Ministerul Transporturilor nu va cere esalonarea datoriilor pentru companiile de cale ferata din subordine
Companiile de cale ferata aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii nu se vor afla printre beneficiarele Ordonantei de urgenta privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata a datoriilor catre bugetul de stat. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a transmis, la solicitarea HotNews.ro, ca nu intentioneaza sa ceara esalonarea datoriilor acestor companii, care se afla printre cei mai mari datornici la bugetul de stat, pana cand nu se rezolva situatia datoriilor istorice inregistrate in perioada 2000-2010.
„MTI nu intentioneaza sa ceara reesalonarea datoriilor companiilor de cale ferata pana cand nu se rezolva situatia datoriilor istorice inregistrate in perioada 2000-2010. In afara de datoriile istorice companiile mentionate de cale ferata inregistreaza si datorii curente”, au aratat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
Totodata, acestia au mai precizat ca niciuna dintre companiile de cale ferata nu poate constitui garantii pentru a putea cere reesalonarea datoriilor. Conform prevederilor Ordonantei de urgenta, companiile care cer esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat trebuie sa constituie garantii care sa acopere sumele esalonate la plata si dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 40% din aceste sume.
Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA este cel mai mare datornic la bugetul de stat, avand la finele anului trecut obligatii neachitate in valoare de 1,72 miliarde de lei. Sume importante la bugetul de stat datoreaza si Electrificare CFR (231,78 milioane de lei), CFR Marfa (152 milioane de lei) si Telecomunicatii CFR (122,3 milioane de lei).
Guvernul Romaniei a adoptat duminica o Ordonanta de Urgenta care ofera posibilitatea personelor fizice si firmelor de stat si private sa isi reesaloneze datoriilor la stat. Potrivit ordonantei, esalonarea se va face pe o perioada de pana la cinci ani, la cererea contribuabilului.
Cele mai importante prevederi ale Ordonantei de urgenta:
- Ordonanta de urgenta se aplica contribuabililor, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare.
- Pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, organele fiscale competente pot acorda, la cererea contribuabilului, inlesniri sub forma esalonarii la plata pe o perioada de cel mult 5 ani.
- Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale mai mici de 500 de lei in cazul persoanelor fizice si 1.500 de lei in cazul persoanelor juridice.
- Esalonarea la plata nu se acorda pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord sau alt act administrativ similar; impozite, taxe si alte sume ce se declara in vama; amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat; creantele stabilite de alte organe decat ANAF si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala; obligatiile fiscale care fac obiectul esalonarilor la plata cu o valoare totala mai mica decat limita stabilita prin normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
- Pentru a beneficia de reesalonarea datoriilor, contribuabilul trebuie sa depuna o cerere la Fisc, care va elibera un certificat de atestare fiscala in scopul acordarii esalonarii la plata.
- Pentru acordarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti, sa nu se afle in procedura de insolventa sau sa nu se afle in dizolvare.
- Dupa primirea acordului de principiu, contribuabilii trebuie sa constituie garantii, care pot lua una din urmatoarele forme: consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei, scrisoare de garantie bancara, bunuri proprietatea contribuabilului, bunuri proprietate a unui terte persoane.
- Garantiile trebuie sa acopere sumele esalonate la plata si dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 40% din aceste sume.
- Pentru datoriile de pana in 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si 20.000 lei in cazul persoanelor juridice nu este necesara constitutirea de garantii.
- Pe perioada pentru care au fost acordate esalonari, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, se datoreaza si se calculeaza dobanzi, la nivelul stabilit potrivit Codului de procedura fiscala.