Sari direct la conținut

Ministrul energiei sustine ca viitorii sefi ai companiilor de stat vor fi evaluati mai mult in functie investitii, nu profit: Suntem intr-un paradox, ca solicitam companiilor sa faca investitii, dar punem principalul criteriu profitul

HotNews.ro

Viitorii manageri ai companiilor de stat, care vor fi slectati in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, vor fi evaluati mai mult dupa criteriul investitii decat dupa cel al profitului sau cifrei de afaceri. „Suntem intr-un paradox, ca solicitam companiilor sa faca investitii, dar punem principalul criteriu profitul si cifra de afaceri. Atunci, orice manager de buna credinta, intre ghilimele, va incerca sa maximizeze cele doua punctaje pentru a fi in parametrii contractului de mandat”, a declarat joi Toma Petcu, ministrul energiei, cu ocazia audierilor din cadrul comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Ministrul a spus ca pana acum nu a avut ocazia sa puna in aplicare aceasta intentie deoarece nu a numit inca manageri in baza OUG 109/2011. La majoritatea companiilor energetice de stat, managerii sunt interimari.

Acesta a precizat ca in acest moment Ministerul Energiei este in procedura de achizitie a serviciilor de asistenta pentru selectia managerilor la companiile din subordine, conform OUG 109/2011. „Voi solicita sa fie nivelul de investitii si realizarea lui (n.red. principalele criterii de analiza a unui manager), abia ulterior sa vina profitul si cifra de afaceri”, a spus Petcu.

Ministrul sustine ca a cerut companiilor sa cuprinda in bugetele sale minim 20% din venituri in investitii. „Le-am transmis ca voi face o analiza la sfarsitul anului foarte serioasa asupra investitiilor”, a mai spus Petcu.

In cazul Hidroelectrica, Toma Petcu sustine ca managerii au fost schimbati tocmai din cauza ca nu au respectat programul de mentenanta dupa sase luni, „avand o mentalitate din perioada cand compania era in insolventa” si trebuia sa restraga foarte mult cheltuielile, pentru a se dezvolta pe partea de profit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro