Sari direct la conținut

Ministrul energiei, catre minerii din Valea Jiului: Singura solutie care poate salva CE Hunedoara de la disparitie este munca. Oricine va spune ca se poate altfel va minte

HotNews.ro

Victor Grigorescu, ministrul energiei, spune ca intelege supararea si revolta minerilor din Valea Jiului care s-au blocat marti in subteran. „Asa nu se mai poate! Inteleg ca din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani, aproape niciuna nu a fost onorata”, a declarat Victor Grigorescu. Acesta precizeaza ca singura solutie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la disparitie este munca. „Oricine va spune ca se poate altfel va minte”, a precizat Grigorescu.

Reamintim ca sute de mineri de la exploatarile de carbune Vulcan si Lonea, din Valea Jiului, s-au autoblocat luni si marti in subteran, iar personalul TESA protesteaza in curtea minei, nemultumiti de situatia actuala a Complexului Energetic Hunedoara si solicitand sa afle care va fi viitorul acestei companii. CE Hunedoara a intrat luna trecut in insolventa, fapt care starneste ingrijorarea minerilor.

„Stiu ca niciuna dintre promisiunile politice care li se fac astazi nu reprezinta o solutie. Am discutat cu prefectul si cu autoritatile abilitate pentru ca cei care protesteaza sa nu-si puna viata in pericol si sa li se ofere toata asistenta de care au nevoie. Nu putem exclude situatii neprevazute, deoarece blocarea in subteran prezinta riscuri deosebite, chiar si pentru minerii experimentati”, a spus Grigorescu.

Acesta a explicat ca a preluat compania fara niciun ban in cont, cu un titluri executorii in valoare de zeci de milioane de lei si cu circa 30 de cereri de intrare in insolventa.

„In decembrie, nu aveam din ce plati salarii si eram pe cale sa condamnam la frig toata Valea Jiului si la saracie pe toti cei care muncesc in mina sau in termocentrale. Cu eforturi deosebite atat din partea ministerului, din partea societatii si, mai ales, ale oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am platit fiecare leu pe care il datoram angajatilor si am stabilizat situatia financiara, in ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Va reamintesc ca in pragul gerului, furnizorii refuzau sa trimita masa calda in mina, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregatiti sa lase oamenii iesiti din tura in frig si in bezna”, a mai afirmat Grigorescu.

Potrivit acestuia, in iarna nu a fost importanta nicio tona de carbune, asa cum se intampla in ceilalti ani. „Am demonstrat ca se poate pe picioarele noastre, dupa ce in anii din urma am importat cateva sute de tone de carbune. Toate resursele financiare, toti banii pe care ii aveam au mers catre minele romanesti. Impreuna am trecut peste toate aceste dificultati ce pareau in prag de iarna de nerezolvat”, a spus ministrul energiei.

Acesta considera ca cei care au decis sa porneasca acest protest, o fac impotriva propriului interes, iar cei care ii indeamna sa continue cu gandul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili.

„Ne-am angajat sa platim drepturile salariale, sa mentinem un nivel al productiei, sa crestem veniturile companiei, dar, mai ales, sa starpim nemunca si ilegalitatile. De cealalta parte, am avut promisiunea pacii sociale si a orientarii tuturor eforturilor catre un singur scop: scoaterea companiei din starea in care se gaseste. Astazi, din nefericire, contractul colectiv de munca de la CEH, care reprezinta baza acestui pact pentru supravietuire, nu mai valoreaza mare lucru”, a afirmat Grigorescu.

„Nu am niciun interes politic, nu imi doresc sa fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre inchiderea mineritului in Romania o fac cu rea-vointa. Carbunele romanesc isi are deja locul sau in securitatea noastra energetica”, a adaugat Victor Grigorescu.

Ministrul spune ca asteapta din partea administratorului judiciar al CEH sa-si asume rolul conferit de lege. „Nu voi da curs niciunei cereri transmise, la finalul zilei de ieri, de a influenta justitia si cursul procesului de insolventa aflat pe rolul instantelor, fie de la Hunedoara, fie de la Alba Iulia”. Administrator judiciar provizoriu a fost numita, de catre Tribunalul Hunedoara, casa de insolventa GMC SPRL Craiova. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel din Alba Iulia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro