Ministrul Energiei spune ca va urmari atent negocierile intre OMV si Gazprom
Ministerul Energiei va urmari atent in perioada urmatoare subiectul referitor la posibilul schimb de active intre companiile OMV si Gazprom, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Agerpres.
„Am luat nota de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor aparute in presa, in ultima perioada. Vom urmari atent, in perioada urmatoare, cele prezentate in comunicat si vom avea aceste teme pe agenda prioritara de discutii cu compania mai sus mentionata. OMV Petrom este o companie de succes si sunt convins ca anul 2016 va insemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa in Romania”, a declarat ministrul Energiei, ca urmare a intrebarilor venite din partea mass-media, pe tema unui posibil schimb de active intre compania austriaca OMV si cea rusa Gazprom.
Potrivit unui comunicat al ministerului Energiei, autoritatile de resort dialogheaza constant cu toate societatile care activeaza in domenii strategice ale energeticii romanesti.
„Dialogam constant cu toate societatile care activeaza in domenii strategice ale energeticii romanesti, inclusiv pentru a clarifica informatii sau presupuneri legate de activitatea acestora, in scopul de a indeplini obiectivul nostru fundamental: respectarea si protejarea intereselor Romaniei in orice situatie”, a adaugat Victor Grigorescu.
HotNews.ro a relatat in urma cu o zi cagrupul austriac OMV a „batut palma de principiu” cu gigantul rus Gazprom, la sfarsitul anului trecut, pentru un schimb de active, care implica Romania au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse importante din domeniul petrolier.
OMV ar urma sa primeasca acces la explorarea si exploatarea unor zacaminte foarte mari in Siberia. In schimb, Gazprom ar urma sa preia rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria. Rusii ar mai solicita, in cadrul acestui aranjament, sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei.
Discutiile dintre rusi si austrieci nu sunt finalizate si oricand pot aparea modificari asupra intelegerii, au mai precizat sursele Hotnews.ro. Negocierile au inceput cu mai mult timp in urma. In vara anului trecut a fost semnata o intelegere importanta intre OMV si Gazprom. Potrivit documentului semnat in vara, OMV ar putea deveni partener cu compania rusa in dezvoltarea unui zacamant de petrol si gaze din Rusia, oferind in schimb alte active, lucru anuntat chiar de grupul austriac. Parteneriatul cu rusii e chiar mai puternic de atat. In toamna, OMV a semnat cu Gazprom un acord pentru dublarea conductei Nord Stream care ar creste si mai mult dependenta Europei de gazele rusesti. Alaturi de OMV au mai semnat Shell, E.ON, BASF si Engie (fosta GDF Suez).
OMV sustine ca orice ipoteza legata de un schimb este falsa, insa adauga si (n.red. foarte important de mentionat) ca deciziile nu sunt inca luate. Si mai adauga ceva important: faptul ca nu vor renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele strategice pe care le detin. „Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens. Am declarat in mod clar ca actiunile OMV si, de asemenea, ale OMV Petrom nu sunt pe masa (negocierilor). Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa, fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate. (Nota: sublinierea redactiei) Ceea ce vom face in mod absolut clar este ca nu vom renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele noastre strategice. OMV Petrom a fost, este si va fi o companie de baza,, iar Romania ramane o piata de baza”, au spus reprezentantii OMV pentru HotNews.ro.
Pozitia oficiala a OMV (transmisa de Biroul de presa, in original – lb. engleza):
„These rumors are complete nonsense. We have stated clearly, that no shares in OMV and thereof also OMV Petrom are on the table. Any assumptions regarding the asset swap are false as we are in the beginning of the negotiation process and decisions are not made yet. What we also made absolutely clear: we will not give up management rights in any of our strategic assets.
OMV Petrom was, is and will be a core asset and Romania remains to be a core market”.