Sari direct la conținut

Ministerul Sanatatii: Introducerea pictogramelor pe pachetele de tigari a avut un impact pozitiv asupra fumatorilor

HotNews.ro

Ministerul Sanatatii informeaza ca, dupa aparitia imaginilor pe pachetele de tigarete, unii fumatori au luat in considerare posibilitatea de a renunta la tutun. Dintre acestia, o buna parte din ei au reusit sa fie abstinenti mai mult de o saptamana, se arata intr-un comunicat.

Masura de inscriptionare de avertismente pe pachetele de tigarete a fost introdusa in Romania anul trecut, la 1 iulie. De atunci, procentul fumatorilor care se gandesc sa abandoneze acest obicei a crescut cu 53,5%, reiese din statisticile Ministerului. Procentul celor care chiar au renuntat pentru cel putin 24 de ore a crescut de la 21,4% la 31,3%. 60% dintre acestia au reusit sa se abtina de la fumat cel putin o saptamana.

Avertismentele combinate de pe pachetele de tigari au determinat mai multi fumatori sa-si modifice modul de a fuma in incercarea de a diminua efectele asupra organismului, comparativ cu avertismentele-text. Astfel, respondentii afirma ca:

  • au stins tigara mai repede – 16,4% fata de 13,1%;
  • au amanat fumatul 10,7% fata de 7,7%;
  • au schimbat marca de tigari cu una „mai usoara” – 24,4% fata de 21,6%.

Din punct de vedere al scaderii riscurilor pentru sanatate, modificarea modului de a fuma nu este eficienta. Totusi, specialistii spun ca aceste modificari indica schimbarea atitudinii fumatorului. El constientizeaza riscurile, dar nu se simte inca pregatit sa faca pasul final.

Analiza impactului pictogramelor a relevat ca fumatorii cunosc mai bine si mai complet efectele fumatului, iar vederea pachetului de tigari nu mai provoaca placere, ci genereaza o reactie emotionala negativa puternica – dezgust, scarba pentru 35,1% dintre respondenti, teama, frica pentru 30,6% dintre fumatori.

42,7% dintre repondenti afirma ca nu sunt influentati de existenta imaginilor pe pachetele de tigari.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Europa, fumatul este principala cauza de mortalitate prematura in randul adultilor: la fiecare sase secunde, un om moare din cauza tutunului, se mai arata in comunicatul Ministerului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro