faca investitii in infrastructura veche de 60 de ani