Ministrul Costin Borc nu este interesat de ilegalitatile produse la SMART SA, companie aflata in subordinea Ministerului Economiei: Nu sunt aici sa dirijez o companie de stat
„Ministrul Economiei nu este directorul general si nu este consiliul de administratie al societatii (…)Nu sunt aici sa dirijez o companie de stat”, a raspuns ministrul Economiei Costin Borc, intrebat de jurnalisti daca s-a interesat asupra situatiei de la Transelectrica si filiala sa SMART SA, companii la care Ministerul Economiei este actionar. Reamintim ca Transelectrica si SMART SA se afla in mijlocul unui scandal legat de o posibila deturnare de fonduri din conturile unei firme infiintate in Tanzania. Actualele conduceri ale celor doua companii si fosta conducere a SMART SA se acuza reciproc ca au sustras ilegal suma de 500.000 euro.
„Ministrul economiei nu este directorul general si nu este consiliul de administratie al societatii. Ministrul economiei are in subordine un departament de privatizare si de administrare a participatiilor statului care da mandat in adunarea generala a actionarilor, care da Consiliului de Administratie ceea ce trebuie facut. Sa intelegem care sunt parghiile legale. De multe ori facem niste lucruri in care nu suntem abilitati sa le facem, luam niste responsabilitati pe care nu trebuie sa le luam. Este o discutie in Consiliul de Administratie al Transelectricii referitoare la ceea ce s-a intamplat la SMART SA. Dupa cum stiti, conflictul dintre Tanselectrica si SMART este un conflict de mai lunga durata. Transelectrica a propus in ultima Adunare Generala a SMART a propus si s-a obtinut schimbarea Consiliului de Administratie. Evident ca o astfel de acuzatie referitoare la SMART Tanzania este in vederea Corpului de control al ministrului, dar nu sunt aici sa dirijez o companie de stat. Fiecare loc din ierarhie trebuie sa-si aiba responsabilitatea lui. Exista adunari generale ale actionarilor, exista consilii de administratie, exista directori generali, si fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatea”, a spus Costin Borc.
Intrebat daca respectarea principiilor guvernantei corporative intra in atributiile sale, Borc a raspuns: Bineinteles.
Insa, trebuie precizat ca printre principiile guvernantei corporative se afla si cel al integritatii. Chiar Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice, pana pe 25 februarie, un document privind principiile de guvernanta corporativa in intreprinderile de stat. Potrivit documentului, la capitolul functionare a conducerii executive, se aminteste ca trebuie pus „un accent deosebit” pe integritate, etica si profesionalism.
Zilele trecute, reprezentantii Transelectrica l-au acuzat pe controversat om de afaceri Constantin Dumitru Iacov, cel care a detinut pana de curand functia de director general al SMART SA, ca a folosit ilegal banii societatii in vederea infiintarii unei firme in Tanzania numite Smart Tanzania Company. Pe scurt, Iacov este acuzat ca a folosit ilegal 500.000 euro. Mai mult, Iacov ar fi incheiat un contract de mandat pe 5 ani pentru functia de director general al firmei din Tanzania, pentru suma de 12.000 dolari lunar. In plus, trebuie sa primeasca in avans suma de 36.000 dolari, in conditiile in care contractul intra in vigoare in aprilie. Reprezentantii Transelectrica, actionarul majoritar al SMART SA, sustin ca nu au stiut de aceste ilegalitati pana in februarie cand a fost schimbat Consiliul de Administratie.
Transelectrica, companie de stat in subordinea Ministerului Economiei, detine 70% din SMART SA, restul actiunilor apartinand statului roman, prin Ministerul Economiei.
Din documentele interne ale Smart SA rezulta ca actionariatul Smart Tanzania Company este format din Smart SA cu 95% si Richard Atufigwege Kasesela, politician tanzanian, cu 5%. Reprezentantii Transelectrica sustin ca nu stiu pe ce data a fost infiintata firma din Tanzania.
Constantin Iacov si-a inaintat demisia ministrului economiei Costin Borc, din functia de director general, la sfarsitul lunii ianuarie. Pe 11 februarie 2016 a fost schimbat Consiliul de Administratie din care facea parte si Iacov, ocazie cu care au fost descoperite ilegalitatile, conducerea Ministerului Economiei si a Transelectrica fiind anuntate pe 12 februarie, sustine Transelectrica. Din noul consiliu de administratie face parte si Iulian Marian Butnaru, fost consilier al lui Daniel Chitoiu, cand acesta era ministru al economiei.
Pe de alta parte, Iacov sustine ca altcineva, un apropiat al lui Daniel Chitoiu (ALDE), a sustras 500.000 euro din contul Smart Tanzania. Iacov mai spune ca a facut sesizare la DNA pentru deturnare de fonduri. Iacov mai face acuzatii dure si la adresa conducerii Transelectrica.
Pentru mai multe amanunte, citeste si:
- Drept la replica fata de articolul „Cum a ajuns controversatul Constantin Iacov sa finanteze ilegal o firma din Tanzania, cu banii SMART SA, filiala a Transelectrica”
- Cum a ajuns controversatul Constantin Iacov sa finanteze ilegal o firma din Tanzania, cu banii SMART SA, filiala a Transelectrica
- Scandal incredibil la SMART SA, societate detinuta de Transelectrica: Directorul general, un controversat om de afaceri, nu a permis desfasurarea unei sedinte AGA, chiar daca a intervenit si Politia
- Controversatul Constantin Dumitru Iacov si-a dat demisia din functia de director general al SMART, societate detinuta de Transelectrica
- Oamenii guvernelor Ponta isi cauta locuri prin companiile energetice de stat