Ministerul rus de externe l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri al Republicii Moldova. Moscova este "ingrijorata" deoarece Chisinaul interzice militarilor rusi sa treaca spre Transnistria
Insarcinatul cu afaceri interimar al Republicii Moldova in Rusia a fost convocat marti la Ministerul rus de Externe, dupa ce autoritatile din Republica Moldova au interzis intrarea pe teritoriul tarii unor militari rusi din cadrul fortei de mentinere a pacii care se indreptau spre Transnistria, informeaza Mediafax.
Potrivit Ministerului rus de Externe, citat de agentia Tass in pagina electronica, continuarea practicii de a refuza accesul anumitor categorii de cetateni rusi in Republica Moldova fara explicatii este „inadmisibila”.
„S-a mentionat ca astfel de actiuni nemotivate ale partii moldovene sunt contrare acordurilor bilaterale existente privind calatoriile cetatenilor”, a precizat MAE rus intr-un comunicat.
„Partea rusa a afirmat ferm ca este deosebit de ingrijorata de incidentele tot mai dese in care a fost interzisa intrarea militarilor din contingentul rus din cadrul fortei de mentinere a pacii in regiunea transnistreana, ceea ce complica serios implementarea misiunii lor importante de a asigura pacea” in regiune, se mai arata in comunicat.
Aceasta practica nu este in conformitate cu „nivelul relatiilor dintre cele doua state si cu asigurarile privind incercarea de a dezvolta o cooperare constructiva cu Federatia Rusa, exprimate de oficialii Republicii Moldova”, a adaugat ministerul.
Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Dintre acestia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Rusesti din Transnistria, constituit in urma cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alti 400 de militari rusi fac parte din forta de mentinere a pacii, alaturi de militari moldoveni si transnistreni.
Republica Moldova considera insa ca stationarea militarilor rusi in regiunea transnistreana contravine Constitutiei moldovene si, din acest motiv, Chisinaul, OSCE, UE si SUA au cerut in repetate randuri retragerea lor.
In plus, Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care permitea rusilor sa transporte personal militar spre regiunea transnistreana.
Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia.