Sari direct la conținut

Ministrii clujeni nu se inteleg in limba Educatiei

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Razboiul dintre fostul ministru al Educatiei Nationale, Andrei Marga, si actualul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, continua.

Si asta, desi actualul demnitar a cedat insistentelor conducerii Universitatii „Babes-Bolyai” si a dispus inlocuirea fostului rector al Universitatii „Bogdan-Voda”, Ioan Lazar, din fruntea Agentiei Romane pentru Atestarea Calitatii in Invatamantul Superior cu doi profesori agreati de rectoratul UBB.

Marga critica modul in care actuala conducere a ministerului pune in practica principiile Declaratiei de la Bologna. In esenta, el a spus ca aplicarea acestui document este facuta gresit si birocratic.

Astfel – sustine profesorul universitar – masurile luate de Ministerul Educatiei din anul 2004 si pana acum nu au facut decat sa rateze alocarea studiilor de masterat pe criterii de performanta, iar studiile doctorale au fost reglementate intr-o maniera plina de greseli.

O alta critica a fostului ministru este legata de modul de evaluare externa a calitatii invatamantului. El deplange politizarea Agentiei de specialitate, in care membrii conducerii ar fi numiti pe criterii politice, nu dupa capacitatea profesionala. Acest lucru ar duce la fenomene ingrijoratoare.

Conform unei cercetari a Bancii Mondiale, 90 la suta dintre studenti doresc sa plece din tara, iar ultimul raport al Comisiei Europene a situat Educatia pe lista domeniilor in care au aparut probleme legate de coruptie.

Andrei Marga este nemultumit si de faptul ca universitatile sunt definite in primul rand drept organizatii furnizoare de educatie, pe cand conditiile care stau la baza clasificarii internationale a universitatilor pun accentul pe cercetarea stiintifica.

Criticile la adresa actualului ministru al Educatiei nu sunt singurele de acest fel. Chiar unul dintre vechii adversari politici ai lui Andrei Marga, presedintele Romaniei, Traian Basescu, isi exprima, la inceputul lunii, dezamagirea ca nici una dintre universitatile romanesti nu figureaza in topul primelor 500 din lume, asa-numitul clasament Shanghai.

Criticile formulate de profesorul universitar clujean au venit chiar in ziua in care ministrul Mihail Hardau a anuntat desfiintarea gradelor universitare de preparator si de lector. Chiar daca se afla aparent pe pozitii antagoniste, si Hardau sustine in esenta acelasi lucru ca si Andrei Marga. Si el acuza faptul ca multe studii masterale ar fi facute la mica intelegere dintre profesor si student.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro