Sari direct la conținut

Ministerul Justiției, despre prinderea lui Paul al României, fugit din țară: Instanța din Franța va decide modalitatea de executare a mandatului european de arestare

HotNews.ro
Printul Paul, Foto: AGERPRES
Printul Paul, Foto: AGERPRES

Paul de România, prins luni la Paris înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, în decembrie 2020, a fost arestat provizoriu pentru exacutarea mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, precizează Ministerul Justiției. Instituția spune că instanța din Franța este competentă să decidă asupra modalității de executare a mandatului european de arestare şi asupra predării lui Paul de România.

Ministerul Justiției a transmis, marți, clarificări legate de procedurile derulate cu privire la Paul Philippe al României, prins cu o zi în urmă la Paris:

  • „La data de 27 iunie 2022, în Republica franceză, cetățeanul român Al României Paul Philippe a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.
  • Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv între instanța română şi cea străină.
  • În consecință, instanța din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației franceze, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta”.

Ministerul Justiției mai spune că are atribuții strict administrative, respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine și de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special pentru facilitarea comunicării.

Instituția mai precizează că, în calitate de autoritate centrală, nu este implicată în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, pentru facilitarea comunicării de către instanțe.

Paul de România, dat în urmărire în decembrie 2020 după ce a fugit din țară înainte de a fi condamnat definitiv în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, a fost prins la Paris, pe stradă, iar la verificări a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile britanice.

În 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunțat sentința definitivă în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Prinţul Paul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În prima instanță, el primise 3 ani cu suspendare.

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul de România. Prejudiciul în acest dosar depășește 145 de milioane de euro, 135 de milioane de euro reprezentând numai contravaloarea terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa, iar 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

După pronunțarea deciziei de condamnare, polițiștii au mers la locuința lui Paul al României, din centrul Capitalei, pentru a-l duce la penitenciar, însă nu l-au găsit acasă. De atunci, el era dat în urmărire internațională și căutat de Poliția Română.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro