Ministrul Apararii, Mihai Fifor: Este o lipsa mare de psihologi in Armata Romana. Voi propune prin memorandum incadrarea in 2018 a 50 de posturi de psiholog
Ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor, a declarat, marti, ca va propune prin Memorandum adresat Guvernului incadrarea in cursul anului 2018 a 50 de psihologi la nivelul Armatei, in paralel cu prezentarea, cel tarziu in luna martie, a unui concept privind infiintarea Centrului National de psihologie operationala al MApN, transmite Agerpres. Ministrul a precizat ca, la ora actuala, pentru fiecare unitate militara exista partea de asistenta psihologica, dar a subliniat ca „este o lipsa mare de psihologi in Armata Romana”.
„Am dorit sa ma intalnesc astazi cu Corpul psihologilor din Armata Romana (…), au raspuns aproape toti psihologii pe care-i avem incadrati in momentul de fata in Armata Romana, nu sunt foarte multi (…) Din pacate, aceasta este in momentul de fata incadrarea pe care o avem in Armata Romana, sunt oameni cu foarte multa experienta, oameni care lucreaza de foarte multi ani in sistemul militar. (…) Vom infiinta acel Centru National de psihologie operationala de care am vorbit si eu cred ca la sfarsitul lunii februarie sau cel mai tarziu la inceputul lunii martie vom avea, deja, acest proiect gata, aceasta conceptie gata si o vom putea prezenta”, a declarat Mihai Fifor, intr-o conferinta de presa desfasurata cu ocazia intalnirii cu psihologii incadrati in structurile Armatei Romane, eveniment desfasurat la Cercul Militar National.
Ministrul Apararii Nationale a precizat ca pentru rezolvarea situatiei privind deficitul de psihologi din Armata Romana se va propune prin Memorandum suplimentarea posturilor, potrivit Agerpres.
„Am anuntat ca in Memorandumul pe care o sa-l propunem Guvernului Romaniei pentru incadrarea unor functii in Armata Romana se vor regasi si 50 de posturi de psiholog pe care dorim sa-i incadram anul acesta. Totodata, avem alaturi de noi cadre didactice universitare, dorim un protocol cu Universitatea din Bucuresti si, de ce nu, (…) cu facultati de profil din tara, astfel incat sa putem sa dezvoltam impreuna programe de formare postuniversitara cu bataie pe psihologia orientata catre partea de activitate militara. Nu numai ca ne intereseaza starea militarului roman pe toata durata activitatii sale, ne intereseaza foarte mult ce se intampla, in special cu militarii care revin din teatrele de operatii si cu asistenta pe care trebuie sa o aiba pe toata perioada reintegrarii dupa revenirea din teatrul de operatii”, a declarat Fifor.
Ministrul a precizat ca, la ora actuala, pentru fiecare unitate militara exista partea de asistenta psihologica, dar a subliniat ca „este o lipsa mare de psihologi in Armata Romana”.
„Nu ascund lucrul acesta, de aceea si spuneam ca vom incadra psihologi. Pe de alta parte, colegii psihologi incadrati deja au arondate unitati militare si practic incercam sa asiguram asistenta pentru toate aceste unitati. In ceea ce priveste teatrele de operatii, batalioanele care merg in teatrele de operatii au incadrat psiholog”, a completat Fifor.
Ministrul a mentionat ca exista solicitari din partea unor psihologi civili care ar dori sa fie incadrati in functie militara, fiind intrebat in acest sens.
„Si asta este o discutie. Exista solicitare din partea unor colegi psihologi care ar dori sa fie incadrati in functie militara. Pe de alta parte, sunt si colegi care nu doresc lucrul acesta. Ramane sa alegem calea cea mai potrivita. Desigur, noi ne-am dori sa fie incadrati cu functie militara, sa fie ofiteri in Armata Romana”, a declarat Fifor.
La randul sau, colonelul Vasile Marineanu, seful Centrului de investigatii sociocomportamentale al MApN, a precizat ca pana in prezent au fost diagnosticati cu sindrom de stres posttraumatic 19 militari ai Armatei Romane.
„Avem o abordare destul de serioasa in ceea ce priveste acest fenomen, intelegem faptul ca orice militar care a participat la o misiune in teatrul de operatiuni, dar mai ales cei care s-au confruntat cu evenimente cu potential traumatic pot sa dezvolte o astfel de tulburare. (…) Incercam sa facem cateva screeninguri psihologice, atat la plecarea in teatrele de operatii, cat si la intoarcerea din teatrele de operatii. La momentul actual exista, in ceea ce priveste datele oficiale, un numar de 19 militari care au fost diagnosticati cu tulburare de stres posttraumatic”, a declarat colonelul Marineanu, la solicitarea presei.
Totodata, oficialul MApN a precizat ca, in prezent, exista un deficit de 76 de functii de psiholog la nivelul Armatei Romane, intrebat in acest sens.
„Sa zicem, reprezinta aproximativ o treime din numarul total de functii pe care noi le avem prevazute, insa (…) vom incadra asa cum a spus si domnul ministru (…) cu prioritate vom incadra 50 de functii de psiholog impreuna cu alte functii de medic care sunt scoase la concurs in viitorul apropiat”, a precizat Marineanu.
El a precizat ca partea de evaluare psihologica a militarilor trebuie sa fie „acel element de legatura intre a cunoaste problemele cu care se confrunta militarii si a oferi un ajutor specializat”.
„De altfel, in aceasta conceptie la care lucram si sper sa o putem definitiva la inceputul lunii viitoare, (…) vom introduce, speram noi, si alte specialitati in domeniul psihologiei militare care ar putea sa contribuie la o recuperare adecvata a militarilor din teatrele de operatii, ma refer aici la componenta clinica, inclusiv consiliere psihoterapie, dar si anumite specialitati mai inguste cum ar fi neuropsihologia sau terapia ocupationala”, a mai declarat Marineanu.