Ministerul, orb in fata jafului Hidroelectrica
Hidroelectrica SA cumpara energie scumpa si o revinde ieftin „baietilor destepti”. Diferenta o plateste populatia. Transformarea Hidroelectrica din producator de energie in cumparator este stiuta si acceptata la nivelul Ministerului Economiei in portofoliul caruia se afla compania.
Situatia neobisnuita, in care se afla cel mai mare producator de energie hidro din Romania, este determinata de seceta accentuata si de cantitatile uriase pe care le are contractate cu „baietii destepti”.
Oficialii ministerului ridica neputinciosi din umeri in fata artificiilor financiare pe care le face Hidroelectrica, companie lovita serios de seceta hidrologica din acest an. Lipsa apei a redus considerabil cantitatile de energie produse de compania de stat.
Din aceasta cauza, pentru a asigura contactele pe care le are in derulare, Hidroelectrica a ajuns sa cumpere un megawatt ora (MWh), de pe bursa de energie (OPCOM), cu 50 de euro si sa-l vanda cu 20 de euro „baietilor destepti”.
Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, si alti directori ai companiei de stat sunt cercetati penal pentru subminarea economiei nationale pentru manevre similare operate in 2003, un an cu seceta extrema.
Ministerul Economiei se face ca ploua
Intrebat daca Hidroelectrica poate sa asigure energia pe care o are contractata pentru populatie, dar si contractele „baietilor destepti”, Alexandru Sandulescu, directorul Directiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), ne-a declarat ca „Hidroelectrica are, pe langa productie proprie, si contracte prin care achizitioneaza energie”.
Sandulescu a evitat sa precizeze clar daca aceste contracte de achizitie de energie au ca scop acoperirea celorlalte contracte ale „baietilor destepti”. „Nu stiu sa va spun pentru ca totusi e o societate comerciala care isi deruleaza singura operatiunile de cumparare, vanzare sub managementul propriu. Deci nu trebuie sa le spun eu „cumparati azi sau nu”.
Dar stiu ca are astfel de contracte pentru asigurarea riscului tocmai pentru astfel de situatii. Hidroelectrica nu sta totusi numai in Portile de Fier, nu are aceasta ca singura hidrocentrala. E drept, e cea mai mare hidrocentrala”, a mai precizat Sandulescu.
Directorul Directiei de Politici Energetice din MEF sustine ca declansarea starii de necesitate, care ar duce la rezilierea contractelor paguboase pentru stat cu „baietii destepti” ar trebui ceruta de conducerea Hidroelectrica.
„Starea de necesitate este solicitata de catre agentul economic respectiv la Camera de Comert si Industrie. Deci nu ministerul este cel care declara starea de necesitate si se declara pe fiecare contract in parte. Din cate stiu asta s-a intamplat in 2003”, a spus Sandulescu.
Acesta a fost singurul punct de vedere al unui oficial al Ministerului Economiei. Ministrul Varujan Vosganian, desi ne-a promis ca va comenta situatia de la Hidroelectrica, nu a facut-o nici in cursul zilei de ieri. Biroul de presa al MEF sustine ca vom primi totusi o pozitie oficiala a ministrului abia saptamana viitoare.