Sari direct la conținut

Ministerul Muncii face precizări privind salariul minim din agricultură și industria alimentară / Se va aplica valoarea brută mai mică, iar netul rămâne puțin mai mare datorită facilității

HotNews.ro
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bani, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Firmele din agricultură și industria alimentară, inclusiv experții în fiscalitate, aveau păreri diferite cu privire la aplicarea salariului minim brut de la 1 iulie 2024. Ministerul Muncii a venit cu precizări la solicitarea HotNews.ro. Astfel, în cazul acestor sectoare economice se va aplica valoarea mai mică, respectiv 3.436 lei și nu 3.700 lei.

Răspuns Ministerul Muncii cu privire la salariile minime de la 1 iulie 2024– click pentru a deschide

Ce mai spune Ministerul:

“Menționăm că salariul minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin H.G. nr.598/2024 a fost stabilit în baza prevederilor art.164 alin(1) din Legea nr.53/2003-Codul muncii.

Salariile minime pentru sectorul agricol și industria alimentară, precum și salariul minim în construcții au fost stabilite prin derogare de la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003-Codul muncii. Potrivit prevederilor art.II din O.U.G. nr.59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi alte măsuri fiscale”.

Începând cu veniturile din salarii şi asimilate salariilor aferente lunii iulie 2024, suma de 200 lei/lună reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. LXXIII alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la nivelul de 300 lei/lună.”.

În aplicarea acestor prevederi considerăm că salariul minim se va aplica corespunzător fiecărei reglementări care îl stabilește, respectiv salariul minim general conform H.G. nr.598/2024, iar pentru sectoarele construcții și agricol și industria alimentară conform O.U.G. nr.93/2023″.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro