Sari direct la conținut

Ministrul energiei a discutat cu prim-vicepresedintele companiei ruse Lukoil despre rezervele de gaze din Marea Neagra

HotNews.ro

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a intalnit miercuri cu Vladimir I. Nekrasov, prim-vicepresedinte al Companiei ruse Lukoil, aflat intr-o vizita de lucru in Romania, informeaza Ministerul Energiei. Cei doi au discutat despre productia si activitatea curenta a companiei Lukoil, investitiile necesare pentru eficienta energetica si de mediu, precum si perspectivele de dezvoltare viitoare ale Rafinariei Lukoil din Ploiesti. Reprezentantul Lukoil a vorbit si despre activitatea de explorare a zacamantului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagra.

„Oficialul rus a prezentat si o parte din programele viitoare ale companiei in Romania, punand accent pe continuarea activitatilor de explorare in cadrul Consortiului din care mai fac parte firma americana PanAtlantic si Romgaz a zacamantului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagra, conform contracului de concesiune existent. In baza evaluarilor preliminare, rezervele de gaze evidentiate pana in prezent depasesc 32 miliarde m.c., iar cercetarile vor continua atat prin lucrari de explorare seismica, cat si prin noi forari cu sonda de prospectiuni”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, ministrul Victor Grigorescu a prezentat actiunile intreprinse de Ministerul Energiei pe linia reactualizarii Strategiei energetice a Romaniei si a subliniat atentia pe care o acorda evaluarii resurselor energetic, in care un rol important il pot avea posibilele rezerve de hidrocarburi din Marea Neagra.

In luna octombrie, companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au anuntat ca au descoperit pe platforma continentala a Romaniei, in zona parimetrului Trident, un zacamant important de gaze. Suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Incepand cu anul 2011, lucrarile de explorare geologica din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate de LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este detinuta in proportie de 100% de Compania Publica pe Actiuni LUKOIL) in baza Acordului de Concesiune incheiat cu Guvernul Romaniei. In acest moment cota de participare Romgaz in Acordul de Concesiune este 10%, LUKOIL detine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Lukoil este implicat intr-un urias dosar de evaziune fiscala in Romania, intrumentat de procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti. Directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosire cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de bani, in acelasi dosar fiind deferiti justitiei trei directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si Olga Kuzina si Dan Danulescu, acuzati de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani. De asemenea, Andrei Rata, membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, a fost trimis in judecata pentru folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, iar contabilul sef Dorel Dutu a fost deferit justitiei sub acuzatiile de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani. In acelasi dosar au fost trimise in judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani. Procurorii sustin ca prejudiciul ar fi de peste 1,7 miliarde euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro